Φαίνεται πως η πολλή Δημοκρατία μας έχει οδηγήσει σε επίπεδα αναρχίας και ο καθένας κάνει ότι θέλει σε αυτή την Ιστορική Πόλη. Όπου και να πας θα δεις την αυθαιρεσία, την κακογουστιά, την παρανομία, την κακή πρωτοβουλία για προσωπικό και μόνο όφελος.

Τα πεζοδρόμια κατεστραμμένα, ο καθένας κόβει το δένδρο έξω από το σπίτι του όταν νομίσει ότι δεν τον εξυπηρετεί και τσιμεντώνει επιτόπου το άνοιγμα, οι καταστηματάρχες της Ακτής Μουτσοπούλου κλαδεύουν τις μουριές και τις αφήνουν κουτσούρες για να έχουν θέα στο Πασαλιμάνι, άλλοι απομακρύνουν τους κάδους των σκουπιδιών που είναι έξω από τα σπίτια τους και τους πάνε στις πόρτες των γειτόνων ή στους παραπάνω δρόμους.

Ακόμα και τα σφουγγαρόνερα πετάνε μερικοί στους δρόμους και δημιουργούν συνθήκες απαράδεκτες μέσα στο κατακαλόκαιρο. Φυσικά δεν μιλάμε για τις αυθαίρετες κατασκευές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες που καταστρέφουν τις όψεις των κτιρίων και τις κάνουν αποκρουστικές και απόκοσμες.

Και όμως μπορούμε να κάνουμε το ελάχιστο γιαυτή την πόλη που ζούμε, για να την έχουμε πάντα καθαρή και καλοδιατηρημένη. Δεν χρειάζεται να της προσθέτουμε κάθε μέρα και καινούργια προβλήματα.

Ακόμα και κάποιοι φιλόζωοι συμπολίτες που είναι λιγάκι χύμα και περνώντας με το ζωάκι τους αφήνουν από δω και από κει περιττώματα, δεν είναι δύσκολο να δουν το θέμα σοβαρότερα και να το αντιμετωπίσουν θετικά, ευαισθησίες έχουν, ας τις δείξουν στην πράξη.

Ζούμε σε μια πόλη που χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή όλων για να προχωρήσει μπροστά.

Δεν είναι ακατόρθωτο να την κάνουμε πρότυπο, ούτε θέλει έξοδα.

Χρειάζεται μόνο λίγο περισσότερο την προσοχή μας.

Γιάννης Κανατσέλης
 
Top