Σε απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, θα οφείλεται, σε ποσοστό 30% με 40%, η όποια αύξηση ανεργίας προκύψει στους προσεχείς μήνες στη χώρα μας, εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),Γιώργος Δρακόπουλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης στηΘεσσαλονίκη, με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός 2020»... Τονίζοντας ότι πολλές επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται στο «όριο», επεσήμανε ότι «δε θα είναι καθόλου έκπληξη αν στο τέλος της τουριστικής περιόδου έχουμε πτωχεύσεις κάποιου αριθμού επιχειρήσεων». Ο ίδιος έκανε λόγο για μείωση εσόδων στον ελληνικό τουρισμό φέτος ως και 10%, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ σε επίπεδο αφίξεων εκτίμησε ότι η χρονιά, «αν δεν έχουμε κάτι συγκλονιστικό από δω και στο εξής», θα κλείσει στα περσινά επίπεδα.



Τονίζοντας ότι η παγκόσμια τουριστική κίνηση βαίνει αυξανόμενη και ότι οι ανταγωνιστές της χώρας μας σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις ο κ. Δρακόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που η ελληνική πολιτεία διαχειρίστηκε επικοινωνιακά την αρνητική δημοσιότητα που προέκυψε, λόγω της οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε ότι τη «χαριστική βολή» στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, έδωσαν τα γεγονότα της Αθήνας, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «κυριολεκτικά 'τσάκισαν' τα πάντα σε μια στιγμή που είχε αρχίσει να κινείται η ιστορία των αφίξεων».

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ τόνισε «σειρά συμπεριφορών στη χώρα μας, όχι μόνο δεν την καταστούν τουριστική, αλλά ούτε καν πολιτισμένη». Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η θέση του ΣΕΤΕ σχετικά με τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τον ελληνικό τουρισμό και όπως επισημάνθηκε η σχετική έρευνα θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο και η επίσημη παρουσίαση της προβλέπεται να γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο. Βασικό συμπέρασμα της παρουσίασης αποτέλεσε το ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθείται τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές του και δεν μπορεί να έχει πλέον εφαρμογή στο μέλλον.

Στις βασικές διαπιστώσεις του Συνδέσμου για την τρέχουσα κατάσταση αναφέρεται ότι ενώ το ζητούμενο είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το αποτέλεσμα είναι ένταση της εποχικότητας και ότι παρόλο που προτεραιότητα αποτελεί η ποιότητα στον κλάδο, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς μειώσεις των αποδόσεων στις τουριστικές επενδύσεις.
 
Top