Ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
Στην τελική ευθεία για την επιλογή των υποψηφίων που θα κάνουν τα εγκαίνια του «Καλλικράτη» βρίσκεται ηΙπποκράτους. Χωρίς να σημαίνει ότι στο συρτάρι του πρωθυπουργού βρίσκονται στοιχεία και ονόματα για μία και μοναδική υποψηφιότητα ανά δήμο ή περιφέρεια, στοΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει στα ισχυρά δίδυμα ή το πολύ στα πιθανά «κουαρτέτα» όλης της χώρας...
Οι «πράσινοι» επιδιώκουν να κάνουν δυναμική επανεμφάνιση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και να περάσουν τα... stress tests στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την επέλαση του μνημονίου. Η αλήθεια είναι ότι η αρμόδια επιτροπή ψηφοδελτίων, υπό τον Θανάση Τσούρα, έχει καταλήξει σε μια λίστα ονομάτων, την οποία θα θέσουν στη... βάσανο των γκάλοπ για τελευταία φορά μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οπως υπολογίζουν, μέχρι τότε θα έχουν ενημερωθεί για τις επιλογές των αντίπαλων παρατάξεων και θα μπορούν στις μετρήσεις να δουν συγκεκριμένες προβλέψεις και όχι τις επιδόσεις μεταξύ «πρασίνων».

Παρουσίαση

Το σίγουρο είναι ότι το τελικό «ναι» ο κ. Παπανδρέου θα το πει στις... 2 Σεπτεμβρίου, αφού έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση των 13 υποψήφιων περιφερειαρχών (ίσως και των δημάρχων κάποιων μεγάλων δήμων) να γίνει στην κομματική επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε συνεχίζεται το κρησάρισμα στις συνεδριάσεις, όπου συνήθως συμμετέχουν οι τοπικοί βουλευτές και στελέχη των ενδιαφερόμενων περιοχών. Οπου υπάρχουν διχογνωμίες και απόλυτα κατηγορηματικές αρνήσεις, τότε ή αναζητούν τρίτο πρόσωπο ή αναμένουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για να βεβαιωθούν για το «πολιτικά ορθόν» της επιλογής.

Σημαντική παράμετρος στην προετοιμασία είναι επίσης η εκτίμηση ότι η Ιπποκράτους δεν αποκλείεται να κάνει τα «στραβά μάτια» και να μη δώσει χρίσματα σε περιπτώσεις όπου ήδη έχουν ξεφυτρώσει «πράσινοι αντάρτες».

Οι λόγοι είναι πολλοί

Κατ’ αρχάς δεν θέλουν να αποκλείσουν «συγγενικούς» συνδυασμούς που στο τέλος θα συμβάλουν στο «πρασίνισμα» του πανελλαδικού χάρτη, αφού οι επικεφαλής τους είναι πρόσωπα που δύσκολα θα επηρεαστούν από την κυβερνητική φθορά ως στελέχη που εν πολλοίς αντέδρασαν στην επιβολή του μνημονίου. Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, είναι ότι σε πολλές περιοχές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν ότι τα «χρίσματα» θα περιορίσουν τη δυνατότητα που δίνει π.χ. μια υποψηφιότητα που στηρίζεται απ’ όλα τα προοδευτικά κόμματα. Ειδικά μετά την ίδρυση του κόμματος του κ. Κουβέλη, το ΠΑΣΟΚ δείχνει τάσεις συνεργασίας με υποψηφίους της Δημοκρατικής Αριστεράς ή στελέχη προερχόμενα γενικώς από τους «ανανεωτές» και όχι μόνο...

Αλλωστε το 50+1 για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών σημαίνει ότι οι περισσότερες περιοχές θα αποκτήσουν επικεφαλής κατόπιν συμμαχιών τη δεύτερη Κυριακή. Ενωτικά. Ετσι αναζητούν υποψηφιότητες που πρώτα απ’ όλα να ενώνουν τις «φυλές» του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην προκληθούν τάσεις... απόσχισης. Οι νυν δήμαρχοι είναι στην πλειονότητά τους στη λίστα των υποψηφίων, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, που είτε οι ίδιοι αποφασίζουν να αποσυρθούν είτε έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες από το μοντέλο διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν «λευκό ποινικό μητρώο» - δηλαδή να έχουν καταθέσει «πόθεν έσχες» στην αρμόδια κομματική επιτροπή και να έχουν περάσει με πράσινο. Εννοείται ότι για δήμους «βιτρίνας» θα παίξουν ρόλο η υψηλή αναγνωρισιμότητα και ο συμβολισμός που εκπέμπει η κάθε υποψηφιότητα.

Στην περιφέρεια Αττικής
Tο μεγάλο ερωτηματικό

Το μεγάλο ερωτηματικό (και στοίχημα, φυσικά) αφορά την επιλογή του υποψηφίου στην Περιφέρεια Αττικής. Χιλιάδες... εκατομμύρια οι υποψήφιοι στην περιοχή όπου το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε ισχυρό προβάδισμα τις τελευταίες εκλογές, αλλά σε όλα τα πρόσφατα γκάλοπ εμφανίζεται με πληγωμένη εικόνα, λόγω μνημονίου. Εάν αναδειχθεί αυτοδιοικητικό πρόσωπο ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, θα έχει αξιοσημείωτο «προβάδισμα» στο Εθνικό Συμβούλιο που θα επικυρώσει την επιλογή του - στην πραγματικότητα «εισπράττει» τα της θετικής του πορείας στον νομό. Ερωτηματικά μπαίνουν δίπλα στο όνομα του Γιάννη Σγουρού, του έτερου νομάρχη (Αθηνών), ο οποίος επιδιώκει το χρίσμα για την περιφέρεια και όχι για τον Δήμο Γλυφάδας.

Στην Ιπποκράτους δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι άρχισε επαφές με τις ηγεσίες των άλλων αριστερών κομμάτων, ενώ έχουν «ακούσει» ότι υπάρχουν «γέφυρες» και με τη Ρηγίλλης. Συζητήσεις γίνονται και για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της νυν υπερνομάρχου, Ντίνας Μπέη. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν πρόκειται να βιαστεί. Θέλει να καταγράψει την κινητικότητα προηγουμένως και των ανεξάρτητων βουλευτών. Επί παραδείγματι, τους προβληματίζει η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά, ανεξάρτητου βουλευτή σήμερα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι θα «αλιεύσει» ευκολότερα στη δεξαμενή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από τα σκληρά μέτρα. Από 'κει και πέρα δεν αποκλείονται υποψηφιότητες όπως του Κώστα Σκανδαλίδη, αν και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται να προτιμά τον συμβολισμό της εμπειρίας, αλλά της ανανέωσης. Κάποιοι επαναλαμβάνουν στην Ιπποκράτους ότι το ψηφοδέλτιο μπορεί να «σκίσει» αν τεθεί επικεφαλής ο εμπνευστής του «Καλλικράτη», Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος όμως διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια.

Στο «τραπέζι» έχουν πέσει πολλά ονόματα και απ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες - ειδικά της Β’ Αθήνας (π.χ. του Μίμη Ανδρουλάκη) και της περιφέρειας όπου εκλέγεται επί χρόνια ο κ. Θ. Πάγκαλος και πρώτη η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου (να σημειωθεί ότι ο ανεξάρτητος πλέον Βασίλης Οικονόμου έχει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή και προτίθεται να «πρωταγωνιστήσει» στις προσεχείς εκλογές...).

Οι υποψήφιοι
Τα «ντέρμπι» στους μεγάλους δήμους

Στον Δήμο Αθηναίων, για πρώτη φορά μετά το 1986, το ΠΑΣΟΚ έχει βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να τον πάρει από τα «γαλάζια χέρια». Οπως και σε άλλες περιοχές, εκτιμούν ότι υποψήφιοι με κεντροαριστερό προφίλ και επαφές με το νέο κόμμα Κουβέλη θα φέρουν νίκες. Προς το παρόν στα γκάλοπ τον Ν. Κακλαμάνη φαίνεται ότι κερδίζει η Φώφη Γεννηματά, παρότι οι εμπλεκόμενοι με τα θέματα υγείας αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Η πρώην υπερνομάρχης διεισδύει σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Ψηλά στα γκάλοπ ήταν και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος όμως ζήτησε διακριτικά να μη μετρηθεί ξανά. Στις μετρήσεις τέθηκαν και τα ονόματα των κ. Γερουλάνου, Μπιρμπίλη, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έδειξαν ότι μπορούν να μετατρέψουν σε ντέρμπι τον αγώνα με τον νυν δήμαρχο.

Στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο ερώτημα για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η λέξη «αναζητείται», αφού ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί σαφής εικόνα. Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, για παράδειγμα, έχει τη στήριξη του κ. Ευ. Βενιζέλου, αλλά ο έτερος υπουργός από τη συμπρωτεύουσα, Χάρης Καστανίδης, προβλέπει ότι η επιλογή αυτή θα διαιρέσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιπποκράτους έχει εστιάσει στα ονόματα τριών ακαδημαϊκών. Ο Παναγιώτης Φασούλας μπορεί να μην έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την απόφασή του, ωστόσο στην Ιπποκράτους ασχολούνται ήδη με τη «διάδοχη λύση», αν η «αράχνη» αποχωρήσει. Ο Γιάννης Μίχας έχει καλό πέρασμα στα γκάλοπ για τον Δήμο Πειραιά, πράγμα που ενισχύει την αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ για πιθανή νίκη. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει επίσης και το ενδεχόμενο να κατέλθει ο νυν βουλευτής του «λιμανιού», Δημήτρης Καρύδης. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και στην «πράσινη»

Πάτρα. Η αποχώρηση του Αν. Φούρα περιπλέκει την κατάσταση. Ο νυν δήμαρχος λέγεται ότι το αποφάσισε και λόγω της κόντρας του με τον Δ. Κατσικόπουλο, το όνομα του οποίου ακούγεται για τον δήμο, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να ενταχθεί στη σχετική λίστα. Στα Γιάννενα φαβορί είναι το στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Φ. Φίλιος, τον οποίο φαίνεται ότι θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, στο Ηράκλειο ο Γ. Κουράκης, στο Περιστέρι πιθανότατα ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης Θ. Καρούντζος, στον Βόλο γίνεται γκάλοπ και μετρώνται οι κ. Βούλγαρης, Σκοτινιώτης και Πιτσιώρης, στου Ζωγράφου το χρίσμα θα λάβει ο κ. Κ. Καλλίρης, στον Αλιμο ο κ. Θ. Ορφανός, στην Αγία Βαρβάρα ο κ. Καπλάνης, στην Καλλιθέα ο κ. Κ. Ασκούνης και στους Αγίους Αναργύρους ο Νίκος Σαράντης. Κρήτη Στην Κρήτη τα πράγματα είναι ταυτόχρονα απλά και σύνθετα. Εχουν καταλήξει, αλλά δεν έχουν ακόμη... καταλήξει, αφού ασκούνται ισχυρές πιέσεις από τους ενδιαφερόμενους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν το 2004 ο Σταύρος Αρναουτάκης δέχθηκε πρόταση από τον Γ. Παπανδρέου για την Ευρωβουλή, του είπε ότι το... όνειρό του είναι να γίνει περιφερειάρχης Κρήτης. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έφερε αντίρρηση, σε βαθμό που να θεωρείται σήμερα βεβαία η υποψηφιότητα στην Κρήτη του νυν υφυπουργού Οικονομίας. Αλλωστε πληροφορίες αναφέρουν ότι «ο Σταύρος έχει κλειδώσει το «χρίσμα»», τη στιγμή που κορυφαία στελέχη επιμένουν ότι «ο Παπανδρέου θα αποφασίσει στο παρά πέντε». Οπερ σημαίνει ότι η νυν νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη, έχει σοβαρές πιθανότητες ακόμη να λάβει το χρίσμα, όπως και ο βουλευτής κ. Β. Κεγκέρογλου, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ρόλο, βέβαια, θα παίξουν και τα γκάλοπ καθώς και η στάση των τοπικών παραγόντων σε όλη την Κρήτη. Πελοπόννησος Στην Πελοπόννησο υπάρχουν ακόμη κενά στις λίστες.

