Το πρώτο βήμα για την επαναχρησιμοποίηση του «καθαρού» νερού που παράγεται από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας για...
περιβαλλοντικούς σκοπούς έγινε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τη χρηματοδότηση του μεγαλεπήβολου έργου μέσω της ένταξής του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η Real planet ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο νησάκι της Ψυττάλειας και παρακολούθησε την όλη διαδικασία καθαρισμού των βοθρολυμάτων της πρωτεύουσας, τα οποία σε λίγο καιρό θα χρησιμοποιούνται για μια σειρά δραστηριοτήτων.

«Σε πρώτη φάση θα διοχετεύσουμε 30.000 κυβικά μέτρα νερό την ημέρα, τα οποία μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες άρδευσης του παραλιακού μετώπου από το Θριάσιο έως το Ελληνικό, συμπεριλαμβανομένου του μητροπολιτικού πάρκου και των νέων φυτεύσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα», δηλώνει ο βοηθός γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων της ΕΥΔΑΠ, Λύσσανδρος Σπηλιόπουλος. «Η Ψυττάλεια παράγει κατά μέσο όρο 720.000 κυβικά μέτρα επεξεργασμένο νερό ημερησίως, από τα οποία μπορεί να δώσει για επαναχρησιμοποίηση το 10%. Αυτή η ποσότητα αρκεί για να ποτίζεται όλο το παραλιακό μέτωπο, ο Πειραιάς, η Σαλαμίνα και το Αιγάλεω, να πλένονται οι δρόμοι, να παρέχεται νερό για χρήση σε βιομηχανίες και να εμπλουτίζονται οι υπόγειοι υδροφορείς. Τα οφέλη από αυτό το έργο είναι τεράστια. Εξοικονομούμε πόσιμο νερό από τον Μόρνο και την Υλίκη, μειώνουμε τη χρήση γεωτρήσεων που έχουν στραγγίξει τον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής και ενισχύουμε την ανάπτυξη της βλάστησης», επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθηγητής Ανδρέας Ανδρεαδάκης. «Η Ψυττάλεια μπορεί να παρέχει άφθονη ποσότητα νερού, αρκεί να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν αποδέκτες. Το κίνητρο θα είναι η φθηνότερη τιμή, που την υπολογίζουμε στα 0,35 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, σε σχέση με τα 0,80 ευρώ που κοστίζει η κατανάλωση του πόσιμου νερού», συμπληρώνει ο Λ. Σπηλιόπουλος.

Οδοιπορικό

Το ταξίδι στην Ψυττάλεια ξεκινά από την Ακροκέραμο, μια παραθαλάσσια περιοχή στο Πέραμα, με έναν μικρό μόλο για να δένει το καραβάκι της ΕΥΔΑΠ, που μεταφέρει καθημερινά τους 240 εργαζόμενους στο νησί. Εκεί καταλήγουν και οι δύο κεντρικοί αγωγοί αποχέτευσης που μεταφέρουν τα βοθρολύματα όλης της Αττικής. Η αποστολή της «R» και η προϊστάμενη υπηρεσίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτταλείας, Τζίνα Στεφανάκου, πάμε με το καραβάκι, πλέοντας πάνω από τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς που μεταφέρουν τα λύματα στο νησάκι, αφού πρώτα περάσουν από μια αρχική επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της Ακροκεράμου, για να μη μυρίζουν και για να απομακρυνθούν τα ογκώδη απορρίμματα. Φτάνοντας στο νησί, ένα φορτηγάκι μάς περιμένει για να μας ξεναγήσει βήμα βήμα στη διαδρομή που ακολουθούν τα λύματα έως ότου, καθαρά και απαλλαγμένα από οργανικούς ρύπους, φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, τον Σαρωνικό. Τα λύματα, μόλις φτάσουν στην Ψυττάλεια, διοχετεύονται σε ένα ανοιχτό κανάλι και οδηγούνται σε έξι δεξαμενές, όπου παραμένουν μέχρι να καθιζάνει η λάσπη.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται στους βιοαντιδραστήρες -η καρδιά του βιολογικού καθαρισμού- όπου το νερό καθαρίζεται σε ποσοστό 93% με τη βοήθεια μικροοργανισμών, οι οποίοι τρώνε όλες τις οργανικές ουσίες (άζωτο, αμμωνία κ.ά.). Στη συνέχεια, το καθαρό πλέον νερό οδηγείται σε δύο μεγάλους αγωγούς, μήκους 1.800 μέτρων, που βρίσκονται σε βάθος 65 μέτρων στον βυθό του Σαρωνικού, και απελευθερώνεται σταδιακά στη θάλασσα. «Από αυτά τα 700.000 κυβικά μέτρα νερού χρησιμοποιούμε 20.000 κ.μ. για όλες τις ανάγκες της εγκατάστασης, εκτός από το νερό που πίνουμε», εξηγεί η Τζ. Στεφανάκου. 
 
Top