Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές για τον νέο Τειρεσία, αυτή τη φορά για τους κακοπληρωτές του ρεύματος. Δεν φτάνει που οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί έχουν φτάσει στα άκρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η ΔΕΗ είπε το μεγάλο ναι στη ΡΑΕ για τη δημιουργία Τειρεσία ρεύματος.

Ποιοι θα καταχωρούνται σε αυτόν; Όλοι όσοι δεν πληρώνουν. Βέβαια αυτή η πρόταση δεν είναι μόνη της αλλά περιέχει και άλλες αρνητικές πτυχές για τους καταναλωτές.

Η ΡΑΕ προτείνει τη δημιουργία ενεργειακού "Τειρεσία",αύξηση των εγγυήσεων, εγκατάσταση νέων μετρητών, προκειμένου η αγορά ρεύματος να γίνεται με προπληρωμένες κάρτες και δυνατότητα άρνησης προμήθειας ρεύματος αν ο καταναλωτής έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή.

«Κάθε αγορά πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους η ΡΑΕ με τις προτάσεις της, που είναι εναρμονισμένες με το πνεύμα του υπό ψήφιση ενεργειακού νομοσχεδίου, επιδιώκει να οριοθετήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ και γνωστοποιεί ότι έχει υποβάλλει προτάσεις στη ρυθμιστική αρχή, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «αντιμετωπίζει με ευαισθησία τους πελάτες της και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών και παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξόφληση των λογαριασμών τους».

Αντίθτεοι με τις προτάσεις είναι οι εργαζόμενοι. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Σείναι αρνητική στις προτάσεις της ΡΑΕ, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αγορά προπληρωμένων καρτών ρεύματος, η αύξηση των εγγυήσεων και η δημιουργία "ενεργειακού Τειρεσία" με το ιστορικό των ανεξόφλητων λογαριασμών των καταναλωτών.

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει, ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ότι η αιτία του προβλήματος είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος και "τα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων".

Η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών απειλεί ακόμη και την οικονομική βιωσιμότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και στα τιμολόγια, στον βαθμό που οι συνεπείς καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των επισφαλειών. Οι προτάσεις, που προκρίνει η Αρχή, η οποία εγκαινίασε δημόσια διαβούλευση για το θέμα με τους προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), περιλαμβάνουν τα εξής:

Δικαίωμα άρνησης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή. Να υποχρεωθούν οι καταναλωτές, όταν αλλάζουν προμηθευτή, να προσκομίζουν τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό.
Εκπτώσεις για όσους πληρώνουν με πάγια εντολή.
Εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής, λύση που ευνοεί και τη γρήγορη αλλαγή προμηθευτή.
Αύξηση των εγγυήσεων. Με το σημερινό καθεστώς οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα να ζητούν εγγύηση που καλύπτει την κατανάλωση ύψους έως τριών μηνών. Προτείνεται να αυξηθούν οι εγγυήσεις σε έξι μήνες για όσους πελάτες έχουν ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Παροχή συμβουλών για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.
Δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών σε δόσεις.
Εξωτερικός πιστωτικός αντιπρόσωπος: Να μπορούν οι εταιρείες να αναθέτουν σε τρίτους τη διατήρηση αρχείων πληρωμών πελατών, μήνα με το μήνα. Να μπορούν να συγκρίνουν τις πληρωμές με τις ημερομηνίες εξόφλησης, ώστε εν συνεχεία να αποφασίζουν αν θα δεχτούν κάποιον πελάτη και με ποιους όρους.
Οι προτάσεις της ΡΑΕ θα τεθούν σε διαβούλευση μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ενσωματωθούν στον κώδικα προμήθειας, τον οποίο και θα πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικά οι εμπλεκόμενες στο χώρο εταιρείες.

“Φέσια” 420 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ

Κατά 30% αυξήθηκαν σε έναν μόλις χρόνο λόγω κρίσης οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ. Στις αρχές Ιουλίου οι απλήρωτοι λογαριασμοί έφταναν στα 420 εκατ. ευρώ (από 330 εκατ. τον ίδιο μήνα πέρυσι).



Από το ποσό αυτό, τα 100-110 εκατ. ευρώ θεωρούνται επισφάλειες, καθώς πρόκειται για καθυστερήσεις άνω του εξαμήνου και αφορούν 190.000 νοικοκυριά ή μικρές επιχειρήσεις από το σύνολο των 7,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε οτι Δήμοι, Υπουργεία αλλά και ΔΕΚΟ χρωστάνε δεκάδες εκατομμύρια στην ΔΕΗ (τα οποία και θα εξακολουθήσουν να οφείλουν). Το παράδοξο είναι οτι κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό που οφείλουν οι οργανισμοί αυτοί στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η απορία είναι αν κάποιο απο τα Υπουργεία που οφείλουν θα μπεί στον νεοσύστατο "Τειρασία";

onair24.g
r
 
Top