Άκρως επικριτικά προς την κυβέρνηση ήταν τα σχόλια της αντιπολίτευσης για την ευρωπαϊκή συμφωνία περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50%. «Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φορο-επιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
«Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρών θυσιών του Ελληνικού λαού, η χθεσινοβραδινή απόφαση αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και λαθεμένη και αδιέξοδη. Κι όπως ήλθαν τα πράγματα, αυτή η απόφαση ήταν, τελικά, αναπόφευκτη», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:
Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της αποτυχημένης πολιτικής ήλθε, δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, κατευθείαν από τις Βρυξέλλες.
Τελικά, με το κούρεμα που αποφασίστηκε, το χρέος της χώρας μας το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009, πριν μπούμε στο Μνημόνιο, δηλαδή 120% του ΑΕΠ!
Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φορο-επιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει… και πάλι στο 2009!
Και μάλιστα υπό πολύ χειρότερες συνθήκες! Κι ενώ θα έχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας.
Τόσο καιρό τους προειδοποιώ ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο θα «κουρευτεί» το χρέος. Αλλά το πως η Ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση, ώστε να βγάλει πρωτογενή πλεονάσματα και να μπορέσει κάποια στιγμή να ορθοποδήσει. Ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη της. Και σήμερα με δικαιώνουν οι ίδιες οι επίσημες εκθέσεις…
Όλα, επομένως, εξαρτώνται πια από ένα πράγμα: Να τεθεί, πια ως προτεραιότητα η Ανάκαμψη! Και για να συμβεί αυτό, η πολιτική που εφαρμόζεται πρέπει να αλλάξει.
Όχι να αλλάξουν οι στόχοι που έχουμε όλοι για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά να αλλάξουν αυτά που δεν αποδίδουν και εμποδίζουν την Ανάκαμψη. Όπως οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές και οι αβάστακτες οριζόντιες περικοπές.
Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση. Αλλά μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης, που δεν αντέχει, ούτε η Οικονομία, ούτε η Κοινωνία.
Κι όπως φαίνεται, καμιά αναφορά δεν γίνεται σε Ανάκαμψη. Άρα το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται…
Τώρα, ως προς το ίδιο το «κούρεμα»: η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισεκατομμύρια. Διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί αφορά τις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων. Λέγεται ότι υπάρχει εγγύηση γι’ αυτές. Πώς; Και από πού;
Επίσης, δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά. Και δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό»…
Ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με τη ρευστότητα, που - θα το λέω συνέχεια - είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Οικονομίας. Έχει στεγνώσει η αγορά.
Τέλος, είμαι βαθιά ανήσυχος για το τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρωζώνη αυτή η απόφαση, πέρα από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Είναι φανερό ότι το Ταμείο Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας, το EFSF, δεν ενισχύεται επαρκώς για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις στη δευτερογενή αγορά. Ούτε εξοπλίζεται αρκετά για να εξουδετερώσει τους κινδύνους «μεταδοτικότητας» της κρίσης. Μπορείαυτό να μην αφορά άμεσα το ελληνικό χρέος, αλλά αφορά την Ευρωζώνη, της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε αναπόσπαστο μέρος. Άρα, μας αφορά κι έχουμε κάθε λόγο να προβληματιζόμαστε.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί ότι τέσσερις φορές ως τώρα πανηγύρισε που μας… «έσωσε»: Όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, το Μάιο του 2010. Όταν αποφασιζόταν η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους μας, τον περασμένο Μάρτιο. Όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, τον περασμένο Ιούλιο. Και όταν έκλεινε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κόμπαζε ότι «έβαλε πάτο στο βαρέλι». Κι ότι διασφάλιζε τότε, τη «βιωσιμότητα του χρέους».
Το ΚΚΕ
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε από τις Βρυξέλλες.
«Δεν βρίσκω κατάλληλα λόγια να τα χαρακτηρίσω. Είχε το θράσος να πει ότι ο ελληνικός λαός συμφωνεί με τα μέτρα», δήλωσε και επανέλαβε ότι δεν χαρίστηκε τίποτα στη χώρα. «Το κούρεμα θα το πληρώσει ο λαός».
Ο ΛΑΟΣ
Για «θεσμοποίηση της ταπείνωσης» με τη συμφωνία των Βρυξελλών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες τους ότι είναι είτε ανυποψίαστοι, είτε πολιτικά δόλιοι.
«Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι γι' αυτά που αποδέχθηκαν, είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνοι με τον τρόπο που θέλουν να τα παρουσιάσουν», παρατήρησε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και παρέπεμψε στο 1983 και την υπογραφή για τις αμερικανικές βάσεις. Και τότε, είπε, «ενώ υπέγραφαν την παραμονή των αμερικάνικών βάσεων, ζητωκραύγαζαν "οι βάσεις έφυγαν, ο αγώνας δικαιώνεται"». «Τώρα τι δικαιώνεται», αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η θεσμοποίηση της ταπείνωσης».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έστρεψε τα πυρά του προσωπικά στον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του λέγοντας: «Ο Πρωθυπουργός και η παρέα του, ή είναι ανυποψίαστοι, ή κάτι πολύ χειρότερο: πολιτικά δόλιοι».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι ένα ακόμη βήμα στο κενό για την ευρωζώνη, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί σήμερα να μας παρουσιάσει ως παράδεισο όλα όσα ξόρκιζε χθες ως κόλαση».
Με τη συμφωνία των Βρυξελλών, πρόσθεσε, αποδεικνύεται ότι όλο αυτόν τον καιρό οι πολιτικές της κυβέρνησης ήταν εγκληματικές.
Θα μας βγάλουν φτωχούς ταπεινωμένους μετά από 10 χρόνια, υποστήριξε και εκτίμησε πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο δρόμο την οικονομία γιατί βασίζεται σε λάθος συνταγή , τη συνταγή της λιτότητας που γεννά την ύφεση.
Η Δημοκρατική Αριστερά
Η Δημοκρατική Αριστερά
Στο θέμα της εποπτείας εστίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη βαριά εποπτεία θα πρέπει να αποκρουστεί.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε ακόμη ότι «η απόφαση εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπάρχουν, όμως, σε εκκρεμότητα τα μεγάλα ζητήματα της παρατεταμένης βαθιάς λιτότητας, της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους».
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα και να παραμένει διεκδίκηση η εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας».
Η Δημοκρατική Συμμαχία
«Η διαγραφή του χρέους από μόνη της μετά βεβαιότητας δεν είναι ούτε επίτευγμα ούτε λόγος πανηγυρισμού», υποστήριξε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα μείνει δέκα χρόνια εκτός αγορών και είναι υποχρεωμένη να έχει πλεονάσματα ταχύτατα».
Πάνω από όλα, όπως είπε, «είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική για τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα».