Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί εθνοτικό έγκλημα στη Χειμάρρα, σε βάρος Έλληνα ομογενή. Η τραγωδία γράφηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν ομάδα νεαρών Αλβανών όρμησαν με το αυτοκίνητό τους πάνω στον 35χρονο Έλληνα ομογενή που επέβαινε στη μηχανή του και τον καταπλάκωσαν.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν νεαροί Αλβανοί διαπληκτίστηκαν με συνομιλήκους τους ομογενείς, μεταξύ των οποίων και συγγενείς του θανόντος, επειδή μιλούσαν ελληνικά και όχι αλβανικά.

Οι Έλληνες κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία, γι' αυτό οι Αλβανοί το απόγευμα τους αναζήτησαν ζητώντας εξηγήσεις. Ο 35χρονος ανέλαβε να λύσει την παρεξήγηση, ενώ όμως οδηγούσε τη μηχανή του οι Αλβανοί τον χτύπησαν και τον σκότωσαν.

Εξοργισμένοι κάτοικοι της Χειμάρρας απέκλεισαν την εθνική οδό Αγίων Σαράντα - Αυλωνα, ζητώντας από τις αρχές να αποδοθεί δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων. Ο δρόμος άνοιξε την Παρασκευή το μεσημέρι, την ώρα της κηδείας του άτυχου Αριστοτέλη Γκούμα, που έγινε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί επτά Αλβανοί, ηλικίας 15 έως 19 ετών, ενώ οι αστυνομικές αρχές της Αλβανίας αναζητούν έναν ακόμη 22χρονο, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονία.

Κατά την ανάκριση, οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι ο 34χρονος τους έκλεινε το δρόμο με τη μηχανή του και όταν του ζήτησαν να κάνει στην άκρη για να περάσουν, τους έβρισε στα ελληνικά, γι' αυτό και τον χτύπησαν.

Στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας παραθερίζει και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος -όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ- θα επισκεφθεί το σπίτι του αδικοχαμένου ομογενή.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να εγγυηθεί ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, σημειώνοντας: "Η πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα ζήτησε από τις αλβανικές αρχές την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών, υπό τις οποίες έλαβε χώρα η εγκληματική ενέργεια, τη σύλληψη των δραστών και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη".

Τη δολοφονία του 35χρονου καταδίκασε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος συνέστησε νηφαλιότητα και αποφυγή αυτοδικιών. "Τέτοιες αδικαιολόγητες, βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα της αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί" ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλεύκανση της υπόθεσης ζητησε ο αντιπροεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, λέγοντας: "Προκαλεί ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά ο βίαιος θάνατος του ομογενούς από τη Χειμάρρα Αριστοτέλη Γκούμα, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας".

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας: "Όταν ο ΛΑΟΣ επεφυλάσσετο στη Βουλή για τη σύσφιξη σχέσεων Αλβανίας και ΕΕ είχαμε κατά νου την παντελή έλλειψη προστασίας των ομογενών μας στη Βόρειο Ηπειρο".

 
Top