Θετική ήταν η εικόνα που άφησε η Εθνική στο φιλικό με την Αυστρία στο Ερνστ Χάπελ της Βιέννης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, χωρίς να εντυπωσιάσει, επικράτησε με 2-1 των γηπεδούχων, δείχνοντας πως η νοοτροπία νικητή από την εποχή Ρεχάγκελ διατηρείται, την ώρα που ο Φερνάντο Σάντος βάζει όλο και περισσότερο την προσωπική του σφραγίδα.

Η επικράτηση, πάντως, της ελληνικής ομάδας οφείλεται εν πολλοίς στην εξαιρετική εμφάνιση του Γιώργου Σαμαρά, που μαζί με τον Γιώργο Φωτάκη κατάφεραν δυο φορές να διασπάσουν την άμυνα των Αυστριακών.

Η αρχή έγινε στο τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης, όταν μετά από όμορφη ενέργεια του Κώστα Κατσουράνη η μπάλα έφτασε στον μέσο του ΠΑΟΚ και εκείνος σέντραρε για τον επιθετικό της Σέλτικ, ο οποίος άνοιξε το σκορ με κεφαλιά.

Η απάντηση των παικτών του Ντίντι Κονσταντίνι ήρθε στο 67' με τον αρχηγό τους, Φουξ, να επιχειρεί ένα όμορφο σουτ και να νικά τον Αλέξανδρο Τζόρβα, που βέβαια θα μπορούσε να είχε αντιδράσει καλύτερα.

Το 1-1, παρόλα αυτά, δεν πτόησε την Εθνική. Ετσι στο 82' σε αντεπίθεση ο Σαμαράς τράβηξε πάνω του τέσσερις αμυντικούς της Αυστρίας και την κατάλληλη στιγμή έστρωσε για τον επερχόμενο Φωτάκη, ο οποίος με σουτ στην κίνηση έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην Ελλάδα.

Το παιχνίδι απέκτησε άγρια ομορφιά στα εναπομείναντα λεπτά με τις δυο ομάδες να χάνουν τουλάχιστον από δυο ευκαιρίες η κάθε μια και τους Αυστριακούς να μη μπορούν να ισοφαρίσουν πλασέ του Γιάντσερ στην εκπνοή των καθυστερήσεων.

Όσο για την εξέλιξη του πρώτου 45λεπτου, σε αυτό οι Αυστριακοί ήταν κυρίαρχοι και σίγουρα άξιζαν κάποιο γκολ, παρότι δεν τον πέτυχαν.

Στο 4' μόλις κέρδισαν πέναλτι από ανατροπή του Μάιερχοφερ από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, αλλά ο Τζόρβας έπεσε σωστά και απέκρουσε στη γωνία του την εκτέλεση του Κάιν, ενώ στο 36' Μάιερχοφερ ξανά πέτυχε γκολ με κεφαλιά, που ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού. Πάντως, από τα ριπλέι δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια παράβαση.

Στο παιχνίδι ο Φερνάντο Σάντος μπόρεσε να κάνει πολλές δοκιμές και σίγουρα να δει αρκετά πράγματα που ήθελε. Στα τελευταία λεπτά, μάλιστα, έδωσε την ευκαιρία και στον Γιώργο Γεωργιάδη του Πανσερραϊκού να κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής, αλλά κράτησε στον πάγκο τον Ντίμι Κωνσταντόπουλο της Κέρκυρας, ο οποίος επίσης περίμενε τη δική του σειρά.

Οι συνθέσεις:

Αυστρία (Ντίντι Κονσταντίνι): Μάχο (46' Γκράτσαϊ), Κλάιν, Φουκς, Πρεντλ, Σίμερ, Πέλιβαν (69' Σάρνερ), Αλάμπα, Κάβλακ (58' Γιάνκο), Αρναούτοβιτς (87' Γιάντσερ), Γιουνούζοβιτς, Μάιερχοφερ (69' Λιντς).

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Τζόρβας, Τοροσίδης (46' Βύντρα), Τζαβέλλας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης (74' Καφές), Καραγκούνης (91' Μάκος), Κονέ (46' Φωτάκης), Σαμαράς, Χριστοδουλόπουλος (85' Γεωργιάδης), Σαλπιγγίδης (71' Φετφατζίδης).
 
Top