Αυτό τον καιρό, όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, ακούς σχόλια για ό, τι αγγίζει και βασανίζει τους αγανακτισμένους πολίτες, κυρίως το 70% του λαού, που αγκομαχούσε και εξακολουθεί να αγκομαχεί επωμιζόμενο, τόσα χρόνια, το 67% των φόρων. Και τώρα που βρισκόμενοι στο χείλος της αβύσσου (της διαφαινόμενης πτώχευσης της χώρας), που από το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων εξακολουθεί να αρμέγει το κράτος, με τους αισχρούς κι ανίκανους διαχειριστές πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, ψάχνουν (εκτός από τα σκουπίδια των Λαϊκών Αγορών οι φτωχότεροι) να βρουν τρόπους και τιμές ειδών διατροφής φτηνότερες.

Πάνω σ’ αυτήν την αγωνιώδη «μάχη» των μισθοσυντήρητων, άκουσα προχθές, σε στέκι των απόμαχων της δουλειάς, το εξής εξωφρενικό, μαζί με τα τόσα άλλα εξωφρενικά που ακούγονται (όπως π.χ. τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης των Δ. Υπαλλήλων στη δουλειά τους!! Χίλια φτου στο βασκαντούρι Υπουργό που υπέγραψε τέτοιο Νόμο).

Άκουγα λοιπόν πως, εδώ και δεκαετίες, οι μεγάλες αλυσίδες των S/M που διακινούν το 95% των ειδών διατροφής και λοιπών οικιακών ειδών, επιτυγχάνουν, από τις βιομηχανίες που τους προμηθεύουν, εκπτώσεις τζίρου που κυμαίνονται από 20-60%(αναλόγως του ύψους του τζίρου), με ενυπόγραφες ετήσιες συμφωνίες, που υλοποιούνται με 1 ή 2 πιστωτικά τιμολόγια το χρόνο (αναλόγως της συμφωνίας), και πως αυτές οι σημαντικές εκπτώσεις δεν μεταφέρονται στις τιμές λιανικής των προϊόντων, δηλαδή στον καταναλωτή.

Δηλαδή σε ένα προϊόν με τιμή πώλησης προς τα S/M π.χ 100 Ευρώ, αυτά προσθέτουν το κέρδος τους και ό, τι άλλο νόμιμο κόστος, χωρίς να λαβαίνουν υπ’ όψιν την παραπάνω έκπτωση τζίρου που θα πάρουν στο τέλος του χρόνου ή του εξαμήνου!!
Έτσι κάνοντας, η έκπτωση τζίρου 20-60% έπρεπε να εκπίπτει από την αρχική τιμή αγοράς και πάνω στη νέα προκύπτουσα τιμή να προστίθεται το όποιο νόμιμο κέρδος κ.λ.π. Μη ενεργούντες έτσι, την έκπτωση 20-60% του προμηθευτή, αντί να την καρπούται ο καταναλωτής, την καρπούται ολόκληρη το S/M.

Και γεννάται το ερώτημα: Αυτή την αισχρή μεθόδευση που την ξέρει το γεροντάκι (αν βέβαια την ξέρει σωστά) και τη συζητά στο καφενείο δεν την γνωρίζουν οι κρατικές ελεγκτικές αρχές (Εφορίες, Υπουρ. Εμπορίου, Ενώσεις Καταναλωτών, Δημοσιογράφοι!!). Κανείς τους δεν παίρνει χαμπάρι τις τέτοιες βαριές μυρωδιές;;;; Όλοι από αοσμία πάσχουν;;;; Κανάς ΩΡΛ ρε παιδιά!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ
 
Top