Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης δόθηκε η εκκίνηση σήμερα το πρωί για τον διεθνή αγώνα δρόμου «Σπάρταθλον» με τη συμμετοχή 450 αθλητών απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 27 Έλληνες δρομείς.
![]() |
Οι αθλητές του «Σπάρταθλον» θα τερματίσουν στην Σπάρτη μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα και θα λάβουν ως έπαθλο ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα. |
Το «Σπάρταθλον» αναβιώνει τροποντινά την ιστορία του Αθηναίου οπλίτη Φειδιππίδη, ο οποίος πριν 2.500 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 490 π.Χ. στάλθηκε από τον Μιλτιάδη, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες για τη μάχη του Μαραθώνα. Ο Φειδιππίδης έφτασε την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα και πρόλαβε να γυρίσει στην πόλη του για να την ενισχύσει στη μάχη με τους Πέρσες.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Φειδιππίδης ήταν και ο οπλίτης , που έτρεξε πίσω στην Αθήνα για να ανακοινώσει στους συμπολίτες του τη νίκη των στρατευμάτων τους, όμως αυτή η ιστορία δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχαίες πηγές. Θεωρείται, πάντως, πως έτσι προς τιμήν του καθιερώθηκε και ο Μαραθώνιος.
Οι αθλητές του «Σπάρταθλον» θα τερματίσουν στην Σπάρτη μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα και θα λάβουν ως έπαθλο ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα.