Ούτε ευρώ δεν δίνουν οι τράπεζες για δάνειαΣε ποσοστό 95% απορρίπτονται οι αιτήσεις για χορήγηση καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες, που δεν δίνουν πλέον ούτε ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τους, τα χρήματα που έχουν για να δανείσουν είναι αυτά που εισπράττονται από τις δόσεις των δανείων. Και σήμερα, όπως λένε, "τις υποχρεώσεις τους, τις πληρώνουν ελάχιστοι".Από την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Έθνους", οι τράπεζες προχώρησαν σε μαζικές ρυθμίσεις καταναλωτικών δανείων και σε συγκέντρωση οφειλών από πιστωτικές κάρτες.
Ωστόσο, η καλπάζουσα ανεργία, τα έκτακτα φορολογικά μέτρα και τα μειωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών είχαν αποτέλεσμα τα ρυθμισμένα δάνεια, σε ποσοστό πάνω από 40% να "ξαναχτυπήσουν" μέσα σε ένα εξάμηνο. Οι δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία να τα πληρώσουν και πάνε σε νέα ρύθμιση.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν σταθερή μείωση στα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, η οποία έχει φτάσει στο μείον 5,9% (υπόλοιπα 33,2 δισ. ευρώ).
Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις αυξάνονται δραματικά και βρίσκονται πάνω από 25% στην καταναλωτική πίστη. Οι τράπεζες ετοιμάζονται να σχηματίσουν προβλέψεις για καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία της τάξης του 30%.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μόλις άρχισαν να καταφθάνουν οι έκτακτες εισφορές από την Εφορία στους πολίτες, οι πληρωμές δανείων και πιστωτικών καρτών πήραν την... κατηφόρα. Προβλέπουν, μάλιστα, επιδείνωση της κατάστασης, ενώ με τις νέες μειώσεις χάνουν και την πάλαι ποτέ "χρυσή" πελατεία των δημοσίων υπαλλήλων.
Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων έχουν αυξηθεί στο 14%, τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών φτάνουν στο 18% και η συνολική ετήσια επιβάρυνση ξεπερνά το 20%.
 
Top