ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της συντριπτικής πλειονότητας των στελεχών της ΝΔ, βουλευτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, βρίσκεται ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης του κόμματος κ. Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος δέχεται πολλά πυρά για τους χειρισμούς- τραγικούς κατά πολλούς- που έχει κάνει μέχρι στιγμής στις επιλογές υποψήφιων δημάρχων. Στη Μάνη, περιοχή από όπου κατάγεται ο κ. Μιχαλολιάκος, πριν από πολλές δεκαετίες τα πολύκλαδα σόγια, με τα πολλά ονόματα και τα... πολλά τουφέκια, ονομάζονταν μικλιάνοι.

Μόνο που σήμερα τα «γαλάζια» τουφέκια σημαδεύουν τον ίδιο, ο οποίος θεωρείται από τους βασικούς υπευθύνους για την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ, η οποία ως χθες δεν είχε βρει ακόμη υποψήφιο για τον Δήμο Πειραιά, όπου και πολιτεύεται ο κ. Μιχαλολιάκος τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυθεντικός εκφραστής της λαϊκής ή αλλιώς καθαρόαιμης Δεξιάς, είναι ένα από τα στελέχη που έχουν σκληροπυρηνικές απόψεις εντός της ΝΔ. Από πολλές πλευρές βάλλεται και αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές θεωρούν ότι προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια με τη στάση και τη συμπεριφορά του έναντι στελεχών του κόμματος με ιστορία και πολυετή παρουσία στην Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που κυριάρχησαν διαπληκτισμοί και ένταση, ενώ δεν έλειψαν και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά για την αντιμετώπιση που είχαν. Ορισμένοι δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς εξ ανάγκης και λόγω της στάσης του κατά την προεκλογική περίοδο στις εσωκομματικές εκλογές τού έδωσε ρόλο.

Και αυτό, διότι ήταν από τους πρώτους και βασικούς υποστηρικτές του, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών είχε συνταχθεί με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη . «Είναι γραμμάτια που έχουν ημερομηνία λήξης τις αυτοδιοικητικές εκλογές» λένε χαρακτηριστικά.

Για πολλά στελέχη αποτελεί «κόκκινο πανί», καθώς του χρεώνονται αρκετά λάθη στους χειρισμούς των υποψήφιων δημάρχων, καθώς για τους περιφερειάρχες είχε την απόλυτη ευθύνη ο κ. Σαμαράς. Οι λανθασμένοι χειρισμοί έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται αρκετά «αντάρτικα» σε δήμους, τα οποία προσπαθεί να αποτρέψει η Ρηγίλλης με περιοδείες κεντρικών στελεχών. Ειδικά στον Πειραιά η κατάσταση είναι έκρυθμη, αφού είναι γνωστή η πολύχρονη σύγκρουσή του με τον επίσης Μανιάτη ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο και πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Π. Μαντούβαλο.

Αυτή η σύγκρουση, η οποία παραμένει ως σήμερα, αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που η ΝΔ παρουσιάζει μια πολύ κακή εικόνα στον Πειραιά, με αποτέλεσμα γνωστές δεξιές αστικές οικογένειες να έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα που παραδοσιακά στηρίζουν. Η αδυναμία εξεύρεσης ικανού υποψηφίου της ΝΔ για τον Δήμο Πειραιά έχει εξοργίσει πολλά στελέχη, και ο κ. Μιχαλολιάκος επιχείρησε την Πέμπτη το βράδυ μια ύστατη προσπάθεια.

Συναντήθηκε σε ταβέρνα της Καστέλας με τον πρώην βουλευτή Πειραιά κ. Π. Μελά, τον οποίον και προσπαθούσε να πείσει να αποδεχθεί να είναι υποψήφιος. Χρησιμοποίησε μάλιστα και το επιχείρημα ότι σύντομα ο κ. Μαντούβαλος- που στηρίζεται από τον ΛΑΟΣ- θα βρεθεί και πάλι σε δύσκολη θέση, προαναγγέλλοντας την αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης που ασκήθηκε κατά του αντιπάλου του την Παρασκευή.

Εκρηκτικός ως χαρακτήρας ο κ. Μιχαλολιάκος (είχε πει πριν από πέντε χρόνια σε συγκέντρωση «γαλάζιων» συνδικαλιστών: «γαμ... τη ΔΑΚΕ»), αν και αυθεντικός, όπως λένε, δεν είναι λίγες οι φορές που «έριξε λάδι στη φωτιά». Γι΄ αυτό τον λόγο τον επικρίνουν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που θεωρούν λανθασμένη την επιλογή να του ανατεθεί η ευαίσθητη πολιτικά Γραμματεία Αυτοδιοίκησης.

Οι εκρήξεις του είχαν ως αποτέλεσμα να εναντιωθούν πολλοί υποψήφιοι μνηστήρες για τα χρίσματα, που ενώ αρχικά όλοι είχαν διαβεβαιώσεις ότι θα υποστηριχθούν στη συνέχεια άκουγαν τη μονότονη δικαιολογία... «ξέρεις, έχουμε μια δημοσκόπηση που σε δείχνει πίσω και άρα...».

Αγαπημένο «πολιτικό παιδί» του Ευάγγελου Αβέρωφ, όπως και ο κ. Σαμαράς (είχε ζητήσει την επιστροφή του στη ΝΔ από το 2001), υπήρξε μέλος της Νεολαίας της ΕΡΕ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Πολλά κομματικά στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων- και όχι μόνο- ήταν ο σκληρός εκπρόσωπος της Δεξιάς, ενώ αρκετοί θυμούνται, όπως λένε, την εποχή των «Κενταύρων» και των «Ρέιντζερς».

Δεν ήταν λίγες οι φορές που επί κυβερνήσεων Καραμανλή, όπου διετέλεσε και υφυπουργός Αμυνας, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του ΠαΣοΚ και ειδικά του νυν υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχ.Καρχιμάκη , με τον οποίο ήταν στα χαρακώματα. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από το ΠαΣοΚ μεταξύ άλλων περιλάμβανε- αν και ο κ. Μιχαλολιάκος μιλούσε για προσωπική εμπάθεια, ψεύδη και συνωμοσία εναντίον του - καταγγελίες για τροχαίο με ψευδομάρτυρες, για τον υπόκοσμο του Πειραιά και την επίθεση εναντίον του με βόμβα.

Επίσης οι βουλευτές του ΠαΣοΚ τον κατηγόρησαν για διάφορες τραγελαφικές υποθέσεις με αγορά μανικετόκουμπων, παγωτών και μπουφάν που πληρώθηκαν με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ «ΓΚΑΦΕΣ» ΤΟΥ

1 Δημιούργησε πολλά εμπόδια στον Πειραιά,όπου ακόμη δεν βρέθηκε υποψήφιος.Ηθελε να έχει κεντρικό ρόλο ως τοπικός βουλευτής.

2 Δεν απέτρεψε την υποψηφιότητα του αδελφού του σε δήμο της Λακωνίας τροφοδοτώντας την κριτική για οικογενειοκρατία.

3 Σε πολλούς νομούς δημιουργήθηκαν εντάσεις με υποψήφιους δημάρχους,και δεν έλειψε η ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών.

4 Υποσχόταν σε όλους εδώ και μήνες ότι θα είχαν το χρίσμα της Ρηγίλλης.Αυτό δεν έγινε και γύρισε μπούμερανγκ.

5 Σε πολλούς δήμους επελέγησαν φθαρμένα πρόσωπα.Δεν εξυπηρετήθηκε η ανανέωση και είναι ελάχιστες οι γυναίκες υποψήφιοι.


Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ
 
Top