Τι σκοπεύει να κάνει και πως θα αντιδράσει η Αθήνα;
Ραγδαίες εξελίξεις που ολοένα και μας αγγίζουν στην ανατολική Μεσόγειο.Η Άγκυρα που μοιάζει να μην ελέγχει πλέον την επιθετικότητά της, προχώρησε σε μία κίνηση που αν και περιλαμβανόταν στα σενάρια που η Αθήνα έχει επεξεργαστεί,δεν αναμενόταν να εκδηλωθεί τόσο γρήγορα.
Η ανακοίνωση της Άγκυρας ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου θα κάνει έρευνες νότια από το Καστελόριζο ,στην περιοχή που βλέπετε στο χάρτη,προκάλεσε την άμεσα αντίδραση της Αθήνας. Όμως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας κρίσης που χρειάζεται ιδιαίτερη ψυχραιμία στο χειρισμό της.
Η Άγκυρα δεν το έχει κρύψει: αν μπορούσε θα …εξαφάνιζε το Καστελόριζο από το χάρτη! Στα λόγια το κάνει κιόλας. Ο Νταβούτογλου μας το είχε πει όταν είχε έρθει στην Αθήνα.”Το Καστελόριζο,βρίσκεται καπου στη Μεσόγειο”,είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη Καθημερινή!Το πανέμορφο νησί, χαλάει όλα τα σχέδια της Τουρκίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Όμως η έξοδος του ερευνητικού πλοίου δεν έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια “γκριζαρίσματος” της περιοχής
Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αρχίσει να ανοίγει μέτωπα παντού κι αυτό την έχει φέρει σε δεινή θέση. Η έξοδος του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους που έχει μισθώσει η Άγκυρα για έρευνες σε κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,δείχνει ότι ο Ερντογάν είτε έχει χάσει τον έλεγχο και τα παίζει όλα για όλα,είτε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο θερμό μέτωπο για να “ξεχάσει” η τουρκική κοινή γνώμη την αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ,από την οποία είναι προφανές ότι θέλει να απεμπλακεί κατανοώντας ότι η στρατιωτική αναμέτρηση μαζί του τώρα θα είναι καταστροφική.
Η τουρκική κοινή γνώμη είναι ενθουσιασμένη με τους “τσαμπουκάδες”,τα “νταϊλίκια” και τους “μεγαλοϊδεατισμούς” του Ταγίπ Ερντογάν. Να κάνει έτσι απλά πίσω,δεν θα είναι εύκολο. Όπως δεν θα είναι εύκολο να δικαιολογήσει πως θα επιτρέψει χωρίς ουσιαστική αντίδραση να γίνουν από την Noble Energy και το γεωτρύπανό της οι έρευνες στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Γιατί είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να τις εμποδίσει.
Ο Ερντογάν βγάζει το ερευνητικό σκάφος νότια από το Καστελόριζο για να μπορεί να συνεχίσει τους “τσαμπουκάδες” και τις απειλές. Το σενάριο δεν είναι πρώτη φορά παιγμένο. Το ΄χουμε δει και το 2008.
Η πρώτη έξοδος νορβηγικού πλοίου για λογαριασμό των Τούρκων
Στις 13 Νοεµβρίου του 2008, τουρκικό πολεµικό σκάφος προσέγγισε δύο ερευνητικά σκάφη υπό ξένη σηµαία, τα οποία διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες νότια της Κύπρου για λογαριασµό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, και τα απείλησε, µε τον ισχυρισµό ότι βρίσκονταν στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Μια µέρα αργότερα, στις 14 Νοεµβρίου, σηµειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά στα ανοικτά του Καστελλόριζου, όπου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», συνοδεία τουρκικής φρεγάτας πραγµατοποιούσε έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας. Στην περιοχή έσπευσε ελληνικό πλοίο, ενώ κατόπιν διαβηµάτων και προειδοποιήσεων ότι βρισκόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το σκάφος αποµακρύνθηκε. Ηταν το πρώτο καταγεγραµµένο σοβαρό περιστατικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο… Λίγες µέρες µετά το συµβάν νότια της Κύπρου, στη συνάντησή του µε τον αµερικανό επιτετραµµένο στην Αγκυρα Ντάγκλας Σίλιµαν, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ υποστηρίζει ότι το τουρκικό πολεµικό σκάφος συνάντησε…τυχαία τα νορβηγικά ερευνητικά κι ότι δεν τα απείλησε, αλλά τα «ενηµέρωσε» ότι διενεργούσαν έρευνες σε «τουρκικά χωρικά ύδατα». Μάλιστα, όπως προκύπτει από τηλεγράφηµα που αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks , το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από τους Νορβηγούς και έλαβε την απάντηση, σύµφωνα µε τον Μπερκ, ότι «το πλοίο έκανε λάθος».
Ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.
Το δόγμα της “στρατηγικής ψυχριαμίας” που κατά καιρούς επικαλείται η κυβέρνηση ,πρώτα με τον Ε.Βενιζέλο και τώρα με τον Π.Μπεγλίτη,τώρα θα δοκιμαστεί. Δεν χρειάζονται φοβικά σύνδρομα,αλλά ούτε ανόητοι λεονταρισμοί.Χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι ανευθυνότητα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα. Όλοι -και εννοούμε και τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ- πρέπει να “φρεσκάρουμε” τη μνήμη μας με όσα έγιναν ή δεν έγιναν στην κρίση των Ιμίων.
Ο ρόλος του Ισραήλ και η Τουρκία
Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ στο οποίο επικυρώθηκε η απόφαση για προμήθεια βλημάτων SPICE από το Ισραήλ ,αποδεικνύει ότι ο ελληνοϊσραηλινός αμυντικός άξονας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Πολύ περισσότερο αυτό φάνηκε και από την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Παπανδρέου και Νετανιάχου. Αν ισχύουν τα όσα γράφονται στο Ισραήλ περί αιτήματος χρησιμοποίησης ελληνικών βάσεων από ισραηλινές δυνάμεις σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια ,τότε τα δεδομένα είναι πολύ θετικά για την ελληνική πλευρά.
Η απόφαση για συσφιξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων ήταν μια στρατηγική απόφαση που μπορεί να μας ευνοήσει σημαντικά. Δεν πρέπει όμως απλά να “κρυφτούμε” πίσω απ΄αυτή,αλλά να έχουμε τη δική μας στρατηγική και πολιτική απέναντι στην Τουρκία η οποία βλέπει το περιβόητο δόγμα του πολύ κ.Νταβούτογλου για “μηδενικά προβλήματα” με τους γείτονές της να έχει καταρρεύσει παταγωδώς! Στη Λιβύη, όπου επί Καντάφι είχε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, μένει έξω από τη “μοιρασιά”,τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Στη Συρία ο Άσαντ όχι απλά δεν “φοβήθηκε” από τη τελευταία προειδοποίηση που του απηύθυνε ο Νταβούτογλου,αλλά συνέχισε να σκοτώνει πολίτες και τέλος η διαφαινόμενη μεγάλη ήττα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο κάνουν τη Τουρκία νευρική.
Γι΄ αυτό και χρειάζεται προσοχή από μέρους μας.