Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/  
Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από στις σελίδες του οικονομικού τύπου, να πληθαίνουν οι απαισιόδοξες φωνές για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Οι περισσότεροι που μέχρι εχθές ανέλυαν την κατάσταση με αισιόδοξη προοπτική, σήμερα τα βλέπουν όλα από γκρίζα έως μαύρα.
Τι άλλαξε, όμως, και έχει αρχίσει να αλλάζει η οπτική γωνία με την οποία βλέπουν και αναλύουν την κρίση δημοσιογράφοι και ερευνητές;
Εάν θεωρήσουμε ως ημερομηνία έναρξης της κρίσης την κατάρρευση των 2 hedge fund της Bear Stearns, που έγινε το καλοκαίρι του 2007, τότε αισίως βιώνουμε 3,5 χρόνια οικονομικής κρίσης, χωρίς να φαίνεται ακόμα κάποιο ορατό τέλος. Αντίθετα, καθημερινά η παγκόσμια οικονομία βουλιάζει ακόμα περισσότερο στον βάλτο της κρίσης, αφού παρ’ ότι τα κράτη ανέλαβαν τα περισσότερα διαπιστωμένα τραπεζικά χρέη, ούτε η ανεργία μειώνεται, ούτε το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται.
Ο λόγος εξαιρετικά απλός.
Οι δομές (τιτλοποίηση και μόχλευση) που δημιούργησαν τον υπερβάλλον πλούτο-«φούσκα», είναι αυτές (που όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσαν σάπια υλικά, δηλαδή κάθε λογής δάνεια που δεν επρόκειτο ποτέ να εξοφληθούν) προκάλεσαν και την κρίση.
Άρα, πρέπει να εφευρεθούν οι νέες δομές που θα...
 δημιουργήσουν εκ νέου πλούτο-«φούσκα», ο οποίος θα αντικαταστήσει και θα διασώσει τον παλιό πλούτο-«φούσκα». Μέχρι όμως να δημιουργηθούν οι νέες αυτές δομές, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέο πλούτο-«φούσκα» διασώζοντας έτσι τον παλιό πλούτο-«φούσκα», οι κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο θα ταλαιπωρούνται από τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία εις μάτην θα επιδιώκουν να μειώσουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποπληρώνοντας από το υστέρημα των λαών τους δανειστές.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι τον Οκτώβριο του 2008 τα κράτη ανέλαβαν τα χρέη των τραπεζών, μετατρέποντας την χρηματοπιστωτική κρίση σε δημοσιονομική. Η μεταφορά όμως κοινωνικών πόρων στις τσέπες των δανειστών, μειώνει την ανάπτυξη και μεγαλώνει τα χρέη.
Η παραπάνω εκλαϊκευμένη, αλλά απολύτως ορθή ανάλυση, είναι αυτή που θα διέπει την εξέλιξη της Ελληνικής Δημοσιονομικής Κρίσης και το 2011. Θα ακούσουμε και πάλι τα τετριμμένα για κτύπημα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για καλύτερη οργάνωση του Δημόσιου Τομέα, τα οποία θα εξοικονομήσουν πόρους κλπ. Όμως, είτε σε προγραμματισμένα χρονικά ορόσημα, είτε στο τέλος του χρόνου, όλα αυτά δεν θα έχουν φέρει το ποθητό και προγραμματισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα απαιτούνται τότε νέα μέτρα κλπ.
Τις επόμενες 2 εβδομάδες, ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι θα απογοητευθούν, για μία ακόμα φορά, από τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου. Ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου, τα όσα θα διαδραματισθούν στην σύνοδο της ΕΕ και η πορεία της Χρηματαγοράς, θα πείσουν αρκετούς -από τους πλέον καλόπιστους- ότι κάτι γίνεται πολύ στραβά.
«Σύντροφοι», κουράγιο… τώρα θα αρχίσετε να εισπράττετε τα αποτελέσματα της πολιτικής σας!
 
Top