Πριν τέσσερις περίπου μήνες εκλέχτηκε μια νέα δύναμη στην Διοίκηση του Δήμου. Σημαίες της είχε τα συνθήματα για «ανεξαρτησία» ,διαφάνεια ,διαβούλευση ,ανανέωση. Στη ρητορική της περιείχε γενικόλογους στόχους για «νέα οράματα», «νέες ιδέες» και άλλα παρόμοια.
Σ’αυτούς τους μήνες έχουν συμβεί πολλά που έχουν διαψεύσει όσους πίστεψαν αυτές τις διακηρύξεις και τον εκφραστή τους, τωρινό Δήμαρχο Λουκά Τζανή. Δεν είναι της ώρας μια τέτοια ανάλυση.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη, το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποτέλεσε μια άσχημη εμπειρία ,μια πλήρη διάψευση των προσδοκιών για μια νέα αρχή ,αλλά και όλων των άλλων διακηρύξεων.
Ας επισημάνουμε ορισμένα κρίσιμα θέματα:
1)Ποτέ στα είκοσι χρόνια που έχω διατελέσει δημοτικός σύμβουλος δεν είδα τέτοια προχειρότητα στην προετοιμασία του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό και τέτοια υποβάθμιση της συζήτησης. Το Δ.Σ. προγραμματίστηκε για τις 31-3 ,τελευταία δυνατή μέρα συζήτησης. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και άλλη μία συνεδρίαση για τα ανταποδοτικά τέλη και το Τεχνικό Πρόγραμμα! Το τι προηγήθηκε δε μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει. Ωστόσο ας μείνουμε σε ένα βασικό πρόβλημα: Είναι αυτές συνθήκες συζήτησης για ένα Δημοτικό Συμβούλιο; Είναι αυτό «διαβούλευση» και «δημοκρατικός διάλογος»; Τι εμπόδισε την Δημοτική Αρχή να προετοιμαστεί πιο έγκαιρα ,αφού είχε τέσσερις μήνες μπροστά της; Ξέρει που πάει; Ξέρει που στοχεύει; Αφήνω τις απαντήσεις για τους αναγνώστες.
2)Πρώτη φορά έζησα συζήτηση για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών, χωρίς να θιχτεί η ουσία: Το επίπεδο καθαριότητας ,οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει ή που πρέπει να γίνουν. Κι όμως ,αυτήν την φορά μια τέτοια συζήτηση ήταν πιο αναγκαία παρά ποτέ, με δεδομένη την ενοποίηση δύο Δήμων ,δύο Υπηρεσιών Καθαριότητας ,αλλά και τη χειροτέρευση της καθαριότητας στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα το τελευταίο τρίμηνο. Σκεφτείτε: Στην Ενιαία Υπηρεσία Καθαριότητας υπάρχουν 300 περίπου εργαζόμενοι μαζί με τους συμβασιούχους, το δε προβλεπόμενο ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 14.000.000 ευρώ ! Πιστεύει κανείς ότι η περιοχή έχει την καθαριότητα που της αρμόζει ,διαθέτοντας 300 εργαζομένους και 14 εκατομμύρια ευρώ; Τι αλλαγές χρειάζονται; Τι αναδιάρθρωση χρειάζεται στις Υπηρεσίες; Πως θα υπάρξει αποδοτικότερη παρέμβαση; Τι σχέδιο έχει η νέα Δημοτική Αρχή; Αυτά τα ερωτήματα φάνηκε ότι δεν την έχουν απασχολήσει. Δεν τέθηκαν καν για συζήτηση. Κάποιοι σύμβουλοι που τα έθιξαν δέχτηκαν κριτική ,ότι … είναι εκτός θέματος! Ο Δήμαρχος δέχτηκε βέβαια την πρότασή μου για να έρθει ο Προγραμματισμός Καθαριότητας σε ξεχωριστή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για να δούμε…
3) Το κατατεθέν Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν για γέλια και για κλάματα. Μια λίστα έργων χωρίς σαφείς προτεραιότητες, χωρίς διεκδικήσεις ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ (πλην του Κέντρου Υγείας που κάποιοι ήδη πρότειναν να κατασκευαστεί στο Πέραμα). Χωρίς καμιά πρόβλεψη για τη δρομολόγηση παρεμβάσεων σε κεντρικής σημασίας θέματα όπως αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου ,της ΝΑΦΘΑ ,κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Λαού, κατασκευή του 15ου Νηπιαγωγείου κ.α. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αναφέρονταν καν τα προεκλογικά «σουξέ» του κ.Λουκά Τζανή, όπως η υπογειοποίηση της Γρηγορίου Λαμπράκη. Τέτοια γρήγορη εγκατάλειψη στόχων δεν έχω ξαναδεί. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα όμως του Τεχνικού Προγράμματος είναι ότι περιέχει 286 έργα των 0.01 ευρώ! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του πολυδιαφημισμένου διαλόγου του Δημάρχου σε εννέα λαϊκές συνελεύσεις ,που αποδεικνύεται ότι δεν είχε καμία ουσία ,αλλά ήταν μια ψευδεπίγραφη διαβούλευση. Η Δημοτική Αρχή δεν είχε καμία πρόταση ,οι πολίτες πρότειναν ,όλα μπήκαν σε μία λίστα των 0,01 ευρώ. Εν ολίγοις σε μια λίστα για πέταμα.
