Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι δυνατότητες του κοιτάσματος «Αφροδίτη» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων.
Το γεωτρύπανο της εξέδρας « Όμηρος» κτύπησε ασκό φυσικού αερίου της τάξης των 11 δισεκατομμυρίων ποδών. Σε συνδυασμό με το κοίτασμα «Λεβιάθαν» ανατολικότερα και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ καθιστούν την περιοχή ένα νέο Ελντοράντο υδρογονανθράκων, του οποίου η εκμετάλλευση αλλάζει τον γεω-οικονομικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και θωρακίζει την Κύπρο, εμμέσως και την Ελλάδα από φιλόδοξα σχέδια ασπόνδων φίλων, εταίρων και εχθρών.
Βρετανία και Γαλλία, καθώς και άλλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες σπεύδουν να λάβουν θέση εκκίνησης εν όψει της δημοπράτησης των νέων θαλασσίων οικοπέδων της Κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ.
Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν ήδη «τοποθετηθεί» στην περιοχή από την πρώτη δημοπράτηση των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν». Αμερικανικά πολεμικά σκάφη, ισχυρή ρωσική ναυτική μοίρα, ελληνικές φρεγάτες, ισραηλινός στόλος και τουρκικά πολεμικά συνωστίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά η πλάστιγγα έχει ήδη γύρει προς την μία πλευρά.
Τα ισχυρά πετρελαϊκά και ενεργειακά συμφέροντα καλύπτουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία, θέτοντας επί χάρτου και επί των θαλασσίων οδών τα νέα δεδομένα ασφαλείας στην περιοχή.
Σε πυρετό... φυσικού αερίου βρίσκεται η Κύπρος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην πλατφόρμα «Όμηρος» στο τέλος της εβδομάδας, σε μια προφανώς επικοινωνιακή κίνηση με αποδέκτες εντός και εκτός Κύπρου.
Δεν αποκλείεται η επίσκεψη να συνοδευτεί και από το πρώτο «άναμμα» φλόγας στην πλατφόρμα, από φυσικό αέριο από τα έγκατα της θάλασσας της Κύπρου. Και αυτό, γιατί από τη Δευτέρα υπάρχει έντονη αισιοδοξία ότι το κοίτασμα στο «Αφροδίτη» είναι σημαντικά μεγαλύτερο των μέχρι τώρα υπολογισμών. Αυτό έδειξαν υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου.
Εξάλλου, ενώ απομένουν 1.000 μέτρα γεώτρησης ακόμα -αν αποδειχθούν τα νέα δεδομένα- από χθες Δευτέρα στην πλατφόρμα έχουν στο μικροσκόπιο φυσαλίδες φυσικού αερίου που βγαίνουν στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί τους εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα.
Οι αρχικές προβλέψεις, προτού τα δείγματα, φθάσουν την περασμένη Κυριακή έως την πλατφόρμα άντλησης ήταν ότι στο Οικόπεδο 12 βρίσκονταν θαμμένα στο βυθό της θάλασσας περί τα 8 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Εν συνεχεία έγινε λόγος, κυρίως από τους επιστήμονες του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου Beicip για 10 δισ. κυβικά πόδια και τώρα γίνεται λόγος για πάνω από 11 δισ. κυβικά πόδια.
Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία Noble Energy ανησυχεί γιατί ακόμα δεν λήφθηκαν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», παρά τον ενθουσιασμό από τη σχεδόν απρόσκοπτη εργασία και τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα στην «Αφροδίτη», στη Noble Energy επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την κυπριακή κυβέρνηση -κάτι που ζητά εδώ και δέκα μήνες- σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.
Η ηγεσία της Noble, έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.
Όμως την απορία γιατί δεν λαμβάνονται ακόμα οι αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως για αγωγούς και μονάδα υγροποίησης, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble την εκφράζουν και σε συναντήσεις τους και με υψηλόβαθμους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου. Ζητούν απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς να είναι ορατό το επόμενο βήμα.
Zougla.gr