Της Αλικης Ματση από «Ε»
Το καμπανάκι που χτύπησε η Βάσω Παπανδρέου το απόγευμα της Πέμπτης από του βήματος της Βουλής, για «ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από Δευτέρα», μπορεί να απευθυνόταν κυρίως στον πρωθυπουργό, χτύπησε όμως ευαίσθητη φλέβα και σε αρκετούς από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μπορεί η Ν.Δ. στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης αλλά και γενικότερα το τελευταίο διάστημα να δείχνει απολύτως συντεταγμένη. Η πραγματικότητα όμως....
απέχει παρασάγγας των επιφαινομένων.

Ολο και περισσότεροι βουλευτές και της Ν.Δ. (κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό ακόμη και στους μισούς από τους 86 της Κ.Ο.) και όχι μόνο πλέον οι του λεγόμενου μεσαίου χώρου, εκφράζονται ανοιχτά στους διαδρόμους της Βουλής για την ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή και του κόμματός τους, τάσσοντας «την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον».
Οι βουλευτές αυτοί αποτελούν επί του παρόντος μια «σιωπηρή ομάδα» αν και όχι συντεταγμένη, η οποία πάντως δεν τολμά να μιλήσει ανοιχτά, αναμένοντας κινήσεις κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Στην πλειονότητά τους δεν τους απασχολεί αν η κίνηση από το κυβερνών κόμμα θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν άλλωστε, όπως και αρκετοί συνάδελφοί τους στο ΠΑΣΟΚ, ότι και την ερχόμενη Τετάρτη ο Γ. Παπανδρέου θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής με «άδεια χέρια». Επιπλέον, το γεγονός ότι οι σχέσεις Παπανδρέου - Σαμαρά άγγιξαν το ναδίρ την περασμένη εβδομάδα, μετά το ναυάγιο της συνάντησης αλλά και του μεταξύ τους τηλεφωνήματος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να πάρουν δημόσια θέση. Εμφανίζονται όμως έτοιμοι να ενισχύσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία θεωρήσουν ότι θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου διακυβέρνησης της χώρας, δίχως κατ' ανάγκη τη διενέργεια εκλογών.
Αντιθέτως μάλιστα, και παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει να τις ζητεί μετ' επιτάσεως, ζητώντας «καθαρή λαϊκή εντολή», οι ίδιοι σχολιάζουν ιδιαίτερα σκωπτικά «ναι οπωσδήποτε, σίγουρα θα πάρουμε 50%».
Ο λόγος που μέχρι ώρας παραμένουν σιωπηλοί, λένε κάποιοι εξ αυτών, υπαγορεύεται από το φόβο των διαγραφών, αλλά και από το ενδεχόμενο προκήρυξης, ανά πάσα στιγμή, πρόωρων εκλογών. Διότι, αν βρεθούν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, εξυπακούεται ότι θα οδηγηθούν και έξω από τις λίστες του κόμματος και δεν ρισκάρουν να υποθηκεύσουν το πολιτικό τους μέλλον.
Υπ' αυτή την έννοια κανείς τους δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία συσπείρωσης και ενιαίας έκφρασης της ομάδας, παρότι οι πληροφορίες θέλουν κάποιους να εισηγούνται προς συγκεκριμένα στελέχη να ηγηθούν μιας τέτοιας κίνησης.
Οι πληροφορίες θέλουν την άποψη αυτή να ενστερνίζονται οι «γνωστοί ύποπτοι» (Α. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Χρ. Ζώης) αλλά και ορισμένοι που σχεδόν ποτέ δεν έχουν εκφραστεί δημόσια (Θ. Καράογλου, Γ. Γιακουμάτος αλλά και ο πάντα «ήσυχος» πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Λαμπρόπουλος).
Το «καραμανλικό στρατόπεδο» από την άλλη πλευρά (π.χ. Β. Αντώναρος, Γ. Αδριανός) μοιάζει να συμπαρατάσσεται με την ηγετική ομάδα που επιμένει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο ενδεχομένως θα σηματοδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αυτή τη στιγμή το μαχαίρι και το πεπόνι κρατάει το κυβερνών κόμμα, έστω με την εύθραυστη πλειοψηφία των 153 πλέον βουλευτών. Ενδεχομένως όμως και η ηγεσία της Ν.Δ. να υποστεί πιέσεις από μεγάλη μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, καθώς θα είναι δύσκολο για τον Αντ. Σαμαρά να θέσει εκτός τη μισή Ν.Δ. Οι μέρες είναι «γκαστρωμένες» και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Από:  enet.gr
 
Top