Η αρμόδια Επιτροπή έχει σταυρώσει τα χέρια της - για παράδειγμα, το όνομα του Πέτρου Τατούλη ταρακούνησε το κομματικό οικοδόμημα στη «γαλαζωπή» Πελοπόννησο. Ο Πάνος Μπεγλίτης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, βουλευτής Κορινθίας και υφυπουργός Αμυνας, έχει δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του σε μια τέτοια επιλογή. Ο ίδιος δηλώνει, επίσης, ότι δεν προτίθεται να μετατεθεί στον χώρο της Αυτοδιοίκησης κι ότι δεν τον ενδιαφέρει να εμπλακεί στα των ψηφοδελτίων. Αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενο που τον θέλει να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια είναι και ο πρώην βουλευτής Σταύρος Μπένος. Ετσι αναζητούν νέα ισχυρή υποψηφιότητα. Δεν αποκλείεται να προταθεί το «χρίσμα» στον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, που συνδυάζει πολιτικό και τεχνοκρατικό προφίλ, αλλά και στον νυν περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη, πρώην βουλευτή Λάρισας. Ως γνωστόν, ο Νίκος Σηφουνάκης κατάγεται από την Κρήτη, αλλά εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη Λέσβο... Νότιο Αιγαίο Στο Νότιο Αιγαίο συζητήθηκαν αρκετά ονόματα και περισσότερο το όνομα του βουλευτή Κυκλάδων, Τάκη Ρήγα, ενώ έθεσαν «υποψηφιότητα» άλλα στελέχη, προερχόμενα από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Αυτοδιοικητική θα είναι εν τέλει η επιλογή. Ιδιαίτερα επιτυχής θεωρείται η πορεία του νυν νομάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος και θα λάβει το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη. Κατάγεται από τα Δωδεκάνησα, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου και επί πολλά χρόνια δήμαρχος Ρόδου.

Βόρειο Αιγαίο

Φαίνεται ότι έχουν καταλήξει και για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Εκεί προβάδισμα έχει η Ελπίδα Τσουρή. Η βουλευτής Χίου επιδιώκει να εξασφαλίσει το χρίσμα, ωστόσο τοπικοί παράγοντες στηρίζουν τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας από τον κ. Αντώνη Κοτσακά, πρώην υπουργό και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ιόνια Νησιά Μέγας γρίφος με πολλά «κενά» στο παζλ των Ιονίων Νήσων. Η κυρία Γκερέκου, παρά την πρόσφατη παραίτησή της από το υφυπουργείο Τουρισμού και τις αποκαλύψεις για τις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της, Τόλη Βοσκόπουλου, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. «Θα κατέβει;». «Αγνωστο», δηλώνει άνθρωπος της Επιτροπής όταν ερωτάται σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της βουλευτού. Ο Παναγιώτης Σκληρός είναι το επόμενο όνομα που συζητείται, όπως και του κ. Μάκη Φόρτε από την Κεφαλονιά, που δεν αποκλείεται να κατεβάσει και ανεξάρτητο συνδυασμό...

Ηπειρος

Στην Ηπειρο έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Και το επιδιώκει και στα γκάλοπ είναι μακράν πρώτος. Ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Βαγγέλης Αργύρης, θα είναι, εκτός απροόπτου, ο υποψήφιος «πράσινος» περιφερειάρχης στην Ηπειρο. Θεσσαλία Στη Θεσσαλία, κάποιοι θεωρούσαν αυτονόητη την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Μαγνησίας, Απ. Παπατόλια, ωστόσο φαίνεται ότι έχει βγει ήδη εκτός λίστας. Γιατί είναι πολλές οι αντιδράσεις, ειδικά από τον νομό Λάρισας, όπου οι τοπικοί παράγοντες «απαιτούν» υποψήφιο από τον τόπο τους - τον μεγαλύτερο νομό της Θεσσαλίας. Ο Εκτωρ Νασιώκας, ο οποίος είναι επικριτικός για επιλογές της κυβέρνησης, είναι ένα από τα πιθανά ονόματα. Ο Βασίλης Εξαρχος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή; Ο κ. Φώτης Αλεξάκος, νυν νομάρχης Καρδίτσας - εντάσσεται, λένε οι γνωρίζοντες, στο δίδυμο από το οποίο τελικά θα αναδειχθεί ο υποψήφιος.

Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα, μια... παραδοσιακά «πράσινη» περιοχή, ειδικά στο «κάστρο» της Πάτρας, ο γρίφος παραμένει. Ο νυν υφυπουργός Δικαιοσύνης, Απόστολος Κατσιφάρας, εξακολουθεί να αρνείται το «χρίσμα» του περιφερειάρχη, ωστόσο σε όλα τα γκάλοπ αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα. Εχει υψηλά νούμερα και δεν έχει προκαλέσει τοπικές έριδες. Πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Αχαΐας, Δημήτρη Κατσικόπουλου, ωστόσο το «ναι» διεκδικεί και ο συνάδελφός του στην Αιτωλοακαρνανία, Θύμιος Σώκος. Στερεά Ελλάδα Στη Στερεά Ελλάδα αναμένουν τη «γαλάζια» υποψηφιότητα για να καταλήξουν στη δική τους «αιχμή του δόρατος». Μέχρι στιγμής ακούγονται έντονα τα ονόματα της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, και της Τόνιας Αντωνίου, βουλευτού στη Φθιώτιδα. Δυνατά παίζουν και τα ονόματα του νομάρχη Βοιωτίας, Κλέαρχου Περγαντά, της Κατερίνας Περλεπέ (βουλευτού Ευβοίας) και άλλων παραγόντων...

Κεντρ. Μακεδονία

Yπάρχει «πράσινος» που θα καταφέρει να κλέψει την πολιτική ηγεμονία από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Κεντρική Μακεδονία; Στην Ιπποκράτους λένε ότι έχουν βάσιμες ενδείξεις. Διαβλέπουν ότι η φθορά Ψωμιάδη από το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης θα φανεί και στην κάλπη. Δεν υποτιμούν τη δυναμική που έχει επί χρόνια, ωστόσο τονίζουν ότι μπορεί να βρεθεί «ο μάστοράς του» - μόνο που όταν φτάνουν στα ονόματα που κερδίζουν τον κ. Ψωμιάδη στα γκάλοπ, εισπράττουν αρνήσεις. Ενας υπουργός, τρεις υφυπουργοί και ένας δημοφιλής, πανελλαδικά, βουλευτής έχουν μπει στο στόχαστρο. Λέγεται ότι ο Χάρης Καστανίδης μπορεί να κερδίσει τον κ. Ψωμιάδη, αφού έχει σημαντική επιρροή σε όλους τους χώρους και επιπλέον το προφίλ του θεωρείται η απάντηση σε εκείνο του «λαϊκισμού» που αναδεικνύει ο κ. Ψωμιάδης. Πολύ δυνατή είναι -στα γκάλοπ- και η πιθανή υποψηφιότητα του Γιώργου Φλωρίδη. Εχει ευφράδεια λόγου, πολιτική εμπειρία, ξέρει να συγκρούεται και έχει «άκρες», δηλαδή «γέφυρες» με στελέχη εκτός Κιλκίς στους όμορους νομούς, ενώ περνά δυνατά και στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Για την ίδια περιοχή ακούστηκε η πιθανότητα να κατέλθουν ως επικεφαλής ο Μάρκος Μπόλαρης και η Θ. Τζάκρη.

Δυτική Μακεδονία

Στη Δυτική Μακεδονία η απάντηση είναι συνήθως «Πάρις Κουκουλόπουλος», ο οποίος όμως έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι δεν ενδιαφέρεται - «μπορεί να τον... πείσει ο πρόεδρος, αφού ο Πάρις ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου θα έχει σύντομα κουβέντα μαζί του»... Βέβαια συζητείται το όνομα του επίσης Κοζανίτη, Αλ. Αθανασιάδη, όπως (τελευταία κυρίως) κάποιοι κομματικοί προβλέπουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιάνη στις παρασκηνιακές συζητήσεις. Αν. Μακεδ. - Θράκη Μπορεί να αποκτήσει περιφερειάρχη κυβερνητικό εκπρόσωπο! Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής εξακολουθεί να ακούει με... απορία το σχετικό σενάριο, αλλά στην πραγματικότητα η σχετική κουβέντα συνεχίζεται. Πιθανή χαρακτηρίζεται και η υποψηφιότητα των κ. Γιαννακίδη και Παναγιώτη Σγουρίδη.
 
Top