Από το rodopinews.gr μέσω press-gr

Σας μεταφέρουμε μία ιστοριούλα που πρωτοακούσαμε από τον διεθνούς φήμης Σύμβουλο Δικτυακού Μάρκετινγκ και Συγγραφέα Eric Schwartzman, γνωστό για τα βιβλία και τις διαλέξεις του περί αξιοποίησης του διαδικτύου και των Νέων Μέσων.
Κάπου γύρω στο 1900 στην Ρωσία υπήρχε μία οικογένεια πλούσιων τσιφλικάδων. Ζούσαν σε μία πολυτελή έπαυλη της εποχής και φυσικά δεν δούλευαν παρά μόνο όλη τη μέρα έπιναν κρασί και έκαναν πάρτι. Κάποια μέρα όμως τους ενημέρωσαν πως...
τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και πως αν τα οικονομικά συνέχιζαν με τον ίδιο τρόπο θα έφταναν σε σημείο να τους πάρουν μέχρι και την πολυτελή έπαυλη στην οποία ζούσαν.
Προβληματίστηκαν οι πλούσιοι τσιφλικάδες και άρχισαν να ψάχνουν λύσεις για να αποφύγουν την οικονομική κατάρρευση. Το έμαθε αυτό ο γιος ενός σκλάβου – Μπολσεβίκου που δούλευε στα κτήματά τους και ζήτησε να τους δει για να τους αναφέρει μία ιδέα που είχε. Οντως οι πλούσιοι τσιφλικάδες του …έκαναν τη χάρη να τον δεχτούν σε ακρόαση και εκεί ο γιος του Μπολσεβίκου τους είπε πως επειδή φαίνεται πως οι καιροί άλλαξαν θα έπρεπε να κόψουν όλα τα δέντρα από τα κτήματά τους και από παραγωγοί κερασιών και άλλων φρούτων να γίνουν εισοδηματίες, χτίζοντας και πουλώντας εξοχικές κατοικίες!
Οι πλούσιοι τσιφλικάδες σταμάτησαν για μια στιγμή να πίνουν κρασί και κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με απορία. “Τι μας λέει αυτός;” είπε κάποιος και ξαφνικά έσκασαν όλοι στα γέλια, ζητώντας από τους υπηρέτες να τους φέρουν κι άλλο κρασί για να συνεχίσουν την απόλαυσή τους. Περνάει κάποιο χρονικό διάστημα και φτάνουμε στο τελευταίο πλάνο της ιστορίας μας όπου οι (πρώην πλέον) πλούσιοι τσιφλικάδες βγαίνουν από την έπαυλη κουβαλώντας οι ίδιοι τις βαλίτσες τους ενώ ο γιος του Μπολσεβίκου ξεκινά να κόβει το πρώτο δέντρο σε κάποιο (πρώην) κτήμα τους…
Η ιστορία αυτή ήταν διδακτική και είχε ως σκοπό να αναφέρει σε δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν την διάλεξη το πως από τη μία εποχή περνάμε στην επόμενη αφού βεβαίως πρώτα αντιληφθούμε την ανάγκη για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και εργασίας μας για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών και στον ανταγωνισμό. Πως δηλαδή από την παραδοσιακή μορφή δημοσίευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς σε χάρτινες εφημερίδες, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση περάσαμε στα Νέα Μέσα που είναι οι ηλεκτρονικές εφημερίδες, τα blogs, οι ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων, τα podcasts κ.ο.κ.
Βεβαίως όλα τα παραπάνω μικρή αξία έχουν για δημοσιογράφους από περιοχές “El Dorado” τυχοδιωκτισμού και αρπαχτής – μόνιμους θαμώνες πολιτικών γραφείων ή κάποιου …πίσω καθίσματος βουλευτικής ή επιχειρηματικής λιμουζίνας ή σε όσους τα αρπάζουν “μαύρα” από προξενεία, μυστικές υπηρεσίες και ΥΠΕΞ μίας ή και περισσοτέρων χωρών ή ΜΚΟ ή τόσα χρόνια χάρη στην εύνοια κάποιου πολιτικού γραφείου ή και χάρη σε “οριζοντίου τύπου” διασυνδέσεις με χίλιους δύο βλαχοπαράγοντες (ειδικά οι γυναίκες) βρέθηκαν να είναι είναι διορισμένοι/ες σε άπειρες δημόσιες θέσεις βάζοντας στην τσέπη τα 5χίλιαρα και 10χίλιαρα το μήνα πουλώντας διαφόρου τύπου εκδουλεύσεις στα αφεντικά τους και κατακλέβοντας με μεγάλη άνεση το δημόσιο χρήμα… Ολοι αυτοί και αυτές καμία ανάγκη δεν έχουν ούτε καλά να κάνουν την δημοσιογραφική τους δουλειά, ούτε ανταγωνιστικοί/ές να είναι αφού ζούνε ζωή χαρισάμενη εις βάρος των κορόιδων γι αυτό και όλη η παραπάνω διάλεξη του Eric Schwartzman μικρή σημασία θα μπορούσε να έχει. Τέτοιου είδους πλάσματα ούτε Facebook, ούτε Youtube, ούτε blogs και ηλεκτρονικές εφημερίδες χρειάζονται παρά μόνο τα “προσόντα” χάρη στα οποία επιβιώνουν τόσα χρόνια: μύτη στο ταβάνι, ηθικό (και ηθική) στο πάτωμα, κλειστά μυαλά και ανοιχτά πόδια…
Ωστόσο όπως μάθαμε την ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΜΘ στην Αλεξανδρούπολη με ομιλητή τον Eric Schwartzman παρακολούθησαν πολλοίδημοσιογράφοι της Θράκης αλλά και της Βουλγαρίας και Τουρκίας και μάλιστα είχε μεγάλη επιτυχία! Ο ίδιος ο Eric Schwartzman που αυτό το διάστημα περιοδεύει ανά την Ευρώπη δήλωσε πως η επαφή του με τοπικούς δημοσιογράφους ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ενώ όπως μάθαμε έχει ήδη γίνει “φίλος” στο Facebook με αρκετούς από αυτούς! Μπράβο λοιπόν στην ΕΣΗΕΜΘ (που σε άλλες περιπτώσεις έχουμε καυτηριάσει για άλλες επιλογές της) γι αυτή την πολύ χρήσιμη όπως μάθαμε ημερίδα και ευχόμαστε τα συμπεράσματά της να χρησιμεύσουν σε όσους συναδέλφους την παρακολούθησαν.
 
Top