Να λαχταρούν στους πόνους μας τα φλογερά σου στήθια,
Νάχεις στα χείλη την καρδιά, στο στόμα την αλήθεια
Να γίνει το Παλάτι σου του κόσμου το καμάρι,
Να μπαίνει λεβεντιά με νου, με αρετή και...

χάρη
Και τους προμάχους γύρω σου να έχης της πατρίδος,
Κι όχι Εβραίους βρωμερούς στο γένος και στο είδος.

Το ποίημα αυτό αφιέρωσε ο μεγάλος ποιητής Γεώργιος Σουρής στον Διάδοχο Κωνσταντίνο με αφορμή την ενηλικίωση του το 1886. Μετέπειτα ο διάδοχος θα μετατραπεί σε Στρατηλάτη, προφανώς ακούγοντας τις «συμβουλές» του Σουρή.
Σήμερα συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου σατιρικού ποιητή, στις 26 Αυγούστου του 1919.
Γεννημένος το 1853 στην Ερμούπολη Σύρου, τις γυμνασιακές σπουδές του τις τέλειωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του ήθελε ο γιος του να γίνει ιερέας, αλλά ο Σουρής αποφάσισε να φύγει στην Ρωσία προκειμένου να «γλιτώσει», και να μάθει το εμπόριο κοντά σε έναν συγγενή του.
Φυσικά ο Σουρής δεν μπορούσε ένα γίνει έμπορος, και έτσι επιστρέφει στην Αθήνα όπου και σπουδάζει στην Φιλοσοφικη Σχόλη από την οποία αργότερα τον απορρίπτουν εγγονός που ο ίδιος διακωμωδεί με ποίημα του. Έγραφε σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά της εποχής (Ραμπαγάς, Μην χάνεσαι, Άστυ, κτλ).
Το 1883 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του «Ο Ρωμιός», εφημερίδα η οποία έμεινε στην ιστορία με τον καυστικό και ευφυή λόγο του Σουρή, ο οποίος μέσα από την χειμαρρώδη σάτιρα κατακεραύνωνε το πολιτικό καθεστώς των διεφθαρμένων πολιτικάντηδων, και ταυτόχρονα την νεοελληνική κοινωνική παρακμή, την ξενομανία, την αμορφωσιά και τον ξιπασμό της αστικής τάξης, έχοντας πλάσει δυο μοναδικούς χαρακτήρες τον Φασουλή και τον Περικλέτο να διαλέγονται μέσα από τους στίχους του.
Ο «Ρωμιός» είχε μια εντυπωσιακή αποδοχή και κυκλοφορούσε μέχρι και πριν λίγο απ' τον θάνατο του Σουρή. Πνευματικός και λόγιος άνθρωπος με υψηλή ευφυΐα, ταπεινός και δειλός χαρακτήρας, ο οποίος επηρέασε βαθύτατα την εποχή του, και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να «ενοχλεί» και να προκαλεί με το έργο του.
Προτάθηκε το 1908, για το βραβείο Νόμπελ και το 1911 τιμήθηκε με τον Χρυσούν Σταυρό Του Σωτήρος. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1919, σ' ηλικία 66 ετών και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές Στρατηγού.
Τα άπαντα του Σουρή κυκλοφορούν(;) σε δυο τόμους συνολικά 2.000 σελίδων, ενώ πλούσιο είναι και το ανέκδοτο έργο του.
Ας διαβάσουμε τον Σουρή, στις μέρες μας είναι μια πράξη αντίστασης!
ksipnistere.blogspot.com
 
Top