gym
Τροχοπέδη στην προπόνηση των άλλων μπορεί να αποτελούν οι ιδιαίτερα γυμνασμένοι νέοι, καθώς μία νέα μελέτη έδειξε πως όσοι γυμνάζονται δίπλα σε ανθρώπους με καλογυμνασμένο σώμα διαθέτουν λιγότερο χρόνο στην προπόνησή τους και αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους.Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύτηκε στη «Διεθνή Επιθεώρηση Διατροφικών Διαταραχών» (ΙJCD).
Όπως έγραψαν οι ερευνητές, η αρνητική επίδραση των καλογυμνασμένων ασκουμένων είναι ανεξάρτητη από τη φυσική κατάσταση που έχουν οι συναθλητές τους.
Η μελέτη έγινε σε 45 φοιτητές, οι οποίοι προπονήθηκαν σε ένα μηχάνημα έλξεων υπό τρεις διαφορετικές συνθήκες: στην πρώτη γυμναζόταν σε παρακείμενο μηχάνημα ένας ασκούμενος με άψογο κορμί και φυσική κατάσταση, στη δεύτερη ένας αρχάριος και πλαδαρός ασκούμενος και στην τρίτη το μηχάνημα ήταν ελεύθερο.
Η πρωτοτυπία της μελέτης ήταν πως τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη συνθήκη ο «συναθλητής» ήταν ο ίδιος. Απλώς στην πρώτη περίπτωση φορούσε στενή φόρμα γυμναστικής ώστε να διαγράφονται καλά οι μύες του και γυμναζόταν με άνεση, ενώ στη δεύτερη φορούσε φαρδιά ρούχα και βαρυγκομούσε καθώς έκανε τις έλξεις ώστε να δείχνει αρχάριος και πλαδαρός.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές τους έκαναν έλξεις επί μόλις 3 λεπτά όταν δίπλα τους γυμναζόταν η «κορμάρα». Όταν όμως ήταν μόνοι τους, έκαναν έλξεις επί 4 λεπτά, ενώ όταν δίπλα τους ήταν ο αρχάριος και πλαδαρός ασκούμενος έκαναν έλξεις επί 5 λεπτά!
Επιπλέον όταν οι εθελοντές τους έκαναν έλξεις δίπλα στον ιδιαίτερα γυμνασμένο ασκούμενο είχαν χειρότερη βαθμολογία σε δύο τεστ για την ικανοποίηση από το σώμα τους απ΄ ό,τι όταν γυμνάζονταν μόνοι ή είχαν δίπλα τους τον αρχάριο ασκούμενο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους πρακτικά σημαίνουν ότι οι ιδιαίτερα γυμνασμένοι ασκούμενοι πλήττουν την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας και την αυτοεκτίμησή μας – κάτι που συνήθως είναι υποσυνείδητο αλλά πολύ έντονο.

 
Top