Τα Νέα (Λονδίνου)’ «Ψήφισαν… φιλοτουρκικά»
29 Νοεμβρίου 2009

Σοβαρότατο ολίσθημα δύο Ελλήνων ευρωβουλευτών έγινε την Πέμπτη, όταν οι [ανεκδιήγητος φιλοσκοπιανός] Μ. Τρεμόπουλος (Οικολόγοι) και [το σκυλάκι της Ντόρας] Σκυλακάκης (ΝΔ) υπερψήφισαν τροπολογία η οποία εξισώνει την Τουρκία και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για επίλυση του Κυπριακού.
Ολόκληρο το ψήφισμα που καταψηφίσθηκε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές ήταν απολύτως αρνητικό για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα, καθώς αθώωνε την Τουρκία για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε. και της Κύπρου, ενώ και στο θέμα των Σκοπίων ουσιαστικά συνιστούσε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη και χωρίς επίλυση της διαφοράς της ονομασίας.
Αποτυπώνοντας το αρνητικό κλίμα που υπήρχε στο Ευρωκοινοβούλιο επιχειρήθηκε να εισαχθούν ακόμη πιο ευνοϊκές αναφορές για την Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι πρότειναν να προστεθεί στην παράγραφο-η οποία καλούσε την «Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού»-αναφορά και σε «όλα τα άλλα μέρη», φωτογραφίζοντας την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή κοινότητα ώστε να κατανεμηθεί η ευθύνη της Τουρκίας και στα τρία μέρη.
Η έγκριση αυτής της τροπολογίας που καθιστά ακόμη πιο δυσμενές το αρνητικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θα είχε αποτραπεί εάν δεν την υπερψήφιζαν ο κ. Σκυλακάκης (ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και γ.γ. του ΥΠΕΞ και είναι στενός συνεργάτης της κ. Μπακογιάννη) και ο Μ. Τρεμόπουλος.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Αρσένης διόρθωσε την ψήφο του που γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και απείχε τελικώς όπως και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν ήδη απορρίψει στο σύνολό του το ψήφισμα.

ΠΗΓΗ και περισσότερες πληροφορίες, εδώ:
http://www.efylakas.com/archives/4030





 
Top