Από το Βήμα
«Ρήγμα» στον στενό πυρήνα των παλαιών συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προκαλεί ο «Καλλικράτης». Λίγες ώρες μετά την κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει πίσω», ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος αιφνιδίασε πολλούς συναδέλφους του, καθώς στράφηκε ευθέως κατά του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, κατηγορώντας τον...
ότι «δεν ακούει τη φωνή της κοινωνίας» και ότι «δεν έχει τη δύναμη να διορθώσει λάθη» στη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Ραγκούσης ανταπέδωσε άμεσα τις βολές, χαρακτηρίζοντας «αδικαιολόγητη εξαίρεση από τον ενιαίο κανόνα που ίσχυσε για ολόκληρη τη χώρα» το αίτημα του κ. Πετσάλνικου να δημιουργηθεί και τέταρτος δήμος στην Καστοριά, την εκλογική περιφέρειά του, που να περιλαμβάνει τη γενέτειρα και τον τόπο κατοικίας της οικογένειάς του.
Ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε τον λόγο κατά τη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται αποδέκτης «προτάσεων και παραπόνων από τοπικές κοινωνίες» για το Χωροταξικό και τις έδρες των νέων δήμων που έγιναν, όπως είπε, χωρίς να ληφθούν υπόψη ο γεωμορφολογικός και ο ιστορικός χάρτης πολλών περιοχών.
Αναφέρθηκε αρχικώς στην περίπτωση του Δοξάτου Δράμας, το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου, όπως είπε, «ήθελε να επιστρέψει το αριστείο ανδρείας που είχε χορηγηθεί από την ελληνική πολιτεία το 1945», ενώ ακολούθως εστίασε την προσοχή του στην Καστοριά, λέγοντας ότι αρχικώς είχε ανακοινωθεί εναλλακτικό σχέδιο για δημιουργία τριών ή τεσσάρων δήμων. «Εγώ επιχειρηματολόγησα θετικά τις εβδομάδες που ακολούθησαν και εξήγησα την ορθότητα της απόφασης για τέσσερις δήμους» συνέχισε ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος εξεπλάγη όταν με την κατάθεση του νομοσχεδίου διαπίστωσε ότι ο ανατολικός τομέας του νομού του, που είχε προταθεί να παραμείνει χωριστά διατηρώντας την ονομασία του υφιστάμενου Δήμου Μακεδνών που παραπέμπει στους αρχαίους Μακεδόνες, «ενσωματώθηκε στον γιγαντιαίο και με ανομοιομορφία Δήμο Καστοριάς».
Ο κ. Πετσάλνικος, που δήλωσε ότι παρά ταύτα θα ψηφίσει υπέρ του «Καλλικράτη», με την ολοκλήρωση της αγόρευσής του εξήλθε της αίθουσας, προκαλώντας το αιχμηρό σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών ότι «η δύναμη ν΄ ακούς αφορά προφανώς όλους μας». «Οποιος και αν τολμήσει να πάει τον χάρτη της χώρας από τους 1.034 δήμους σε 325 ή και στους 350 ή 400, δεν υπάρχει μαθηματική πιθανότητα να έχει μια Ελλάδα που να ομοφωνεί» εξήγησε ο κ. Ραγκούσης που απάντησε επί της ουσίας στον Πρόεδρο της Βουλής για τον Δήμο Δοξάτου, για τον οποίο είπε ότι στη νέα έδρα, στο Καλαμπάκι, μόλις ολοκληρώθηκε καινούργιο δημαρχείο που κόστισε 5 εκατ. ευρώ, ενώ στο Δοξάτο δεν υπάρχουν κτίρια. «Με συγχωρεί ο αγαπητός πρόεδρος που τα είπε και έφυγε,εμείς αυτό δεν μπορούμε να το εισηγηθούμε στο Κοινοβούλιο» πρόσθεσε.
