ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com
Ολοκληρώθηκαν οι φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι νέοι άρχοντες του Καλλικράτη, αναλαμβάνουν καθήκοντα από 1η Γενάρη του 2011. Πολλά γράφτηκαν στον τύπο για τις εκλογές αυτές. Πολλά ειπώθηκαν σε κανάλια και σε...
ραδιόφωνα. Πολλά τεκμηριώθηκαν όμως με αδιάσειστα μαθηματικά στοιχεία. Θα προσπαθήσω να συγκεράσω όλα τα δεδομένα και να δώσω μια προσωπική άποψη. Πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν, άλλοι πάλι να συμφωνήσουν. Όμως θέλουμε δεν θέλουμε ορισμένα νούμερα είναι πασιφανή και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Συμπέρασμα πρώτο και σεισμικά σοβαρό. Η τεράστια αποχή που έφτασε σαν μέσο όρο το 55% και βαλε. Καμία αμφισβήτηση. Πρωτόγνωρος ο αριθμός για Ελλάδα. Αιτία η απογοήτευση του κόσμου για το πολιτικό σύστημα, η οικονομική δυσπραγία για μετακινήσεις, η γενικότερη ανέχεια και η ανεργία, η αδιαφορία των νέων για τα πολιτικά δρώμενα. Σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές 1.000.000 λιγότεροι οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, και 500.000 αντίστοιχα της ΝΔ που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Αν με ρωτήσετε σαφώς δεν συμφωνώ με την αποχή. Πιστεύω ότι η παρουσία όλων με το χαρτάκι της ψήφου σε μια δημοκρατία είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει οι ολίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς. Όλοι υποχρεούνται να λένε την γνώμη τους. Όποια και όσο πικρή και αν είναι. Φτάνει να την λένε.
Συμπέρασμα δεύτερο. Επί του αποτελέσματος 8 περιφέρειες κέρδισε άμεσα και έμμεσα το κυβερνόν κόμμα. 5 περιφέρειες το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Στο +2,3% η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο την πρώτη Κυριακή. Στο +4% λέγεται ότι κάθισε η διαφορά στην δεύτερη. Και στους δήμους το ίδιο αποτυπώθηκε. Η νίκη του κυβερνώντος κόμματος είναι πραγματική. Η ήττα του δευτέρου επίσης. Και λέω νίκη και ήττα γιατί με τα τόσα κυριολεκτικά αντιλαϊκά και επώδυνα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μέσα στους 12 μήνες, μαζί με τα γκάλοπ που ακουγόντουσαν τις τελευταίες ημέρες, είχες κολλημένη στην μύτη σου την μυρωδιά μπαρούτης και σου φαινότανε ότι έρχεται τυφώνας πανωλεθρίας για το κυβερνόν κόμμα. Και όμως όσο και αν φανεί παράξενο η θέση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές μπετάρισαν ψηφοφόρους, έβαλαν πολλούς σε σκέψη, και το θέμα απέδωσε όσο και αν αμφισβητείται και από τους πλέον δύσπιστους. Εύχομαι αυτήν την ύστατη ανοχή του κόσμου, να την αφουγκραστούν στην κυβέρνηση και να βάλουν μυαλό, να βοηθηθεί ο κόσμος γιατί η παράλληλη αποχή ήταν ένα τεράστιο χαστούκι για όλους. Και δεν θέλει πολύ η ανοχή να μετατραπεί σε οργή, να γίνει θάλασσα, και να πνίξει τους πάντες.
Συμπέρασμα τρίτο η εν γένει αριστερά βγήκε κερδισμένη. Με προεξοχές επιτυχίας το ΚΚΕ και την Δημοκρατική Αριστερά. Ιδιαίτερα η τελευταία ξεχώρισε γιατί όποια επιλογή έκανε συνεπικουρούμενη και από τα λοιπά ομοιοπολικά κόμματα, οι περισσότεροι εκλέχτηκαν. Παράδειγμα η Αθήνα με τον Καμίνη, η Θεσσαλονίκη με τον Μπουτάρη και η Πάτρα με τον Δημαρά. Οι 2 πρώτες δημαρχίες μάλιστα μετακινήθηκαν στην κεντροαριστερά μετά πάροδο 24 ετών. Δεν είναι και λίγο. Λανθασμένες παράλληλα αποδείχτηκαν επιλογές υποψηφίων στη ΝΔ.
Συμπέρασμα τέταρτο. Η αλαζονεία, ο αμοραλισμός, υποψηφίων που καβάλησαν αιχμηρό καλάμι ηττήθηκε και κυριολεκτικά συντρίφτηκε. Όσοι υποψήφιοι έδειξαν τέτοια δείγματα, αν και προηγούμενοι την πρώτη Κυριακή, ο κόσμος που πήγε να ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή, τους έστειλε κυριολεκτικά στον Λακεδαιμόνιο Καιάδα. Επίσης ο κόσμος τίμησε τους επιτυχημένους και με το παραπάνω. Το τελευταίο οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο λαός αφουγκράζεται το καλό, αρέσκεται στην ποιότητα και δεν είναι σκυλί να του πετάς ότι εσύ θέλεις. Θα μείνω στο αποτέλεσμα του Δήμου Αίγινας, που όλοι μείναμε εμβρόντητοι, από την μη εκλογή του νοικοκύρη δημάρχου Κουκούλη. Δεν ξέρω τι ακριβώς έφταιξε. Αλλά τολμώ να πω, πως η ολέθρια για το νησί βλάβη της ΔΕΗ το καλοκαίρι, η ολιγωρία εκτέλεσης των απαραίτητων έργων πχ ύδρευση, οι τελευταίες ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις και η κάποια βεβαιότητα και αδράνεια ενεργητικότητας του δημαρχιακού συνδυασμού, οδήγησαν στο αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Σακκιώτη γιατί τα αιγινήτικα βάρη που κληρονομεί και πολλά είναι και απαιτούν εδώ και τώρα λύση. Κλείνοντας εύχομαι από ψυχής ευόδωση προσπαθειών και στόχων στον Καλλικράτη και στους υπό αυτόν επιτυχόντες περιφερειάρχες και δημάρχους. Τα πράγματα είναι σαφώς πιο υπεύθυνα πιο δύσκολα, και θα απαιτηθούν τεράστιοι κόποι, θυσίες, νυχτέρια και συζητήσεις για να βγει θετικό αποτέλεσμα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ραντεβού και πάλι σε 3μιση χρόνια μαζί με τις Ευρωεκλογές...
 
Top