Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Μαζικές παραιτήσεις υποβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπό το κράτος πανικού που έσπειρε η κυβέρνηση με την επέκταση της εφεδρείας στο στενό δημόσιο τομέα, την προαναγγελία άμεσης εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Οκτωβρίου, αλλά και με ένα έλλειμμα 3,92 δισ. ευρώ στο ταμείο που χορηγεί το εφάπαξ, το οποίο μπορεί να πέσει στα 2,22 δισ. αν μειωθούν κατά 10% επιπλέον οι.....
παροχές σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που αποκαλύπτει σήμερα ο "Α.Τ.".
Ο αριθμός όσων υπέβαλαν αίτηση παραίτησης μέσα στις 3 τελευταίες μέρες ξεπερνά τις 10.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ομως στελέχη της ΑΔΕΔΥ μιλούν ακόμη και για 20.000 παραιτήσεις, πανελλαδικά. Οι περισσότερες είναι από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπου χθες και προχθές υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 2.200 υπάλληλοι! Αλλοι 1.000 περίπου δήλωσαν παραίτηση από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας. Με αποψίλωση "απειλούνται" τα ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικητικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, Δήμοι και Περιφέρειες.
Τρεις είναι οι λόγοι που οι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδόν "εξωθούνται" σε παραίτηση:

1. Το νέο μισθολόγιο και οι επαπειλούμενες μειώσεις αποδοχών μέσω της κατάργησης επιδομάτων και της πιθανής καθήλωσης των βασικών μισθών στα σημερινά επίπεδα.

2. Ο θεσμός της εφεδρείας, με το 60% των αποδοχών για 12 μήνες που αρχικά η κυβέρνηση είχε πει ότι θα εφαρμοστεί σε οργανισμούς που συγχωνεύονται, αλλά όσο πιέζεται από τους δανειστές και την τρόικα την επεκτείνει σε Δήμους, σε ΔΕΚΟ αλλά και σε εποπτευόμενους οργανισμούς υπουργείων.

3. Ο φόβος για νέες μειώσεις συντάξεων μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Στους παραπάνω λόγους έρχεται να προστεθεί και ένας τέταρτος, που έχει να κάνει με το εφάπαξ, καθώς το Ταμείο Πρόνοιας παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 3,92 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έγινε πρόσφατα και την οποία εξασφάλισε και φέρνει πρώτος στη δημοσιότητα ο "Α.Τ.".
Στο εναλλακτικό σενάριο της μελέτης, το έλλειμμα πέφτει στα 2,22 δισ. ευρώ και παραμένει μεγάλο, παρότι για το σενάριο αυτό προτείνεται μια πρόσθεση μείωση παροχών κατά 10% (ενώ ήδη έχει επιβληθεί με νόμο μείωση 10% από 1/1/2010) και μια νέα αύξηση κατά 1% στις εισφορές (πέραν της αύξησης που επιβλήθηκε κατά 1% στους μόνιμους υπαλλήλους και της καθιέρωσης εισφοράς για το εφάπαξ στους αορίστου χρόνου).

http://xenes-glosses.blogspot.com/
 
Top