Του Γιώργου Κύρτσου
Η μελέτη των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η νέα συμφωνία δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα που συνδέονται με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης ούτε θα βγάλει τις προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση.

Προφανείς ελλείψεις

Εάν κρίνουμε από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, δεν πρόκειται να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε θα....
επιτραπεί στο μέλλον η έκδοση ευρωομολόγων. Το Βερολίνο επέβαλε τη γνωστή νομισματική ορθοδοξία και η βασική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετίζεται με την αντιπληθωριστική αποστολή της, λες και είναι αυτό το πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ όχι μόνο εμπόδισε την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά στάθηκε εμπόδιο και στην ουσιαστική αύξηση των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την πρόκληση των κερδοσκοπικών κυκλωμάτων. Υποτίθεται ότι τα αναγκαία κεφάλαια θα βρεθούν με τη βοήθεια ενός περίπλοκου μηχανισμού που θα στηρίζεται στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, της Βραζιλίας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών με πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε διάστημα λίγων εικοσιτετραώρων αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση των Κινέζων προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο Τύπος της νέας οικονομικής υπερδύναμης υπογραμμίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την έξοδό τους από την κρίση.

Χωρίς ανάπτυξη

Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων ύφεσης, που κάνουν πρακτικά αδύνατη τη διαχείριση του δημόσιου χρέους από χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναφορά υπέρ της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Υποτίθεται ότι το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα γίνει διαχειρίσιμο μέσα από ένα νέο μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής αυστηρότητας και εισοδηματικής λιτότητας. Πρόκειται για μία
αδιέξοδη επιλογή, που θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη χώρα μας αλλά και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Ήδη στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε το 21%, ενώ η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην οικονομική ύφεση, εξέλιξη που θα καταστήσει πρακτικά αδύνατη τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, που αναλογεί σε 120% του ΑΕΠ.

Οι επιλογές των ισχυρών της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα του γαλλογερμανικού άξονα, δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με προκλητική αλαζονεία από αυτούς που συνέβαλαν με τον κομπιναδορισμό των πολυεθνικών τους στο σημερινό αδιέξοδο. Η Ευρωζώνη μπορεί να επιζήσει μιας ελληνικής κατάρρευσης επειδή τα μεγέθη της οικονομίας μας είναι μικρά, αποκλείεται, όμως, να βγει από την κρίση με βάση τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Από:  citypress.gr
 
Top