Απόδραση από την εξουσία το δημοψήφισμα
Έπεσε η αυλαία το βράδυ της Δευτέρας για τον Παπανδρέου και την κυβέρνησή του μετά την πρότασή του να γίνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία-χρεοκοπία. Δηλαδή ο πρωθυπουργός βάζει τη χώρα σε μια απίστευτη περιπέτεια και διχάζει το λαό με δημοψηφίσματα άνευ ουσίας. Το αποτέλεσμα θεωρείται προδιαγραμμένο. Η απελπισμένη κίνηση του Παπανδρέου ερμηνεύεται ως απόδραση από την εξουσία.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησε, προσπαθώντας να απαντήσει έτσι αφενός στην λαική οργή και αφετέρου στην αμφισβήτηση των βουλευτών του και στην κριτική της αντιπολίτευσης.
«Για τη νέα σύμβαση πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα, να αποφανθεί ο λαός για το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι «εμπιστευόμαστε τους πολίτες».
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά  έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου μέσα στον πανικό του βάζει εκβιαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό προκειμένου να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμη η δανειακή σύμβαση, ενώ ο πιθανός χρόνος διεξαγωγής δημοψηφίσματος τοποθετείται για τις αρχές Ιανουαρίου.
Αυτό διευκρίνισε στη Βουλή ο υπουργός εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.
Είπε ακόμα ότι, για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρέπει η συμμετοχή των πολιτών να είναι τουλάχιστον 40%.
«Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ των πρωτοβουλιών του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.
 
Top