Όλα πλέον δείχνουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει χάσει κάθε έλεγχο. Ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενη εντελώς άλλα πράγματα και από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε μια ισχυρή διάσταση και δυσαρμονία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και των ενεργειών της κυβέρνησης. Από εκεί και έπειτα αναγκάστηκε να κάνει ένα σωρό παραβιάσεις του Συντάγματος με σημαντικότερη την ψήφιση του μνημονίου με μειωμένη πλειοψηφία, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και την απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας, την μη επικύρωση από τη Βουλή των δανειακών συμβάσεων κ.λ.π.
Το ΠΑΣΟΚ καλομαθημένο σε έναν πελατειακό σοσιαλισμό με δανεικά, δεν διανοήθηκε ότι....
μπορεί να αναζητήσει τη σωτηρία της χώρας στην ιδιωτική οικονομία. Και επειδή τα δανεικά τελείωσαν και το γνώριζε από πριν, αποφάσισε να συνεχίσει τον πελατειακό σοσιαλισμό του με την ευγενή χορηγία του ΔΝΤ και των κρατών της ΕΕ, υπογράφοντας και την παραχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Δεν συζητάμε φυσικά και για τον εξευτελισμό της χώρας.Σήμερα όμως απογυμνώθηκε πλήρως. Η ιδιωτική οικονομία, αντί να αποτελέσει σωσίβιο, καταρρέει. Ότι ποσό έχει δοθεί μέχρι στιγμής από τα 110 δις της τρόϊκας εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού, το δημόσιο έλλειμμα ανέβηκε αντί να μειωθεί, το χρέος μεγαλώνει, οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους βυθίζουν την όποια εναπομείνασα οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.
Τώρα το ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι πρέπει να διαλύσει τον πελατειακό σοσιαλισμό που το ίδιο έστησε με δανεικά, αλλά οι όποιες έστω σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργούν συγκρούσεις στο εσωτερικό του και επιταχύνουν την κατάρρευσή του. Όλα μυρίζουν ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και φυσικά προμηνύεται αναζήτηση ευθυνών από εκείνους που θα την επιχειρήσουν. Έτσι η κυβέρνηση έχει πανικοβληθεί. Έχει πλήρως αδρανοποιηθεί και η χώρα βρίσκεται πλέον ακυβέρνητη σαν ένα ακυβέρνητο καράβι καταμεσής της τρικυμίας.
Από το άλλο μέρος, το ίδιο το πολιτικό σύστημα δεν έχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.
Αν δεν βρεθεί όμως γρήγορα λύση για την αναπλήρωση του ελλείμματος εξουσίας που παρατηρείται, τότε θα δούμε να εμφανίζονται έντονα διαλυτικά κοινωνικά φαινόμενα, με απρόβλεπτες συνέπειες.