Από τον Σταύρο Λιλόγλου


Ο Τυρός είναι μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη 2000 κατοίκων της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας, ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Μυρτώου πελάγους.
Είναι κομμάτι της Ιστορικής Τσακωνιάς όπου ακόμη και τώρα ομιλείται η Τσακώνικη διάλεκτος (αρχαία Δωρική).
Είναι μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Πελοποννήσου και οι κάτοικοί του είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη .
Κάθε σπίτι και ναυτικός ή ψαράς τα εμπορικά καΐκια του το 19ο και 20ο αιώνα όργωναν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο.
Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που όλο και περισσότεροι προτιμούν για διακοπές, για να χαρούν τις καθαρές παραλίες του, στα 18 χ.λ.μ. ακτογραμμής του δήμου.
Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά  καταστήματα, εστιατόρια και καφέ-μπαρ για όλα τα γούστα
Η παραλία του χωριού μήκους 2 χ.λ.μ. είναι εντυπωσιακή και μοναδική. Εκεί βρίσκεται και το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη.


Απέχει 180 χλμ. από την Αθήνα 71 χλμ. από την Τρίπολη, 62 χλμ. από το Άργος, 30 χλμ. από το Άστρος, 20 χλμ. απο το Λεωνίδιο και 14 νμ από τις Σπέτσες.


Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία και η αλιεία.
Ο Τυρός έχει επίσης πολλούς μετανάστες σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, οι οποίοι κάθε χρόνο επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη για διακοπές.
Διαθέτει σύγχρονη τουριστική υποδομή και πολλές παραλίες.


Το εμπορικό, διοικητικό και τουριστικό κέντρο είναι η παραλιακή οδός μήκους 2χλμ. Εκεί βρίσκεται και σύγχρονο λιμάνι όπου μπορούν να ελλιμενιστούν τουριστικά σκάφη κάθε είδους.


Στον Τυρό κάθε Πάσχα θα δείτε μερικά από τα πιο ωραία πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας όπως την περιφορά των επιταφίων στην παραλιακή οδό, με τη συνοδεία των καϊκιών του αλιευτικού στόλου, και το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα το λεγόμενο μπουρλότο από τους Τσάκωνες πυρπολητές που το συνοδεύουν με δυναμίτες και βεγγαλικά.
Χιλιάδες κεριά που ρίχνουν τα μικρά παιδιά μέσα στη θάλασσα συμβολίζουν τις ψυχές των χαμένων Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων.
Το τσακωνικό γλέντι γίνεται την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία, με την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην τσακωνική διάλεκτο.






Στο Δήμο Τυρού υπάρχουν πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, όπως ο Αθλητικός σύλλογος ο Απόλλων, ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός σύλλογος ο Απόλλων, ο Πολιτιστικός σύλλογος Πέρα Μελάνων ο Σύλλογος Εμπόρων-βιοτεχνών-Καταστημάτων Εστίασης-Ξενοδόχων & Ενοικ.Δωματίων και ο Αλιευτικός σύλλογος Τυρού.


ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟ  "ΑΠΑΓΚΙΟ" Του Καπετάν Κώστα" 


Το "ΑΠΑΓΚΙΟ" Του Καπετάν Κώστα"  βρίσκεται κατα μήκος της παραλιακου δρόμου.
Αυτό το εστιατόριο ειναι απο τα πιο πολυσύχναστα από τους ντόπιους  για την ποιοτητα του φαγητού αλλά και για την μοναδική ατμοσφαίρα.
Το  "ΑΠΑΓΚΙΟ" Του Καπετάν Κώστα" είναι ανοιχτή και για μεσημεριανό και για δείπνο και κατά την διάρκεια της ημερας θα έχετε την ευκαιρία να γευματίσετε, ακριβώς εκεί που "σκάει" το κύμα με μια φανταστική θεα που αποκαλύπτεται πάνω στα κρυστάλλινα νερά του κόλπου του Τυρού και  στο ειδυλλιακό Μυρτώο πέλαγος....
 
Top