Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη Συμφωνία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar (ADM) , έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, μετά το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό «σκάνδαλο»παράδοσης, με μυθώδη «προίκα», το 2001 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε γερμανικά συμφέροντα, έρχεται τώρα να κλιμακώσει το ανοσιούργημα εκχωρώντας, με καινούργια χαριστική προικοδότηση, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στα αραβικά συμφέροντα της Abu Dhabi Mar (ADM).

Όλα δείχνουν ότι η νέα Συμφωνία παράδοσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στα αραβικά συμφέροντα είναι άκρως επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και την παραγωγική προοπτική της χώρας. Ιδιαίτερα, το κλείσιμο της εμπορικής δραστηριότητας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οδηγεί στην υποβάθμιση και απαξίωσή τους -με ευρύτερες αρνητικές συνέπειες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη- και τα καταδικάζει σε μια υποτυπώδη λειτουργία, αποκλειστικά με χαριστικές, κατ’ ανάθεση, υπερκερδοφόρες για τους νέους ιδιοκτήτες του, παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο πλαίσιο αυτό επιτείνονται οι ανησυχίες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τωναπολαβών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά,συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων απασχόλησης αλλά και της καταβολής των δεδουλευμένων για τους 160 εργαζόμενους στο τροχαίο υλικό.

Αυτή την ώρα, αντί για ένα νέο παραγωγικό έγκλημα, ο τόπος χρειάζεται ένα ισχυρό, σύγχρονο και αναπτυσσόμενο ναυπηγικό κλάδο και μια εθνική ναυπηγική στρατηγική, ως θεμελιώδες εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται απόλυτα αναγκαία η εθνικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η στήριξη, ανασυγκρότηση και αναβάθμισή τους ως ενιαίας δημόσιας επιχείρησης, με διασφάλιση και διεύρυνση όλων των θέσεων απασχόλησης.

 
Top