Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Θα ξεκινήσουμε με την εκλαΐκευση μερικών εννοιών της οικονομίας.
• Πληθωρισμός: Είναι η άνοδος των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, η οποία προκαλείται επειδή η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά.
• Στασιμοπληθωρισμός: Είναι ο συνδυασμός διατήρησης του Πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και ύφεσης.
Σύμφωνα λοιπόν με την δήλωση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδη, που έγινε κατ’ επανάληψη τον Οκτώβριο του 2010, έπρεπε κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου να αρχίσουν οι τιμές να μειώνονται.
Δηλαδή, για να μιλάμε και λίγο με οικονομικούς όρους, να αρχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός. Δεν έχουμε ακόμα στη διάθεση μας τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι θα κινηθεί ανοδικά, όπως και τους προηγούμενους μήνες, και θα κυμανθεί και πάλι στα επίπεδα του 5 %.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πούμε, για την συγκεκριμένη δήλωση του κ. Μ. Χρυσοχοίδη, ότι διακρίνεται από αλαζονεία και αμετροέπεια. Ακόμα και εάν είχε...
σχεδιασθεί η πλέον φωτισμένη και ρηξικέλευθη πολιτική, εναντίον της ανόδου των τιμών και τα καλά αποτελέσματα ήταν περίπου βέβαια, κανείς λογικός και νοήμων άνθρωπος δεν θα έβγαινε να δηλώσει ότι έως τα Χριστούγεννα θα πέσουν οι τιμές.
Για ένα και πάρα πολύ απλό λόγο: Γιατί οι τιμές διαμορφώνονται και από εκτός Ελλάδας παράγοντες, όπως πχ την τιμή του πετρελαίου.
Επειδή λοιπόν κ. Μ. Χρυσοχοίδη, οι τιμές δεν είναι χωροφύλακες να κάθονται και να σηκώνονται όρθιες, σύμφωνα με τα παραγγέλματα, μάθε τώρα μερικά βασικά πράγματα που θα σου είναι αρκετά χρήσιμα στο μέλλον.
Κατ’ αρχήν δεν σχεδιάζεις εσύ πολιτική τιμών. Αυτή είναι σχεδιασμένη από το περιβόητο μνημόνιο και προβλέπει, σύμφωνα με όσα λέγονται δημοσίως, την μείωση των μισθών και των συντάξεων, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της λιανικής κατανάλωσης και συνεπακόλουθα και την μείωση των τιμών. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, η λιανική κατανάλωση μειώθηκε, αλλά οι τιμές δεν έπεσαν!
ΓΙΑΤΙ;
Γιατί μειώθηκε μεν η ζήτηση, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε ακόμα περισσότερο η προσφορά.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Το ΔΝΤ δεν το ενδιαφέρει να συντηρηθούν οι μικρό-μεσαίοι επαγγελματίες και να ψωνίσουν φθηνά οι καταναλωτές, αλλά να μειωθεί οπωσδήποτε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο (και αυτό το έχει πετύχει με την μείωση της λιανικής κατανάλωσης), ώστε να περισσέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να πληρωθούν οι ξένοι δανειστές.
Όταν ανακοινωθεί ο Πληθωρισμός του Δεκεμβρίου, θα δείτε όλοι ανοδικές τάσεις και θετικό πρόσημο. Οι γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου και του ΔΝΤ θα το αποδώσουν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και θα έχουν καθαρίσει επικοινωνιακά.
Όμως, η οικονομική επιστήμη άλλα λέει.
Όταν όμως παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ταυτόχρονα ύφεση και πληθωρισμός, τότε έχουμε ένα φαινόμενο που κανένας πολιτικός και κοινωνία δεν θέλει να συναντήσει: Στασιμοπληθωρισμό.
Για πρόσεχε κ. Μ. Χρυσοχοίδη, γιατί ο Στασιμοπληθωρισμός δεν είναι 17 Νοέμβρη και γκρουπούσκουλο τον Εξαρχείων.
Θα σε καταπιεί μέχρι να πεις «Κύριε Ελέησον»!
* Αλλαγή συνταγής του ΔΝΤ, ζήτησε από το Παρίσι ο πολυταξιδεμένος μας πρωθυπουργός. Και μάλιστα στο συνέδριο για τον «Νέο Κόσμο, Νέο Καπιταλισμό».
Δηλαδή, άρχισε να διαψεύδει τον εαυτό του!
Μέχρι χθες, μας έλεγε ότι όλα καλώς καμωμένα για την κυβέρνηση και το ΔΝΤ…
Μέχρι χθες, μας αποκαλούσε προδότες, γιατί αντιτιθέμενοι στο ΔΝΤ, ζητούσαμε αλλαγή πολιτικής…
Αν δεν υπήρχε νόμος περί ασέμνων…
Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου…