Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν την λύση για το πώς δημιουργήθηκαν τα δαχτυλίδια του Κρόνου πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Όπως αναφέρουν τα δαχτυλίδια του Κρόνου είναι τα υπολείμματα ενός φεγγαριού που διαλύθηκε πριν από 4,5 δις. χρόνια. Θεωρείται ότι ένα στρώμα του αερίου υδρογόνου ήταν αρμόδιο για την καταστροφή του φεγγαριού, και εκείνο το αέριο επίσης έχει εξαφανιστεί, αφήνοντας ακριβώς τα μεγαλοπρεπή δαχτυλίδια ως στοιχεία του γεγονότος.
Σαν συνέπεια της καταστροφής του φεγγαριού δεδομένου ότι τα υπολείμματά του συνέχισαν να περιβάλλουν τον Κρόνο, ένα στρώμα του πάγου μεταφέρθηκε για να βάλει τον πλανήτη σε τροχιά και τα δαχτυλίδια του γεννήθηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Robin Canup ένας από τους επιστήμονες που ανέπτυξαν την θεωρία αναφέρει ότι «Οι προηγούμενες κύριες θεωρίες περιλαμβάνουν την ιδέα ότι μερικά φεγγάρια του Κρόνου συνέτριψαν το ένα το άλλο και  τα συντρίμμια διαμορφώθηκαν σε δαχτυλίδια. Εντούτοις, εκείνη η θεωρία δεν ισχύει  από το γεγονός ότι τα δαχτυλίδια είναι 95 τοις εκατό πάγος. Κάτι έπρεπε να έχει συμβεί μακριά τον εξωτερικό πάγο ενός μεγάλου φεγγαριού για να δημιουργηθούν  τα δαχτυλίδια,» τόνισε η Canup .
Η θεωρία της Canup και της ομάδας της , αναφέρουν  ότι το στρώμα του αερίου βοήθησε και στην δημιουργία αλλά και στην καταστροφή πολλών φεγγαριών ενώ το ποιο εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες πολλά φεγγάρια συντρίφτηκαν στον γίγαντα Κρόνο.
Αυτές οι σπείρες θανάτου διάρκεσαν περίπου 10.000 έτη και το κλειδί για την κατανόηση της προέλευσης των δαχτυλιδιών είναι τι συνέβη μεταξύ τους κατά τη περίοδο εκείνη.

Πιστεύουν ότι  ο Κρόνος «έγδυσε» τον πάγο από ένα τεράστιο φεγγάρι που βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τον γίγαντα ο οποίος πάγος παγιδεύτηκε σε δαχτυλίδια γύρω του.
Τα αρχικά δαχτυλίδια ήταν 10 έως 100 φορές μεγαλύτερα από τι είναι τώρα, αλλά με την πάροδο του χρόνου ο πάγος στα εξωτερικά δαχτυλίδια έχει συγχωνευτεί σε μερικά από τα μικροσκοπικά φεγγάρια του Κρόνου.

Έτσι οτι άρχισε ως φεγγάρια έχουν γίνει δαχτυλίδια και έπειτα νέα φεγγάρια.

Ο Κρόνος έχει 62 φεγγάρια - 53 τους να έχουν τα ονόματα. Νέοι ανακαλύπτονται τακτικά από το Cassini της NASA. Όπως όλα όμως δείχνουν ο γίγαντας Κρόνος μας επιφυλάσσει πάντα νέες εκπλήξεις

ΠΗΓΗ:http://www.7news.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=32084:2010-12-13-08-44-52&catid=94:2010-06-18-09-10-57&Itemid=272
 
Top