Φαίνεται ότι ο ΟΑΕΔ θεωρεί όλους όσους αναγκάζονται να εργάζονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών προνομιούχους και με σίγουρη δουλειά. Είναι γνωστό σε όλους ότι με αυτή την επαίσχυντη μέθοδο, αναγκάζονται να δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (συμβασιούχοι του δημοσίου, σε
επιχειρήσεις, “εξωτερικοί” συνεργάτες κλπ).


Ως γνωστό αυτή η μορφή απασχόλησης στερεί όλα τα δικαιώματα ενός εργαζομένου, αφού πλέον αντιμετωπίζεται ως “εργολάβος”!


Εάν απολυθεί από οπουδήποτε, δημόσιο και ιδιωτικό, δεν λαμβάνει καμία αποζημίωση, δεν δικαιούται επιδόματος ανεργίας και το πλέον παράλογο, ο ΟΑΕΔ δεν δέχεται καν να τον εγγράψει σαν άνεργο, εάν δεν κάνει διακοπή στην εφορία και τον ΟΑΕΕ, που σημαίνει ότι χάνει κάθε ασφαλιστική κάλυψη που ήδη έχει πληρώσει.


Ας πάρουμε ένα παράδειγμα ενός εργαζομένου με μπλοκάκι, του οποίου λήγει η σύμβαση του σε μια δημόσια υπηρεσία (υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι δούλευαν έτσι σύμφωνα με την απογραφή), ή που σταματάει τη συνεργασία μαζί του μια εταιρεία που τον απασχολούσε σταθερά και μόνιμα σαν “εξωτερικό συνεργάτη”.
Δεν μπορεί καν να απευθυνθεί στον ΟΑΕΔ για να καταχωρηθεί σαν άνεργος και να μπορέσει να ψάξει για δουλειά, εάν πρώτα δεν “κλείσει” εφορία και ΟΑΕΕ. Που σημαίνει ελέγχους, εκκαθαρίσεις, κόστος και φυσικά λήξη της ασφάλισής του. Όλα αυτά μόνο και μόνο για να εγγραφεί απλώς στον ΟΑΕΔ, χωρίς να απολαμβάνει κανένα δικαίωμα!


Αν αυτός ο άνθρωπος –και λεω άνθρωπος γιατί περί αυτού πρόκειται, και όχι για μια “μονάδα εργασίας”- ας πούμε ότι κάνει όλα τα προηγούμενα και επιτέλους τον … δεχτεί ο ΟΑΕΔ, αν είναι τυχερός και βρει μια νέα δουλειά σε λίγο καιρό, με σύμβαση ή χωρίς, που όμως και αυτή κατά τα σύγχρονα πρότυπα, θέτει ως προϋπόθεση να αμείβεται με μπλοκάκι, θα πρέπει να ξανακάνει πάλι έναρξη στην εφορία και τον ΟΑΕΕ, να ξανακαταβάλει όλα τα έξοδα, να ξαναυποστεί όλη την ταλαιπωρία και να του πάει ο “κούκος αηδόνι” που λέμε.


Εσείς τι θα κάνατε, θα γραφόσασταν στον ΟΑΕΔ χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα,
ή θα είχατε ανοικτό το μπλοκάκι σας και θα ψάχνατε;


Όλοι φυσικά κάνουν το δεύτερο, γιαυτό και πολλές δεκάδες χιλιάδες, που δεν έχουν εργασία εμφανίζονται σαν εργαζόμενοι και μάλιστα Ελεύθεροι Επαγγελματίες που τους κυνηγά η εφορία γιατί φοροδιαφεύγουν! Και κερατάς και δαρμένος ε;


Εάν ο ΟΑΕΔ λειτουργεί σαν φορέας κουκουλώματος της ανεργίας και όχι σαν φορέας διευκόλυνσης όσων αναζητούν εργασία, τότε είναι σίγουρο ότι τα νούμερα που μας παρουσιάζει είναι σκοπίμως και σχεδιασμένα πλαστά. Όσο περισσότερες δυσκολίες δημιουργεί στην εγγραφή ανέργων τόσο μικρότερη εμφανίζει την ανεργία και τόσο καλύτερα φαίνεται ότι περνάμε όλοι!
Τα πολιτικά παιχνίδια των στατιστικών σε βάρος των ανθρώπων...
 
Top