Αριστερά έτοιμη για κάλπες
Στην εκτίμηση ότι οι εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά συγκλίνουν τα κόμματα και οι κινήσεις της αριστεράς. Στον Περισσό έχουν ήδη θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα και τούτο γιατί, όπως επισημαίνουν, ο πρωθυπουργός όντας υποχρεωμένος να πάρει νέα μέτρα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθεί απέναντι σε έναν αριθμό βουλευτών που θα αρνηθούν «να φτάσουν στον πάτο της ανθρώπινης και όχι μόνο κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας». Αν και αρκετά στελέχη βλέπουν ότι πίσω από την πρόταση για τις «180» ψήφους κρύβεται ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος πιέζει για εκλογές τον πρωθυπουργό, εν τούτοις θεωρούν ότι η πίεση της κοινωνίας θα οδηγήσει στις κάλπες.
«Ισως και πριν από τα Χριστούγεννα να στηθούν κάλπες» προβλέπουν στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία εκφράζουν και έντονο σκεπτικισμό όσον αφορά την καταβολή της έβδομης δόσης.
Με δεδομένη την καταψήφιση του νέου μνημονίου από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών. «Αν και ο πρωθυπουργός είναι γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, είναι η πραγματικότητα που θα επιβάλει τις εκλογές» επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Αποψη με την οποία συμφωνούν άπαντες τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Βαλτετσίου και γι’ αυτό έχουν θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα και προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διεργασίες για τη συγκρότηση του Μετώπου. Ηδη συστήθηκε η εκλογική επιτροπή του Συνασπισμού (Δ. Βίτσας, Δ. Στρατούλης, Κ. Πουλάκης), η οποία σε συνεργασία με την αντίστοιχη επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να εξετάζει υποψηφιότητες.
Η παρουσία του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλή στην ομιλία του Α. Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης στο Αγρίνιο, εκτιμάται ως η αρχή μιας συνεργασίας με πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και όπως λένε στελέχη του κόμματος, οι συζητήσεις με τη Σοφία Σακοράφα, τον Αν. Κοτσακά, την οργάνωση «Νέος Αγωνιστής» και άλλα πρόσωπα είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας συνεργασίας που θα υπερβαίνει την εκλογική σύμπραξη.
«Σαφώς και θα ψηφίσουμε όχι στη Βουλή αν η κυβέρνηση φέρει τη νέα σύμβαση για κύρωση με 180 βουλευτές» απαντούν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, διευκρινίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη θέση του κόμματος. Οσο για το ενδεχόμενο των εκλογών η επικρατούσα άποψη είναι ότι «ο πρωθυπουργός δεν τις θέλει, πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματος, αρκεί όμως ένα απρόοπτο γεγονός για να τον υποχρεώσει να τις κάνει». Οσο δε για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «αν αυτό δεν είναι αστειότητα, τότε μάλλον έχει χαθεί το μέτρο…».
 
Top