Μετά την… ευφορία των ανεξάρτητων εταιρειών δημοσκόπησης που δίνουν συντριπτική ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, έρχεται το… sex. Και δυστυχώς εδώ δε μιλάμε το sex του Μικρού Οδυσσέα με την Σκάρλετ Γιόχανσον (θα το ήθελε πολύ) αλλά για πολύ περισσότερα. Πρόκειται για ένα «σύμπλεγμα» της κυβέρνησης με την τρόικα, κι όπως όλοι γνωρίζουμε, πάνω από τρεις δεν είναι σχέση, είναι… παραζάλη
Μετά, λοιπόν τις χαρές και τα πανηγύρια και το ήρεμο Σαββατοκύριακο που περάσαμε μέσα στην εβδομάδα ξαναμπαίνουμε στη σκληρή πραγματικότητα. Η τρόικα έρχεται με τον Π. Τόμσεν να έχει πάρει εντολές για σκληρή γραμμή απέναντι στον κ. Βενιζέλο και τους άλλους υπουργούς. Η 6η δόση είναι ακόμη στον αέρα και θα χρησιμοποιηθεί ο μοχλός πίεσης, ως εκβιασμός προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Στο μενού των τροικάνων είναι η εργασιακή εφεδρεία και δε μιλάμε πλέον για 25.000-30.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα εξαφανιστούν από το χάρτη. Μιλάμε για 100.000 δημοσίους υπαλλήλους που είτε με εργασιακή εφεδρεία, είτε με κατάργηση των οργανικών τους θέσεων θα απομακρυνθούν από το δημόσιο και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις είτε με συντάξεις πείνας είτε ως άνεργοι.
Πλεονέκτημα για την τρόικα αποτελεί και η εκπεφρασμένη δήλωση των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (σύμφωνα με τα γκάλοπ) ζητούν μικρότερο κράτος και απολύσεις στο δημόσιο παρά νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και φόρους.
Στα μέτρα που θα απαιτήσει η τρόικα περιλαμβάνεται επίσης:
- Η μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα
- Η μείωση έως και 30% στο μισθολογικό κόστος με περικοπές επιδομάτων, υπερωριών, μισθών.
- Ο εξορθολογισμός των δαπανών για τη στέγαση του δημοσίου με συνενώσεις υπηρεσιών.
- Η κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω του Καλλικράτη στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ισως το κορυφαίο θέμα που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα διότι θα κριθεί τι θα πληρώσουμε το 2012. Κατάργηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθιέρωση ενός συντελεστή ΦΠΑ, αντικειμενικά κριτήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες, μόνιμο χαράτσι στα ακίνητα, κατάργηση φοροαπαλλαγών, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα παζαρευτούν.
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις η τρόικα απαιτεί
-επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (δηλαδή ωράριο και τόπο εργασίας)
-κατάργηση συμβάσεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο τομέα και αντικατάστασή τους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου
-θεσμοθέτηση του outsourcing για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου.
Τα πρώτα τηλεφωνήματα του Λ. Παπαδήμου με τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν εξαιρετικά παγωμένα καθώς οι δανειστές μας ξεκαθάρισαν ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Οπότε, τα κεφάλια μέσα. Έρχεται η τρόικα, έρχεται ο Ράιχενμπαχ, έρχονται οι τοποτηρητές. Και ξαναφεύγει η λογική.
 
Top