«Καταδικάζουμε την υποβάθμιση που συντελείται για άλλη μια φορά στην περιοχή μας και θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την μεταφορά και λειτουργία του»
Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μεταφέρει τμήματα ΟΚΑΝΑ σε Δημόσια νοσοκομεία με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε για άλλη μια φορά αυθαίρετα, χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να υπολογίζεται η ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, ένα τμήμα του ΟΚΑΝΑ μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και προσωπικού, με την ιδιαιτερότητα  να βρίσκεται ανάμεσα σε: 3 σχολεία, πολλαπλές αθλητικές εγκαταστάσεις, 2 παιδότοπους, 1 ιστορικό μνημείο, 4 πάρκα, 1 πολυχώρο πολιτισμού καθώς και χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης όπου συχνάζουν παιδιά και νέοι (Village Park, Allou Fun park, Bowling κτλ.) . Παράλληλα στη περιοχή υπάρχει το εγκαταλελειμμένο κτήμα Δηλαβέρη το οποίο είναι εστία απορριμμάτων και πόλος προσέλκυσης περιθωριακών, τοξικομανών  και εμπόρων ναρκωτικών.
Ενώ συντελείται αυτή η απαράδεκτη πράξη υποβάθμισης για την περιοχή μας, η Δημοτική Αρχή αμέλησε και αδιαφόρησε  προκλητικά, και για να μη δυσαρεστήσει την κυβέρνηση που την στήριξε, αρκέστηκε σε μια επιστολή προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου όπου το μόνο που ζητούσε ήταν η ώρα που θα προσέρχονται οι τοξικομανείς να είναι μετά της 15:00 ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους μαθητές!
  • ΔΕΝ ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε τις Δημοτικές Παρατάξεις ως όφειλε για ένα τόσο κοινωνικά σημαντικό θέμα.
  • ΔΕΝ  ενέργησε ως όφειλε απέναντι στο υπουργείο  για να προλάβει και να αποφύγει το γεγονός στο σύνολο του, αλλά ζήτησε μόνο την αλλαγή της ώρας προσέλευσης των τοξικομανών.
  • ΔΕΝ υπολόγισε τους κατοίκους, τους μαθητές καθώς και τις ιδιαιτερότητες της ήδη επιβαρυμένης περιοχής.
  • Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την ανεύθυνη στάση της Δημοτικής Αρχής που ενώ γνώριζε το ζήτημα από το καλοκαίρι δεν ενημέρωσε ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε τους πολίτες.
Καταδικάζουμε την υποβάθμιση που συντελείται για άλλη μια φορά στην περιοχή μας και θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την μεταφορά και λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας.
Είναι αδιανόητο να μεταφερθεί  σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται νέοι και παιδιά ένα κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχα προγράμματα γίνονται σε ειδικά προστατευόμενους χώρους που αποθαρρύνουν τους εμπόρους και την ανάπτυξη εγκληματικών ενεργειών. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο ΟΚΑΝΑ, ούτε οι θεραπευόμενοι, που κάνουν τιτάνιο αγώνα για να απεξαρτηθούν, αλλά όσοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, οργανώνοντας «πιάτσες θανάτου» που νεκρώνουν πολεοδομικούς ιστούς.
Οι  τοξικομανείς είναι ασθενείς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται άλλα η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου υπάρχει ΟΚΑΝΑ αναπτύσσονται μικρο-έμποροι ναρκωτικών και μαζί τους λοιποί τοξικομανείς εκτός προγράμματος, ενώ η εγκληματικότητα αυξάνεται κατακόρυφα.
  Δεν  θα επιτρέψουμε αυτό να γίνει στην περιοχή που πάνε σχολείο τα παιδιά μας!
Κούλης  Βρεττάκος
 
Top