image
Είναι πλέον σαφές ότι, η ενέργεια του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ να καταθέσει, αίτηση ακύρωσης (προσφυγή) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκάλεσε την “αφύπνιση” της κοινωνίας και την έγερσή της, ενάντια στην υπερβολική και -συχνά- άδικη φορολόγηση που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Από τα τέλη του περασμένου μήνα (29 Αυγούστου), όταν και έγινε γνωστή η κατάθεση της προσφυγής από το Σύλλογό μας, έως και σήμερα, έχει σημειωθεί μία “μικρή επανάσταση”! 

Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί στο ίντερνετ, έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες υποδείγματα “δηλώσεων επιφύλαξης”, οι πολίτες σχηματίζουν ουρές στα τμήματα πρωτοκόλλου των εφοριών, ή στα γκισέ των τραπεζών, υποβάλλοντας δηλώσεις επιφύλαξης, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του Συλλόγου μας έχει -στην κυριολεξία μπλοκάρει- από τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα που δεχόμαστε καθημερινά.

Αυτή είναι η πρώτη -και είναι μεγάλη- νίκη της κίνησης που ξεκίνησε ο Σύλλογός μας: να καταλάβει η κοινωνία ότι έχει το δικαίωμα και ότι πρέπει να διαμαρτυρηθεί! Να διαμαρτυρηθεί απέναντι στην άδικη φορολογία που καταφέρεται επί δικαίων και αδίκων. Επί εχόντων και μη εχόντων. Τη στιγμή, που οι παραδοσιακοί φοροφυγάδες γελάνε μαζί τους, αφού η ανικανότητα (και ίσως όχι μόνο) των πολιτικών και του διοικητικού μηχανισμού, τους διατηρεί στο απυρόβλητο.

Και όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε, αυτό ενόχλησε...

Θέλοντας να πετύχει μία μαζική αντίδραση και αντίσταση των πολιτών, ο Σύλλογός μας, οργάνωσε μία μαζική ομαδική προσφυγή κατά των ατομικών σημειωμάτων που μας στέλνουν οι εφορίες, για το σκέλος της πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος (άρθρο 31 του ν. 3986/2011.

Αυτό ήταν που ενόχλησε ακόμη περισσότερο. Επειδή, η πολιτική και διοικητική εξουσία, δεν ενοχλούνται τόσο από τα όσα γράφονται στο ίντερνετ, ή από τη χλεύη των πολιτών. Ενοχλούνται από την πραγματική αντίδρασή τους. Ενοχλούνται όταν οι πολίτες οργανώνονται και τους “κτυπούν” στα δικαστήρια!
Μαζί με την πολιτική εξουσία, ενοχλείται και ολόκληρο το σύστημα που τη στηρίζει, ή ακόμη και που την τρέφει. Ενοχλούνται οι τάξεις οι οποίες έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Τόσο στη διοικητική λειτουργία, όσο και στην κοινωνία.

Νοιώθουμε ότι ξεκινά ένας πόλεμος σε βάρος μας. Και ακούγεται σαν αστείο. Είμαστε ένας σύλλογος με ζωή μικρότερη των 6 μηνών και όμως το “σύστημα” μας ακουμπά και μας απειλεί.

Όμως, οι ιδέες δεν πολεμούνται. Αυτό θα έπρεπε να το έχουν μάθει από την ιστορία. Κυρίως όταν οι ιδέες αυτές είναι υγιείς και όταν έχουν “εμποτίσει” τους αδικημένους.

