Από το http://drapetsini.blogspot.com/
Άλλο πάλι και τούτο! Νέα ήθη, νέα έθιμα!
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνεδριάζει την Πέμπτη 31/3/2011 δύο φορές την ίδια μέρα, σε δύο συνεδριάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση  στην ιστοσελίδα του Δήμου. Θα γίνουν η 9η και 10ησυνεδρίαση  στις 19:30μ.μ. και στις 21:00μ.μ. για δύο κορυφαία θέματα, ίσως τα πιο σημαντικά της ετήσιας θητείας ενός συμβουλίου. 
Έγκριση του τεχνικού προγράμματος και ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.
Είναι πραγματικά μελαγχολικό, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, το πρόγραμμα βάσει του οποίου η Δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να αλλάξει την πόλη και να αφήσει το στίγμα της, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, μετά από 3 μήνες στη Διοίκηση του Δήμου θα συζητηθεί σε “διαδικασία fast food μέσα σε δύο ώρες που μπορεί να είναι και μία, εάν μπει κάποιο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Εάν υποθέσουμε ότι η εισήγηση του δημάρχου για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα είναι εικοσάλεπτη και ο δήμος μας έχει 41 δημοτικούς συμβούλους καταλαβαίνουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σοβαρή και ουσιαστική κουβέντα για θέματα που απαιτούν γνώση, εμπειρία και κυρίως διαβούλευση. Εκτός εάν όλα είναι προαποφασισμένα και η ψηφοφορία είναι μια τυπική διαδικασία, η οποία όμως υποτιμά τους δημοτικούς συμβούλους και υποβαθμίζει το ρόλο τους. Δηλαδή θα πάνε θα σηκώσουν το χέρι, θα εγκρίνουν και θα προετοιμαστούν για την επόμενη ακόμα πιο σημαντική συνεδρίαση.
Και ποια είναι η επόμενη συνεδρίαση; Μα η συνεδρίαση για την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού!!!
Η κατάθεση του προϋπολογισμού κάθε οργανισμού, είναι, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του μάνατζμεντ, η πιο σημαντική πράξη σε ετήσια βάση. Η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό είναι σημαντική, γιατί ουσιαστικά συζητιέται  το σχέδιο με το οποίο θα κινηθεί ο δήμος, πως θα πληρωθούν οι μισθοί, πως θα γίνουν έργα, πόσοι και ποοι φόροι θα μαζευτούν κ.λπ..  Ο προϋπολογισμός ουσιαστικά είναι ο οδηγός του δήμου και όλοι οι εμπλεκόμενοι αξίζει να έχουν το χρόνο τους και πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε μετά να έχουν το δικαίωμα να ασκούν έλεγχο και κριτική.
Παράλληλα ο προϋπολογισμός εκτός από τους κωδικούς στους οποίους είναι ενταγμένα όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν, σηματοδοτεί τον προσανατολισμό, την προοπτική, τη στρατηγική, το όραμα για την πόλη και μια τέτοια συζήτηση θέλει χρόνο, μελέτη, επιχειρήματα, διάλογο και απόψεις, κυρίως όμως δε θέλει προχειρότητες και διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»!
Γιατί λοιπόν όλη αυτή η βιασύνη; Γιατί από το σύνθημα «ο Δημότης έχει το λόγο» με το οποίο γέμισε η πόληδιαφημίζοντας τις λαϊκές συνελεύσεις στο απολύτως κυνικό «Ο δημοτικός σύμβουλος δεν έχει λόγο», οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι δημότες και μάλιστα δημότες αυξημένης ευθύνης;
... και η διαφάνεια, η συμμετοχή, ο δημοκρατικός διάλογος, που πήγαν όλα αυτά;
 
Top