Ανακαλύφθηκε ότι διαθέτει και αισθητήριο όργανο υπερύθρων


Φημίζονται για την κατάλληλη επιλογή «θυμάτων» και για την ακριβή στόχευση της ροής του αίματος, κάτι που τις έκανε να πρωταγωνιστήσουν σε ουκ ολίγες ταινίες τρόμου.

Πλέον όμως, οι νυχτερίδες βαμπίρ, χάρη σε μία επιστημονική έρευνα, αποδείχθηκε ότι η ικανότητά τους αυτή οφείλεται σε υπέρυθρους αισθητήρες.

Τα νυκτόβια πλάσματα τα οποία τρέφονται με αίμα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθοδηγούνται προς τους στόχους τους από έναν θερμικό ανιχνευτή –μόριο που ονομάζεται TRPV-1 και καλύπτει τις νευρικές απολήξεις της μύτης τους.

Αυτή η μορφολογία είναι υπεύθυνη για τον προσανατολισμό τους σε σημεία όπου το αίμα ρέει κοντά στο δέρμα.

Η συγκεκριμένη ουσία είναι παρούσα σε αρκετά ζώα, ακόμα και στον άνθρωπο, επιτρέποντας τους να αισθάνονται την υπερβολική ζέστη.

Οι νυχτερίδες όμως έχουν αναπτύξει έναν πιο ευαίσθητο μηχανισμό, ικανό να ανιχνεύσει θερμοκρασίες ακόμα και 30 βαθμών Κελσίου. Αυτό τους επιτρέπει να διακρίνουν τα αιμοφόρα αγγεία ακόμα και απόσταση 20 εκατοστών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή ακριβώς τρέφονται με αίμα, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης ικανότητας ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του είδους τους.

Όταν αυτές εντοπίσουν το θύμα τους μπορούν να καταβροχθίσουν αίμα ποσότητας ίσης με το μισό του συνολικού τους βάρος.

Άλλωστε όντας το μοναδικό ζώο που τρέφεται αποκλειστικά με το αίμα, δεν είναι τυχαίο που εξελίχθηκαν σε τόσο δεινούς κυνηγούς.

Τρέφονται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, και επειδή τα δόντια τους δεν έχουν σμάλτο, είναι κοφτερά σαν νυστέρι, καθιστώντας τες ικανές να δαγκώσουν αγελάδες ή πρόβατα που κοιμούνται δίχως να τα ξυπνήσουν. Επίσης το σάλιο τους περιέχει αντιπηκτικούς παράγοντες, εμποδίζοντας έτσι την πήξη του αίματος γύρω από την πληγή, για όση ώρα τρέφονται.

Επιπλέον η μορφολογία της γλώσσας τους είναι γεμάτη με αυλακώσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η γρήγορη αφομοίωση του αίματος.

Όπως και τα υπόλοιπα είδη νυχτερίδων, έτσι και αυτές διαθέτουν εξαιρετική νυχτερινή όραση, οξεία ακοή, καθώς και την ικανότητα παραγωγής υψηλής συχνότητας ήχους, οι οποίοι τις βοηθάνε να πλοηγηθούν.

Σε αντίθεση ,όμως , με τις άλλες νυχτερίδες, διαθέτουν ισχυρά πίσω πόδια και είναι ικανές να «καλπάσουν» στο έδαφος μέχρι και με 10χλμ την ώρα ώστε να φτάσουν την λεία τους.
 
Top