Με ψήφους 156 υπέρ και 142 κατά

  υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο «μνημονιακός» προϋπολογισμός του 2011, μετά από πέντε ημέρες συζητήσεων στη Βουλή.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και.....
κατά 142 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία, υπερψήφισε μονάχα τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση, ωστόσο, τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, ο οποίος καταψήφισε το σύνολο του προϋπολογισμού.

«Όχι σε όλα» δήλωσαν επίσης, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία και την Δημοκρατική Αριστερά.

Από την συνεδρίαση απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Τ. Ιατρίδου, οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθέτησή τους με επιστολές, που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες ψήφοι.

Υψηλοί τόνοι στις συζητήσεις για τον «μνημονιακό» προϋπολογισμό

Αυτές οι πέντε ημέρες χαρακτηρίστηκαν από τα βέλη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά των προβλέψεων του προϋπολογισμού, με κορυφαία την κριτική της Βάσως Παπανδρέου, η οποία τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο, μολονότι ανακοίνωσε ότι τελικά θα τον υπερψηφίσει.

Η γραμμή των περισσότερων υπουργών, πάντως, ήταν ότι πρόκειται για προϋπολογισμό «ανάγκης» που πρέπει να τηρηθεί βάσει του μνημονίου. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, ότι το μνημόνιο είναι «δεκανίκι», το οποίο, αν το αφήσουμε, οι συνέπειες θα είναι προφανείς.


Τι υποστήριξαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011, προσθέτοντας ότι το 2012 «θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη Ν.Δ. κατηγορώντας την ότι κρύβει αλήθειες και κρύβεται πίσω από τις ευθύνες της υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα μπήκε δύο φορές υπό επιτήρηση επί των ημερών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «εγκατέλειψε άρον άρον το καράβι».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο πάλεψε και παλεύει για την πατρίδα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για διγλωσσία.

Εμφανίστηκε, τέλος, σίγουρος ότι η Ελλάδα θα διαψεύσει τις «Κασσάνδρες» και δεν θα κάνει τη χάρη στους οίκους αξιολόγησης.


«Όχι» στη συναίνεση ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. «Συνένοχοι στον δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλει δεν πρόκειται να γίνουμε» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Σαμαρά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για τον πρώτο προϋπολογισμό της Ελλάδας υπό καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας.

«Το πρώτο, λοιπόν, που θέλω να σας πω, από αυτό εδώ το βήμα, είναι ότι την κυριαρχία της χώρας μας θα την υπερασπιστούμε. Και την αξιοπρέπειά της θα την αποκαταστήσουμε. Όπως και τον αυτοσεβασμό της» συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση τόσο ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, όπως φαίνεται από τον «καθρέφτη» της, που είναι ο προϋπολογισμός, όσο και ότι ζει μέσα στο ψέμα.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε, επίσης, ότι κανείς, ούτε και οι αγορές, δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό, που υποστηρίζει ότι το 2013 θα βγούμε στις αγορές και θα αφήσουμε την κρίση πίσω μας, γι’ αυτό και τα spreads βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά πριν από την είσοδο του μηχανισμού στήριξης.
Επέμεινε, επίσης, ότι η πολιτική του μνημονίου δεν ξεπερνά το πρόβλημα και ότι η συνταγή της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να φέρει την ελπίδα και την προοπτική.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει ο ίδιος προσωπικά τους εκπροσώπους των επαγγελματιών.

Η Ελλάδα είναι σε πορεία χρεοκοπίας υποστήριξε από την πλευρά της η γ.γ.του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι είναι αναπόφευκτη η επιλογή της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.
Γι’ αυτό και κάλεσε τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα για «πόλεμο», λέγοντας: «η πάλη πρέπει να γίνει έξω από το Κοινοβούλιο».

