Με σκληρή γλώσσα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιεί η γαλλική τράπεζα BNP Paribas...προκειμένου να δικαιολογήσει την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά, απάντησε το προεδρείο της ΟΤΟΕ καλώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΕΒ να πάρουν θέση στις αισχρές επιθέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία από τις... φίλιες γαλλικές δυνάμεις.

Η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας στην Αθήνα κάλεσε του 100 εργαζόμενους και τους ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα κλείσει το κατάστημα που διατηρεί στις 23 Ιανουαρίου 2012 και σταδιακά θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των εργασιών αλλά και στην απόλυση του προσωπικού. Μάλιστα, επικαλέστηκε ντροπιαστικά για την χώρα επιχειρήματα με κορυφαίο ότι: «Η πολιτική αναταραχή που ακολούθησε οδήγησε σε τεράστια αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον αναφορικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του κράτους όπως και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η BNP Paribas διατηρεί ένα κατάστημα στην Αθήνα επικεντρωμένο στις εργασίες της επιχειρηματικής τραπεζικής και στις χρηματοδοτήσεις προς τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το 2008 έκλεισε το κατάστημα που διατηρούσε στην πλατεία Κολωνακίου.

Η απάντηση της ΟΤΟΕ

«Η χώρα μας δεν είναι μπανανία, ούτε οι εργαζόμενοι και οι Έλληνες πολίτες δουλοπάροικοι στην πατρίδα τους και φυσικά ούτε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αφερέγγυο ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες», αναφέρει η ΟΤΟΕ.

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το λαό μας, οι Γάλλοι συμπεριφέρονται με προκλητικό και προσβλητικό τρόπο, στην Ελλάδα, στους εργαζόμενους, στην ελληνική κοινωνία, στις ελληνικές επιχειρήσεις, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στους πελάτες της Τράπεζας, που την εμπιστεύθηκαν 30 ολόκληρα χρόνια. Αυτή η επιλογή της Τράπεζας BNP Paribas έχει πολιτικό χαρακτήρα που αποκαλύπτεται από τη προσβλητική και απαξιωτική αναφορά για τη χώρα μας και τις ελληνικές επιχειρήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η ΟΤΟΕ αύριο θα συναντηθεί με την Διοίκηση της BNP Paribas στην Ελλάδα, για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της, θα απευθυνθεί μέσω της Γαλλικής Πρεσβείας στην Γαλλική Κυβέρνηση και θα διεθνοποιήσει την υπόθεση αυτή απευθυνόμενη και στην Πανευρωπαϊκή συνδικαλιστική οργάνωση του Τομέα των Τραπεζοϋπαλλήλων UNI Europa. 
 
Top