Αλαλούμ έχει προκληθεί με το ειδικό τέλος κατοικιών και επαγγελματικής στέγης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων κάνει λόγο για οκτώ λάθη.
Περιγράφει μάλιστα μία κατάσταση στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια προσπάθειά τους να βρουν λύση στα λάθη που έχουν γίνει με το ειδικό τέλος που έρχεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ παραπέμπονται από τη ΔΕΗ στους δήμους και από τους δήμους στην εφορία.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να θεσπιστεί μια διαδικασία όπου γρήγορα τα όποια λάθη θα διορθώνονται και θα περνούν στα μηχανογραφικά της επιχείρησης ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα τα ποσά που εισπράττονται κατά λάθος να επιστρέφουν αμέσως στους ιδιοκτήτες.
Τα λάθη που έχουν καταγραφεί είναι:
1. Πληρωμή ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής από ενοικιαστή που έφυγε.
Ενοικιαστές, οι οποίοι αποχώρησαν έχουν αφήσει απλήρωτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να πληρώσουν μόνο το τέλος αλλά όχι την οφειλή ρεύματος. Η ΔΕΗ δεν μπορεί εκ του νόμου να το πράξει αυτό και συνεπώς θα πρέπει το ποσό όλο να πάει στη ΔΟΥ και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης να πληρώσει εκεί μόνο το ειδικό τέλος. Η ΔΕΗ θα αναζητά τον ενοικιαστή που έχει αφήσει χρέος. Αν στο μεταξύ βρεθεί νέος ενοικιαστής τότε η ΔΕΗ δεν μπορεί να του χορηγήσει ρεύμα καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με την οφειλή του.
2. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
3. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.
4. Λανθασμένες χρεώσεις βάσει "πλασματικών" τετραγωνικών, που προκύπτουν από ειδικές κατά δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
5. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια. Σύμφωνα με νομοθεσία στα εκτός σχεδίου ο ΤΑΠ υπολογίζεται για διπλάσια τετραγωνικά σε σχέση με την επιφάνεια του κτιρίου. Έτσι και το ειδικό τέλος είναι διπλάσιο. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να εξαιρεθεί το ειδικό τέλος από το νόμο αυτό.
6. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
7. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με ειδικό τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.
8. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.
Πηγή: himaira.blogspot.com