Κατατίθεται άμεσα τροπολογία για τις μετατάξεις από δήμους με πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ». Θα ξεκινήσει από τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ στους οποίους θα επιτραπεί να καταργούν οργανικές θέσεις. Με τις μετατάξεις θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού από την αποφασισθείσα μείωση κατά 25.000 των νέων συμβασιούχων στο δημόσιο...
Αναλυτικότερα, προβλέπεται  η διαδικασία της υποχρεωτικής μετάταξης υπαλλήλων είτε σε άλλους δήμους που εμφανίζουν ελλείψεις, ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εντός νομού, προκειμένου  να µη διαταραχθούν οι συνθήκες οικογενειακής διαβίωσης των εργαζομένων υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Το πλεονάζον προσωπικό ακόμη και εάν δεν υπάρχει στους σημερινούς ΟΤΑ, θα προκύψει αναγκαστικά στους  υπερχρεωμένους δήμους. Προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες τους και να ρυθμίσουν με ευνοϊκότερους όρους τις οφειλές τους για τα δάνεια, με την τροπολογία  που προωθείται,  τους  παρέχεται η δυνατότητα  να προχωρούν στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Πρακτικά αυτό βάσει του Συντάγματος,  έχει ως απόρροια ακόμη και την απόλυση όσων υπηρετούν στις θέσεις αυτές, αλλά  το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, γι΄αυτό και προωθείται η ρύθμιση για υποχρεωτική μετάταξη σε άλλους ΟΤΑ ή υπηρεσίες του δημοσίου.
Οι υποχρεωτικές μετατάξεις στους δήμους αναμένεται να αποτελέσουν «πιλότο» και για αντίστοιχη διαδικασία που θα εφαρμοστεί στη συνέχεια, σε όλο τον δημόσιο τομέα, µε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και υπηρεσιών .
Σύμφωνα με την καταγραφή που γίνεται  στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, όπου εμφανιστεί  υπερπληθώρα υπαλλήλων υπαλλήλων, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Επιχειρείται δε με τον τρόπο αυτό, να καλυφθεί η τρύπα από τις 25.000 λιγότερες προσλήψεις συμβασιούχων
«Κούρεμα» 25.000 συμβασιούχων
Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόϊκας,  την πληροφορία ότι μειώνονται κατά 25.000 οι προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», κατατίθεται άμεσα ρύθμιση για υποχρεωτικές μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού από τους δήμους σε άλλους δήμους ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση  με τους «τροϊκανούς», από τη μείωση των συμβασιούχων θα προκύψει  εξοικονόμηση 1,8 δισ. τα προσεχή τρία χρόνια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι προσλήψεις συμβασιούχων θα περιοριστούν από 50.000 που προβλέπεται από το Μνημόνιο σε 25.000 το χρόνο.
Στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υπάρχει ήδη άτυπη εφαρμογή του 1/ 5 για κάθε αποχώρηση από το δημόσιο, αλλά του 1/10. Αναλυτικότερα, μετά τις αποχωρήσεις κατά  το 2010, 53.500 υπαλλήλων, ο αριθμός νέων προσλήψεων με βάση το ποσοστό 1/5,  φτάνει τις 10.600. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνο 1.145 προσλήψεις (από τις οποίες 1.000 άτομα διορίζονται στο υπουργείο Υγείας και 145 στο υπουργείο Δικαιοσύνης), χωρίς να αναμένεται να εγκριθούν και άλλες για το 2011. 
Το μισθολογικό κόστος από τα 22 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 φθάνει σήμερα περίπου στα 18 δισ., ενώ το 2013 αναμένεται να περιοριστεί   περίπου στα 16 δισ. ευρώ.


 
Top