Βλάβη στις πίσω πτέρυγες είναι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο λόγος του δυστυχήματος του στρατιωτικού ελικοπτέρου «Απάτσι», που χθες το μεσημέρι καρφώθηκε στο έδαφος στο αεροδρόμιο της Πάχης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα δύο μέλη του πληρώματος.

Σε αυτή την πρώτη εκτίμηση κατέληγαν χθες αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού, γνώστες του ελικοπτέρου, αναλύοντας τα πρώτα στοιχεία: την πτήση που είχε κάνει το ελικόπτερο, το γεγονός ότι δεν δηλώθηκε βλάβη ούτε παρουσιάστηκε ένδειξη βλάβης στους πιλότους και, τέλος, τον τρόπο που έπεσε το αεροσκάφος.

Οπως έγινε γνωστό, οι δύο χειριστές, που αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου, ήταν ιδιαίτερα έμπειροι και είχαν τον τίτλο τού «test pilot». Δηλαδή ήταν από αυτούς που δοκιμάζουν το ελικόπτερο ύστερα από επισκευή ή γενική συντήρηση, για να διαπιστώσουν, αν όλα βαίνουν καλώς ή αν θα πρέπει κάτι να ελεγχθεί ξανά.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο μόλις είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία της συντήρησής του και οι δύο χειριστές ξεκίνησαν τη δοκιμαστική πτήση. Μετά τις δοκιμές που έγιναν το ελικόπτερο επέστρεφε στη βάση για προσγείωση. Σε ύψος περίπου 25 μέτρων από το έδαφος, για κάποιο λόγο έχασε τη δυνατότητα αιώρησης και κυριολεκτικά καρφώθηκε στο έδαφος. Η πρόσκρουση ήταν ιδιαίτερα έντονη, το αεροσκάφος διαλύθηκε και οι χειριστές σκοτώθηκαν.

Το χθεσινό γεγονός δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς αυτό το ελικόπτερο είναι ένα από τα 12 που το υπουργείο Αμυνας θα έπρεπε να έχει παραλάβει από το 2007 όταν τα παρέδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία στον Στρατό Ξηράς. Τότε όμως είχαν διαπιστωθεί κάποια προβλήματα και ξεκίνησαν αναδιαπραγματεύσεις της αρχικής σύμβασης, οι οποίες κράτησαν δύο ολόκληρα χρόνια. Η οριστική παραλαβή τους έγινε το 2009, δύο χρόνια μετά την αρχική ημερομηνία, ενώ πολλά είχαν ακουστεί για το διάστημα αυτό, δηλαδή ότι η αποθήκευση δεν ήταν η πρέπουσα, ότι ποντίκια είχαν φάει τα καθίσματα και κάποια καλώδια, αλλά και πολλά άλλα. Φερόταν μάλιστα για τους παραπάνω λόγους να υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και του ελληνικού υπουργείου Αμυνας.

Για το δυστύχημα συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα. Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρεται ιδιαίτερα στο γεγονός τής επί δύο χρόνια «παραμονής των ελικοπτέρων σε αχρηστία, γεγονός που θεωρεί ότι δημιουργεί πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση».

ΕΝΕΤ

 
Top