Κατηγορηματικός υπήρξε και για τον Δήμο Μακεδνών, ο πληθυσμός του οποίου στην απογραφή του 2001 ήταν 3.998 κάτοικοι και μαζί με τους γειτονικούς Δήμους Βιτσίου (1.436 κάτοικοι) και Αγίων Αναργύρων (2.690) δεν κάλυπταν το ελάχιστο πληθυσμικό κριτήριο των 10.000 κατοίκων. Ο κ. Πετσάλνικος ωστόσο συνέχισε την αντιπαράθεση, λέγοντας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους: «Μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία και όχι τα ινστιτούτα και τους τεχνοκράτες» ενώ η στάση του έτυχε σχολιασμού και από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Την ομιλία του Προέδρου επικαλέστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας επικρίνοντας την κυβέρνηση. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , ο οποίος επιτέθηκε στο ΠαΣοΚ με αιχμή τον μεταναστευτικό νόμο. «Παρούσα» εξάλλου δήλωσε ότι θα ψηφίσει σήμερα η πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία τάχθηκε υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά δεν δίνει θετική ψήφο επειδή η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Με απορριμματοφόρα στο Σύνταγμα
Δήμαρχοι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, κάτοικοι διαφόρων πόλεων της χώρας και εκπρόσωποι τοπικών φορέων πολιόρκησαν επί αρκετές ώρες και για δεύτερη ημέρα χθες τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Καλλικράτης». Η κινητοποίηση απορριμματοφόρων από τον Δήμο Ελληνικού επέτεινε μάλιστα το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της πόλης, καθώς πολλοί κεντρικοί γύρω από τη Βουλή δρόμοι παρέμειναν επί πολλές ώρες αποκλεισμένοι από τις πορείες. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν επί μέρους αλλαγές στα γεωγραφικά όρια των νέων δήμων, κάτι που αποκλείει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης, καθώς και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων κυρίως στις νομαρχίες οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν.
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, που πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως το τέλος του ωραρίου, έκαναν πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη στη Βουλή, όπου ενώθηκαν με τους εργαζομένους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στις περιφέρειες. Οι εργαζόμενοι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος, με τον «Καλλικράτη» οδηγούνται στην απόλυση και στην ανεργία. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν και δεκάδες δήμαρχοι απ΄ όλη τη χώρα, ενώ για σήμερα έχει αποφασιστεί και νέα συγκέντρωση των δημάρχων, στις 10 το πρωί έξω από τη Βουλή, με κύριο αίτημα την άρση του ασυμβίβαστου. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σχετική έκκληση του δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη, παρ΄ ότι ο υπουργός Εσωτερικών αποδέχθηκε τελικά το ασυμβίβαστο να μην ισχύσει για τις προσεχείς εκλογές σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000 κατοίκων.
Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή πραγματοποίησαν και κάτοικοι από το Καστέλι, την Αλικαρνασσό και την Ιτέα. Το μεσημέρι προστέθηκαν και κάτοικοι από το Κομμένο Αρτας. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και περίπου 50 κάτοικοι από το Δοξάτο Δράμας και τη Νεάπολη Κοζάνης. Οπως και κάτοικοι και φορείς των Δήμων Ακράτας, Αιγείρας και Διακοπτού, που απαιτούν την εφαρμογή της αρχικής πρότασης για τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Αιγιαλείας με έδρα το Διακοπτό. Για αυτόν τον λόγο εξάλλου προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της νέας Εθνικής οδού Αθηνών Πατρών στο ύψος του Διακοπτού.
Σήμερα οι κάτοικοι της Κύμης αναμένεται να προχωρήσουν στο κλείσιμο της υψηλής γέφυρας της Χαλκίδας. Ο δήμαρχος και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούν συνεχείς διαδηλώσεις, επί σχεδόν μία εβδομάδα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή με αίτημα να δημιουργηθούν δύο δήμοι στην περιοχή (Κύμης και Ταμυνέων). Στο κλείσιμο τόσο της παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας- Αθηνών αλλά και της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών- Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι κάτοικοι της Αμφίκλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή η Τιθορέα και όχι η πόλη τους ορίζεται ως έδρα του νέου Δήμου Αμφίκλειας.
 
Top