Κατά τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν σχόλια σε sites του ίντερνετ, ότι ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ κάνει την κίνηση αυτή, για να “βγάλει λεφτά”. Σε άλλα sites, υπήρξε μία εντελώςαντίθετου περιεχόμενου άποψη: Γιατί ο Σύλλογος χρεώνει τόσο λίγο για μία προσφυγή και γιατί “χαλάει την πιάτσα”;

Η απάντησή μας:
Ο Σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Όσοι ασχολούμαστε με αυτό, το κάνουμε με πολύ όρεξη και κέφι, αλλά σε εθελοντική βάση, σε βάρος του επαγγέλματός μας, της προσωπικής μας ζωής και των οικογενειών μας. Ο Σύλλογος, κατά την ίδρυσή του, έγραψε στο Καταστατικό του, ότι απαγορεύεται να εισπράξει κρατική ενίσχυση, ακόμη και εάν το δικαιούται.

Ο Σύλλογος δε θα ματαιώσει τη μαζική προσφυγή, όπως του “ζητήθηκε”. Απεναντίας, θα προσπαθήσει να την κάνει ακόμη πιο μαζική!

Εάν κάποιος φορολογούμενος πολίτης επιθυμεί να προσφύγει κατά του τέλους επιτηδεύματος, μέσω της κίνησης που συντονίζει και οργανώνει ο Σύλλογος (όπως έχει δικαίωμα από το Καταστατικό του να κάνει), ενέργεια η οποία θα έχει ένα κόστος (για την πρωτοβάθμια δίκη και το εφετείο, εάν αυτό απαιτηθεί) έχει καλώς. Ισχύουν, όσα περιγράφουμε στη σχετική σελίδα.

Εάν κάποιος φορολογούμενος πολίτης, επιθυμεί να προσφύγει κατά του τέλους επιτηδεύματος, είτε μόνος του, είτε μέσω κάποιου άλλου δικηγόρου και πάλι έχει καλώς. Ο Σύλλογος, θα τον προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και καθοδήγηση και θα του εξηγήσει γραπτώς όλες τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσει, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
Σημειώνεται ότι, λόγω του ύψος του διεκδικούμενου ποσού (300 ευρώ), δεν απαιτείται η παράσταση δικηγόρου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, ο πολίτης θα πρέπει να καταθέσει ο ίδιος την προσφυγή, να κάνει αυτός όλες τις κοινοποιήσεις (με δικαστικό επιμελητή) και επίσης να παραστεί στη δίκη.
Κατά την άποψή μας, και μόνο το κόστος των κοινοποιήσεων, είναι πολλαπλάσιο από το ποσό των € 20 ευρώ που θα καταβάλλει συμμετέχοντας στην προσφυγή που συντονίζει ο Σύλλογος (πέραν της συνδρομής € 15 ευρώ).

Στην περίπτωση αυτή, όλες οι κατευθυντήριες οδηγίες και η περιγραφή των ακολουθητέων διαδικασιών, θα αποσταλούν με email σε κάθε ενδιαφερόμενο, το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2011.

Με άλλα λόγια. Ο Σύλλογος δε θα αφήσει κανέναν να τον κατηγορήσει ότι “κερδοσκοπεί”. Και από την άλλη πλευρά, ναι, θα “χαλάσει την πιάτσα” και θα προσφέρει καθοδήγηση (όπως περιγράφεται παραπάνω) προς όσους πολίτες, επιθυμούν να δράσουν μόνοι τους.

Πράττουμε το αυτονόητο, αφού δεν έχει βρεθεί ακόμη άλλος επιστημονικός φορέας να τους συνδράμει, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι  δεν συμφέρει κανέναν να απασχολήσει δικηγόρο για να διεκδικήσει από το Κράτος την επιστροφή των 300 ευρώ.

Σημείωση: Όσοι πολίτες έχουν ήδη καταβάλει προς το Σύλλογο το ποσό των 41 ευρώ (που αντιστοιχούν σε αμοιβή κατάθεσης δικογράφου  από δικηγόρο, συνδρομή στο Σύλλογο και παράβολο 2%), εάν επιθυμούν να κάνουν μόνοι τους τη διαδικασία της προσφυγής, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για την εντός 24 ωρών επιστροφή του.

 
Top