Με λουκέτο προειδοποίησε χθες ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος πάνω από 800.000 εργοδότες, φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, ακόμα και... ΔΕΚΟ που χρωστούν συνολικά 12 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, εάν δεν ρυθμίσουν έως ......


τις αρχές Οκτωβρίου τις οφειλές τους. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει συνεννοηθεί σχετικά με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η «βόμβα» Λοβέρδου έπεσε χθες το πρωί στη Βουλή κατά τη διάρκεια ακρόασης του νέου διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου και αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης με παραγωγικές τάξεις το επόμενο διάστημα με δεδομένη την κακή κατάσταση στην αγορά, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι αντιδράσεις συναδέλφων του στο Υπουργικό Συμβούλιο οι οποίοι εποπτεύουν ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων- όπως σχολίαζαν χθες στο περιστύλιο- και περιπτώσεις όπως η ΕΘΕΛ που χρωστάει στο ΙΚΑ 27 εκατ. ευρώ.

«Καλούμε όλους τους οφειλέτες να μπουν στις ρυθμίσεις για τα χρέη στα Ταμεία. Δεν ζητούμε προκαταβολή, μειώσαμε κατά 80% τις προσαυξήσεις, δηλαδή το ισοπεδώσαμε το σύστημα για να μπορέσουν να μπουν όλοι, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να δουλέψουν. Ομως σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας με 12% και στη μερική 7%, θα πρέπει από τη μία να είσαι αυστηρός με αυτόν που αρνείται να συμμορφωθεί και από την άλλη να είσαι επιεικής για να μην κλείσεις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη ζωή και να παράγουν καλά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο υπουργός Απασχόλησης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφού έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας «στα θέματα ρύθμισης των χρεών έχουμε αμαρτήσει κι εμείς. Η κριτική ότι οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις δημιουργούν πρόβλημα είναι σωστή αλλά όχι απολύτως σωστή αν αναλογιστεί κανείς ότι εισφοροδιαφεύγουν πάνω από 800.000 εργοδότες», υπενθύμισε ότι «πήραμε μια απόφαση και είχα και την παρότρυνση του Πρωθυπουργού αφού περάσει ένα δίμηνο από τη δημοσίευση του νόμου του ασφαλιστικού ο οποίος δημοσιεύτηκε, δηλαδή από αρχές Οκτωβρίου και μετά, να αρχίσουμε να κλείνουμε εταιρείες». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ακανθώδες θέμα των ΔΕΚΟ. «Εκεί θα υπάρξει και το πρόβλημα. Τι θα κάνουμε με τις ΔΕΚΟ οι οποίες χρωστάνε και είναι στην κορυφή των οφειλετών; Δεν μπορείς να κάνεις εξαίρεση, διότι εκεί τι θα πεις; Δεν έχω δώσει στους εννέα μήνες που είμαι υπουργός τη δυνατότητα σε κανέναν να λέει ότι λέω λόγια και μετά ψεύδομαι. Ο,τι λέω θα το κάνω» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Και επανέλαβε ότι θα δοθεί αυτή η δίμηνη διορία ώστε μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες να εισαχθούν στη ρύθμιση, καταλήγοντας πως αν δεν υπαχθούν «θα μπούμε στη λογική εφαρμογής του νόμου χωρίς εξαιρέσεις».

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

Η προειδοποίηση του υπουργού, που ανέφερε ότι έχει συνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό, αφορά ακόμα και τις ΔΕΚΟ

Αναξιοποίητα ακίνητα του ΙΚΑ αξίας 2,2 δισ. ευρώ

ΕΚΤΕΝΩΣ αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του ο νέος διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η ακρόαση του οποίου χθες έλαβε διακομματική στήριξη, πλην των κομμάτων της Αριστεράς. Από τις βασικές μέριμνες του κ. Σπυρόπουλου είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου, η οποία ενώ έχει αντικειμενική αξία 2,2 δισ. αποφέρει έσοδα μόλις 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα μπορούσε να δώσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα του οικοδομικού τετραγώνου στην Πανεπιστημίου που περιλαμβάνει και το θέατρο «Ρεξ» για το οποίο το ΙΚΑ εισπράττει από ενοίκια μόλις 3 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το ΙΚΑ καταβάλλει και μάλιστα σε υποβαθμισμένες περιοχές για κτίρια που μισθώνει... 11 ευρώ ανά τ.μ.! Ο κ. Σπυρόπουλος ρωτήθηκε και για την περίπτωση όπου καταβάλλονται συντάξεις σε δικαιούχους που- λογικά- δεν θα πρέπει να είναι εν ζωή και επιβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει έρευνα για το θέμα, καθώς 8.500 συνταξιούχοι φαίνεται πως είναι πάνω από 105 χρονών.

«Ξεκλειδώστε κι άλλα επαγγέλματα μέχρι τον Δεκέμβριο»

ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ η κυβέρνηση τις διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν προχωρήσει όλες οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το «ξεκλείδωμα» και άλλων κλάδων πέραν των μεταφορών.

Ο Πρωθυπουργός με τη φράση «αυτήν τη στιγμή σπάμε ένα πολιτικό κατεστημένο» που διατύπωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε χθες το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν διαδικασίες για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Ως εκ τούτου σειρά παίρνουν το επόμενο διάστημα δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές και όχι μόνο... Διότι σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς, το επόμενο διάστημα οφείλουν να εντοπίσουν εις έκαστος στον χώρο ευθύνης τους τα επαγγέλματα εκείνα τα οποία θεωρούνται κλειστά και μπορούν να ανοίξουν. Οι υπουργοί ακολούθως θα συντάξουν υπομνήματα με προτάσεις, τα οποία θα συγκεντρώσει ο υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ στην επόμενη φάση- ήτοι τις επόμενες εβδομάδες- σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη θα γίνει και η αξιολόγησή τους προκειμένου το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο να «ξεμπλοκαριστούν» και άλλα επαγγέλματα. «Υπάρχει το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, να τα δούμε όλα σε βάθος και να προωθήσουμε τον σχετικό νόμο» είπε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους πως «η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν είναι θέμα του μνημονίου», αντιθέτως βάσει της φιλοσοφίας της κυβέρνησης «είναι κάτι που βοηθά τον νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και ουσιαστικά ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη».
ΤΑ ΝΕΑ
 
Top