Σπάνιο ειδώλιο γυναίκας κατασκευασμένο από ξύλο που έχει ηλικία 2.500 ετών ήρθε στο φως στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα κατά τις εργασίες κατασκευής αποστραγγιστικού φρέατος στον αρχαιολογικό χώρο
Πρόκειται για μία πεπλοφόρο γυναικεία μορφή του Α' μισού του 5ου αιώνα π.Χ.με σάκο στο κεφάλι και περίτεχνη βοστρυχωτή κόμμωση, που διατηρεί ακόμη και τα χαρακτηριστικά της αλλά και ίχνη ερυθρού χρώματος πάνω στο ξύλο. Μαζί αποκαλύφθηκαν και δύο ξύλινα καττύματα (σόλες) από υποδήματα στα οποία διασώζεται η περίτεχνη (!) διακόσμηση τους από εγχάρακτα μοτίβα.
Βρέθηκαν όμως και ξύλινα τμήματα αγγείων - κυρίως σώματα και σώματα από κυλινδρικές πυξίδες (κουτιά)- καθώς και σανιδόμορφα τεμάχια ξύλου. Πρόκειται για ένα σύνολο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι το ξύλο λόγω της σύστασής του σπανιότατα διατηρείται στον χρόνο.
Αλλά τα ευρήματα δεν τελειώνουν εδώ. Βρέθηκαν ακόμη δύο ακέραια χάλκινα κάτοπτρα - σύνηθες αλλά πάντα εντυπωσιακό αφιέρωμα στην Αρτέμιδα από γυναίκες-, ληκύθια, τμήματα πυξίδων και άλλων αγγείων, όλα του 5ου π.Χ. αιώνα ενώ στο φως ήρθαν επίσης και ειδώλια των αρχαϊκών χρόνων σε αποσπασματική κατάσταση, καθώς και αγγεία ανατολίζοντος ρυθμού.
Ολα τα αντικείμενα βρίσκονταν σε έναν αποθέτη του ιερού, άγνωστο μέχρι σήμερα, ο οποίος εντοπίσθηκε δυτικά της στοάς και βόρεια της ιεράς πηγής όταν άρχισαν οι εργασίες για το έργο της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου και της συντήρησης της στοάς του ιερού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα (ΕΣΠΑ Αττική 2007 - 2013). Ανάμεσα στα ευρήματα μάλιστα εντοπίστηκαν και βοτανικά είδη, όπως κυπαρισσόμηλο και φύλλο δένδρου, τα οποία οι αρχαιολόγοι της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων (η οποία έχει στην ευθύνη της την περιοχή αλλά και το συγκεκριμένο έργο) πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν στην ανασύσταση του αρχαίου φυσικού περιβάλλοντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η Βραυρώνα είναι ευνοημένη, σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ως προς τη διατήρηση ευαίσθητων υλικών καθώς η θέση του ιερού δίπλα στην ακτή και σχεδόν μέσα στην άμμο φαίνεται να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας για τη διάσωση του ξύλου. Στο Μουσείο της Βραυρώνας υπάρχουν σήμερα μερικά ακόμη ξύλινα αντικείμενα -πάντα αποσπασματικά διατηρημένα- τα οποία δίνουν μία εικόνα για τον πλούτο και την τέχνη της ξυλογλυπτικής που είχε αναπτυχθεί στην αρχαία Ελλάδα αλλά δεν κατέστη δυνατόν να διασωθεί.
Τα νέα ξύλινα ευρήματα της Βραυρώνας βρίσκονται σήμερα σε στάδιο καθαρισμού ενώ στην όλη επιχείρηση τεκμηρίωσης και συντήρησης η Β΄ Εφορεία συνεργάζεται με το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Έρευνας.