Κατηγόρησε, επίσης, τα δύο κόμματα εξουσίας για τις διαχρονικές πολιτικές που ακολούθησαν δημιουργώντας την οικονομική κρίση, εκτιμώντας ότι τώρα βρήκαν την ευκαιρία να σμπαραλιάσουν τα πάντα. Πρόβλεψε, όμως, ότι «δεν θα γίνει αυτό, διότι το εργατικό κίνημα θα αντιδράσει».

Κατά την κα Παπαρήγα, η καλύτερη λύση είναι «να πεις δεν πληρώνω το χρέος».

Για κατάληξη μιας λανθασμένης πορείας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 1974 έχουν αλλάξει 23 υπουργοί Οικονομικών, την ώρα που, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η 28η πιο ισχυρή οικονομία, «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δανεικά».

Κατά τον κ. Καρατζαφέρη, η λύση για την Ελλάδα είναι μία: «πρέπει να βρει τον τρόπο να μεταθέσει το χρέος της μια δεκαετία».

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συναίνεσης απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις ότι τα κόμματα δεν μπορούν να βρουν κοινή γραμμή. «Εδώ τα βρήκε ο Μπουτάρης με τον Άνθιμο» είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος, τέλος, στον πρωθυπουργό την ώρα που αναφερόταν στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αναρωτήθηκε: «θα μπει κανείς φυλακή;».

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι εκβιάζει τους βουλευτές της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος οδηγεί στον κοινωνικό εκτροχιασμό, με ένα μείγμα ύφεσης, ανεργίας και λουκέτων στην αγορά.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση με την πολιτική της, μέσω του μνημονίου, οδηγεί την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του και κατά της Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης: «Και ψήφισε τη μισή ταμπακέρα του μνημονίου και σας προσφέρει συναίνεση σε συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα το μνημόνιο και η λογική του».

Σημείωσε, όμως, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί με τίποτα να διασφαλίσει τη συναίνεση της κοινωνίας και κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Παπουτσή, πως υιοθετεί το δόγμα: «τσακίστε τις διαδηλώσεις», «πνίξτε στα καρκινογόνα χημικά και δακρυγόνα όλο τον κόσμο, δείξτε μηδενική ανοχή στους πολίτες που αντιστέκονται».

Οι θέσεις των κορυφαίων υπουργών

Σίγουρος ότι η κυβέρνηση με συγκεκριμένο σχέδιο και συντονισμό μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα διαψεύσει την προφητεία των καταστροφολόγων, ότι θα χρειαζόμασταν 10 χρόνια για την έξοδο από την κρίση, εμφανίστηκε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον νέο επενδυτικό νόμο αλλά και στο θέμα της μείωσης των τιμών, για τις οποίες το υπουργείο βρίσκεται, όπως τόνισε «σε μια πρωτοφανή διαβούλευση», εκτιμώντας ότι το κέρδος για μια τετραμελή οικογένεια θα είναι της τάξεως των 50 ευρώ ανά μήνα.
Τη φράση «σύγκρουση μέχρις εσχάτων» χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, για να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τριετία.

Η κυβέρνηση τόνισε ο κ. Ραγκούσης έχει αποφασίσει να είναι η πρώτη που θα θυσιάσει το μέλλον της, για να μη θυσιάσει το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Έθεσε, μάλιστα, το «πραγματικό δίλημμα»: Θα πάρουμε το βάρος στις πλάτες μας εμείς ή θα το φορτώσουμε στα παιδιά μας, γνωρίζοντας ότι θα καταρρεύσουν; Και έδωσε την απάντηση: «Στο ερώτημα εμείς ή τα παιδιά μας, είπαμε εμείς».

Το «όχι» του Ευάγγελου Παπαχρήστου

Την απόφασή του να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011 ανακοίνωσε στο τέλος της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Πρέβεζας, Ευάγγελος Παπαχρήστος.

Ο κ. Παπαχρήστος ζήτησε από την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου και ξεκαθάρισε ότι θα στηρίζει όλες τις θετικές αποφάσεις της, όχι, όμως, λογιστικές αποφάσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο.


 
Top