Υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ενώ, επίσης, σε πολύ σημαντικό ποσοστό θεωρούν ότι..
το άνοιγμά τους θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας, όπως προκύπτει από πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Η δημοσκόπηση έγινε κατόπιν παραγγελίας του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο (και η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου).

Εν τω μεταξύ κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάστηκε στο επάγγελμα των μηχανικών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το υπουργείο.

Ειδικότερα οι αριθμοί της διαβούλευσης για τα κλειστά επαγγέλματα έχουν ως εξής:

Η διαβούλευση διήρκεσε από 19 έως 25 Ιανουαρίου 2011 και συνολικά εγκρίθηκαν και δημοσιεύθηκαν 924 σχόλια. Τα σχόλια ανά άρθρο έχουν ως εξής:

238 Άρθρο 1 Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας

155 Άρθρο 2 Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων

29 Άρθρο 3 Κατάργηση αδικαιολόγητων απαιτήσεων προηγούμενης διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγελμάτων

105 Άρθρο 4 Συμβολαιογράφοι

105 Άρθρο 5 Δικηγόροι

9 Άρθρο 6 Δικηγορικές εταιρείες

253 Άρθρο 7 Μηχανικοί

12 Άρθρο 8 Νόμιμοι Ελεγκτές

18 Άρθρο 9 Έναρξη ισχύος

Τα περισσότερα σχόλια (27%) ήταν στο άρθρο 7 (Μηχανικοί), και στη συνέχεια στο άρθρο 1 (26%), όπου υπήρχαν και πολλά σχόλια γενικά επί του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, στα τρία πρώτα άρθρα, ένα μεγάλο ποσοστό από σχόλια (253 σχόλια, 60% των σχολίων των άρθρων αυτών, ή 27% στο σύνολο των σχολίων) αφορούσαν το επάγγελμα των φαρμακοποιών, το οποίο δεν αποτελεί ιδιαίτερο αντικείμενο αυτού του νομοσχεδίου.

Από τα επαγγέλματα που δεν αναφέρονται ρητά σε επόμενα άρθρα, στα σχόλια των πρώτων άρθρων αναφέρθηκαν αρκετές φορές μεταξύ άλλων το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή, εταιρείες στο χώρο της υγείας (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, κ.α.), και επαγγέλματα σχετιζόμενα με μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, φορτηγά, κ.ά.)

Τέλος, από τα σχόλια στο άρθρο 9, για την έναρξη ισχύος, 15 σχόλια (83%) ήταν υπέρ της άμεσης εφαρμογής των διατάξεων του νόμου, σε αντίθεση με την προτεινόμενη περίοδο 4 μηνών.

http://www.kerdos.gr
 
Top