Μια πρόβλεψη: Η Δημοτική Αρχή προχωράει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Έτσι όπως πάει δε θα πετύχει τίποτα. Πιθανότατα τα μόνα έργα που θα υλοποιηθούν επί θητείας της θα είναι η «Πολιτιστική Ακτή» που είναι ασφαλώς έργο της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και όχι του Δήμου.
4)Ο προϋπολογισμός που τέθηκε για συζήτηση και ψηφίστηκε ,ήταν ο ορισμός του Πλασματικού Προϋπολογισμού. Δέστε γιατί: Τα προϋπολογισθέντα έξοδα πέρσι ανέρχονταν στα 76 εκατομμύρια ευρώ. Τα ενταλθέντα έφτασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 31/12. Ο νέος προϋπολογισμός φτάνει… τα 85 εκατομμύρια ευρώ! Εν ολίγοις ,είναι σκέτη φούσκα.
Ο προϋπολογισμός δε λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία της χώρας ,τα χρέη του Δήμου. Κατ’αρχάς η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει καθαρή εικόνα του χρέους. Φαίνεται όμως ότι αυτό φτάνει περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ συν 15 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια με ετήσια δαπάνη αποπληρωμής 3 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’όλα αυτά η Δημοτική Αρχή «δεν καταλαβαίνει τίποτα» και δείχνει τους προσανατολισμούς της αυξάνοντας τα κονδύλια για Συνέδρια, Εκδηλώσεις και Δημόσιες Σχέσεις.
Πολλά ποσά σε αυτή την κατεύθυνση υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με τι είχε ενταλματοποιηθεί για τους ίδιους σκοπούς μέχρι 31/12. Δείχνει όμως τους προσανατολισμούς της και από τα κονδύλια για τη μισθοδοσία προσωπικού.
Πέρσι είχαν προϋπολογιστεί 26 εκατομμύρια ευρώ και ξοδεύτηκαν 17. Φέτος προβλέπονται … 23 εκατομμύρια ευρώ.!
Εν ολίγοις ,όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει στην πεπατημένη. Κάνε διορισμούς και στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας για την ανεργία στην περιοχή , «παίξε» και μάζευε ψήφους.
Ένα εύλογο ερώτημα :
Σ’ένα χρόνο με αυτές τις επιλογές ,θα έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους τους επόμενους μήνες; Προσωπικά πιστεύω όχι και τότε είμαι περίεργος για τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής.
Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι αδιέξοδος ,ελλειμματικός ,αντιαναπτυξιακός ,καθηλωτικός. Δεν είναι λόγια αυτά. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αξίζουν σε ένα Προϋπολογισμό που το 70-80% του πραγματικού του σκέλους είναι για μισθοδοσία και λειτουργικά.
Αυτό είναι το δείγμα γραφής της νέας Δημοτικής Αρχής .όπως αποδεικνύεται από το ψηφισθέν Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.
Ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής δεν έχει καταλάβει μια απλή αλήθεια:
Μπορεί στην εποχή μας Πολιτική χωρίς επικοινωνία να μη στέκεται.
Ωστόσο και Επικοινωνία χωρίς Πολιτική δεν οδηγεί πουθενά.
Μακάρι να πέφτω έξω.