Αιφνιδίασε την κυβέρνηση, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9.89, ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση έχει μεγάλη σημασία αυτή την περίοδο, προβλέποντας παράλληλα την εξαφάνιση της Κεντροαριστεράς. Για τις δηλώσεις του υπουργού δήλωνε ως αργά το.....

απόγευμα άγνοια το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στα υπουργικά γραφεία υπήρχε έντονη ενόχληση για την εκ νέου επίκληση των εκλογών, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την αντίστοιχη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Μια γενναία κυβέρνηση όπως αυτή θα σώσει τη χώρα, αλλά η Κεντροαριστερά θα εξαφανιστεί για 30 χρόνια ή θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες νέας δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης» είπε ο κ. Καστανίδης. Και συμπλήρωσε ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση «έχει μεγάλη σημασία κάθε στιγμή διότι ασκούμε μια πολιτική η οποία δεν εμπίπτει στο ιδεολογικό πλαίσιο του ΠαΣοΚ». Μίλησε επίσης, για μέτρα που προκαλούν ιδεολογική πικρία και που καμία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν θα ελάμβανε αν δεν ήταν απόλυτη ανάγκη.

Η παρέμβαση αυτή του κ. Καστανίδη δίνει νέα τροφή στα σενάρια για διπλές κάλπες τον Νοέμβριο. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης «βρίσκονται προφανώς εκτός πλαισίου. Η κυβέρνηση διαθέτει και πολιτική και ουσιαστική νομιμοποίηση». Πάντως ο κ. Παπανδρέου έχει δεχθεί σχετικές εισηγήσεις με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, να ζητηθεί νέα εντολή από τον λαό για τα μέτρα του μνημονίου, να νομιμοποιηθούν έτσι οι αποφάσεις της κυβέρνησης και να προχωρήσει η κυβέρνηση με λυμένα τα χέρια. Οσοι ενστερνίζονται αυτή την άποψη πιστεύουν ότι τώρα, με τη ΝΔ αποδιοργανωμένη, είναι ο κατάλληλος χρόνος για αυτή την κίνηση. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες, σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνική αντίδραση στα μέτρα θα είναι έντονη και η κυβέρνηση δεν θα έχει προλάβει να αναπτύξει τις θετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζει. Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν ένα θετικό τοπίο για την κυβέρνηση και για το πολιτικό σύστημα εν γένει, και μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση δεν θα στείλει το καλύτερο μήνυμα στις αγορές. Επιπλέον η τρόικα δεν ευνοεί εκλογικές αναμετρήσεις, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα του ανασχηματισμού και των πρόωρων εκλογών ούτε στους στενότερους συνεργάτες του, αν και όλοι βλέπουν ότι προβληματίζεται από τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου.
Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τις ίδιες απόψεις σε άτυπη συζήτηση που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής έσπευσε να διαψεύσει το γεγονός, λέγοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποδίδει ευθύνες σε υπουργούς στη βάση δημοσιευμάτων τη στιγμή που, όπως είπε, ο ίδιος ο υπουργός δεν αποδέχεται ότι η συζήτηση με τους δημοσιογράφους είχε αυτό το περιεχόμενο.
tovima
 
Top