ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΚΟΙΝΟΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Β’ Πειραιά, Παν. Λαφαζάνη προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα την αναδιάρθρωση– ιδιωτικοποίηση Τραπεζών και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων των Τραπεζοϋπαλλήλων, σύμφωνα με όσα συνομολογήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας με το Μνημόνιο 4.
Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να πωλήσει μέρος –τουλάχιστον- των συμμετοχών του Δημοσίου σε κρατικές τράπεζες, διαψεύδοντας παταγωδώς τη δήθεν «επιθυμία» της κυβέρνησης για συγκρότηση δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει, με νομοθετική ρύθμιση, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των Τραπεζοϋπαλλήλων, παραβιάζοντας για ακόμα μια φορά το Σύνταγμα!
Κατά την τοποθέτησή του ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε τα εξής:
Σήμερα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος των τραπεζών σε μια σοβαρή προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση και να ακολουθήσει καινούργιους δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Δυστυχώς, όμως, το σημερινό τραπεζικό σύστημα, -το ξέρει σήμερα όλος ο ελληνικός λαός, το ξέρουν όλοι οι πολίτες, το ξέρουν όλοι όσοι συναλλάσσονται με τις τράπεζες- είναι ακραία ληστρικό, τοκογλυφικό, λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας, σε βάρος των πολιτών. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα συγκροτήσει ένα δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου αυτός ο δημόσιος πυλώνας να συμβάλλει θετικά σε μια χρηματοπιστωτική πολιτική σε όφελος της ανάπτυξης. Δυστυχώς βλέπουμε την κυβέρνηση να εγκαταλείπει ταχύτατα και ραγδαία αυτές τις υποσχέσεις της και να διολισθαίνει, όπως κάνει σε όλους τους τομείς, σε ακραίες και άκρατες ιδιωτικοποιήσεις.
Με έκπληξη βλέπουμε στο Μνημόνιο 4 να έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση «να εξετάσει την πώληση των συμμετοχών μας σε κρατικές τράπεζες ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς».
Που έχετε δεσμευτεί να το κάνετε αυτό; Στην τρόικα;
Γιατί να πωλήσετε τις συμμετοχές σας στις τράπεζες; Συμμετοχές του δημοσίου; Και θα τις πουλήσετε, λέει, όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς. Ιδιωτικοποίηση δηλαδή όποτε κρίνετε, αν η αγορά το επιτρέπει και όποτε συμφέρει, για να πουλήσετε και τα τελευταία ίχνη που απέμειναν από το τραπεζικό σύστημα.
Κι εξίσου καταστροφικό είναι ότι δεσμευόσαστε να καταθέσετε νομοθετικές αλλαγές οι οποίες θα θέσουν όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους υπό το ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών σχέσεων.
Κατά την απάντησή του ο Υφυπουργός, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει την άποψη ότι επιθυμεί να υπάρχει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα -Δεν έχουμε παραιτηθεί από αυτή την άποψή μας… Το ελληνικό δημόσιο έχει πολλές συμμετοχές, κάποιες από αυτές ενδεχομένως να θέλει να αξιοποιήσει με τρόπο διαφορετικό από αυτόν με τον οποίο τις αξιοποιούσε μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την θέση της κυβέρνησης για δημόσιο πυλώνα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.»
Κατά τη δευτερολογία του, ο Παν. Λαφαζάνης υπογράμμισε τα εξής:
Θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά στον αξιότιμο κ. Υφυπουργό ότι σε αυτή τη διαδικασία αυτός που ερωτά είναι η αντιπολίτευση για να απαντήσει η κυβέρνηση. Εσείς συνήθως κάνετε το αντίστροφο. Όταν σας απευθύνουμε ερωτήσεις, αντί να απαντάτε σε αυτά που σας ρωτάμε, μας θέτετε εμάς ερωτήσεις να απαντήσουμε. Δεν απαντήσατε σε κανένα από τα θέματα που σας έθεσα, πράγμα που υποβαθμίζει και αυτή τη διαδικασία. Οι ερωτήσεις είναι συγκεκριμένες και σαφείς.
Σας ξαναδιαβάζω αυτό το οποίο γράφει το Μνημόνιο 4. Μακάρι να μην είναι σωστό, μακάρι να είναι λάθος η διατύπωσή του. Δεν μπορείτε όμως να παραποιείτε και την ελληνική γλώσσα. Λέει λοιπόν στο Μνημόνιο 4. «Έχουμε δεσμευτεί να εξετάσουμε την πώληση των συμμετοχών μας σε κρατικές τράπεζες ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς». Δεν λέει «ορισμένων συμμετοχών» του Δημοσίου σε κρατικές τράπεζες. Δεν λέει «κάποιων συμμετοχών». Λέει «τις συμμετοχές μας».
Ευχαρίστως λοιπόν να ακούσω από εσάς ότι δεν ισχύει αυτή η διατύπωση του μνημονίου και ότι πράγματι, τράπεζες όπως η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα παραμείνουν υπό δημόσιο χαρακτήρα, όπως είναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα, γιατί κι αυτός ο δημόσιος χαρακτήρας είναι αμφισβητούμενος
Το δεύτερο που σας ρώτησα και είναι κεντρικό θέμα, δεν μου το απαντήσατε καθόλου. Έχετε δεσμευτεί με το Μνημόνιο 4 «να καταθέσετε νομοθετικές αλλαγές μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2011, οι οποίες θα θέσουν όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους υπό το ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το καθεστώς ιδιοκτησίας της Τράπεζας».
Αυτό, μεθερμηνευόμενο στα ελληνικά, σημαίνει ότι θα καταστρατηγήσετε, θα ακυρώσετε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα αλλάξετε εργασιακές σχέσεις και εργασιακές συνθήκες κατοχυρωμένες με κανονισμούς εργασίας. Και θα το κάνετε με νομοθετική ρύθμιση! Αυτό σημαίνει ότι θα παραβιάσετε για ακόμα μια φορά το Σύνταγμα, θα καταργήσετε το συνδικαλισμό και θα επιχειρήσετε λεηλασία εισοδημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και σας λέω.
Γιατί κάνετε αυτές τις δεσμεύσεις; Κι αν κάνω λάθος διαψεύστε με, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και το Μνημόνιο, στο οποίο τα έχετε γράψει και υπογράψει.
Κατά τη δευτερολογία του, Υφυπουργός, τόνισε τα εξής:
«Όταν σας διαβεβαιώ από αυτό το βήμα ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει για την ανάγκη ύπαρξης του δημόσιου πυλώνα προφανώς αυτό είναι και η απάντηση μου στο ερώτημά σας αν η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει όλες τις συμμετοχές που έχει στη δημόσιο τομέα».
Σε ότι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για του εργαζόμενους στις Τράπεζες, ο Υφυπουργός υπήρξε εξαιρετικά σαφής :
«Η απάντηση είναι ναι, η κυβέρνηση θα πάρει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, χωρίς να παραβιάσει τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων»
4/3/11