Μέχρι τώρα τα να βρεις τη διαφορά μεταξύ μιας καλής και μιας... πολύ καλής φωτογραφίας ήταν τόσο δύσκολο όσο να κρίνεις αν ένας τραγουδιστής «το 'χει» ή όχι, μια και πάντα παίζει σημαντικό ρόλο ο παράγοντας «υποκειμενικότητα»....


Ερευνητές όμως της Xerox δημιούργησαν ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να σου πει αν η φωτογραφία που τράβηξες άξιζε τον κόπο ή αν είναι για... πέταμα.

Χειριζόμενος παραδείγματα από το «Aesthetic Image Search» μπορείς κι εσύ ο ίδιος να δεις τη διαφορά, αν και μερικές φορές ο εντοπισμός είναι αρκετά δύσκολος.

Με τις ίδιες παραμέτρους που χρησιμοποιεί ένας εκπαιδευμένος ειδικός το πρόγραμμα κρίνει την ισορροπία του φωτός και το framing της φωτογραφίας μεταξύ άλλων κριτηρίων.

Σύμφωνα με την εταιρεία το πρόγραμμα «προσπαθεί να μάθει στους χρήστες τι κάνει μια εικόνα ξεχωριστή και τι είναι αυτό που κάνει αυτούς που τη βλέπουν να την ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες».

Το software δεν λειτουργεί με «χύμα» φωτογραφίες αλλά μόνο με κατηγοριοποιημένες (πχ πορτραίτα, λουλούδια, παραλίες) και τα συμπεράσματα του αλγορίθμου είναι αρκετά ακριβή.
 
Top