Αποκρατικοποιήσεις, εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους προανήγγειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Λονδίνο, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010. Είπε ότι η περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μεταφράζεται σε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 4%. Με τις δηλώσεις του, ο υπουργός οικονομικών προχώρησε στην προφορική...αναθεώρηση του στόχου του προϋπολογισμού για το έλλειμμα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή. Η επίτευξη του νέου στόχου -ο αρχικός ήταν μείωση του ελλείμματος στο 9,1%- απαιτεί την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσβλέπει σε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από μετοχοποιήσεις και υπολογίζει ότι οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου δεν θα ξεπεράσει τα 53 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με ξένους θεσμικούς επενδυτές, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. "Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμα, θα δείτε τα αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο", σημείωσε. Οι διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού δεν αρκούσαν, όμως, για την αναστροφή του κλίματος. Λίγη ώρα αργότερα, ο οίκος αξιολόγησης της Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (περισσότερα, εδώ). Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Γ. Παπακωνσταντίνου- δήλωσε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προκαλεί "μεγάλη ανησυχία" στην κυβέρνησή του (περισσότερα, εδώ).
Από τη βρετανική πρωτεύουσα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι βάσει της ενάτης παραγράφου του άρθρου 104 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης η Ελλάδα θα ελέγχεται για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση. Ανακοίνωσε μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, εκ της οποίας το 1,5% με 2% του ΑΕΠ θα προέρχεται από μόνιμα μέτρα.
Όσο για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι η πλειοψηφία των 160 Βουλευτών καθιστά πιο εύκολη τη διαδικασία να περάσει νόμους, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στα συνδικάτα, είναι πιο εύκολο να κερδίσει τη συγκατάθεσή τους.
Τα μέτρα
Ο υπουργός ανακοίνωσε:
• Ονομαστική περικοπή των μισθών 4% την οποία θα επιφέρει η περικοπή κατά 10% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων (την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Δευτέρα), για τα οποία υπολογίζεται ότι φθάνουν στο 30-100% του μισθού.
• Το εργατικό κόστος θα μειωθεί επιπλέον από την συνταξιοδότηση υπαλλήλων, το πάγωμα προσλήψεων το 2010 και την αυστηρή τήρηση της αναλογίας 5 αποχωρήσεις προς μία πρόσληψη μετά το 2010
• Έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις (μετοχοποιήσεις) του 2010 κατονομάζοντας ενδεικτικά τράπεζες (ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τις οποίες όμως είπε ότι δεν έχει καταλήξει τελεσίδικα η κυβέρνηση (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ).
• Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των έμμεσων φόρων, αλλά και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
• Το πρόγραμμα Δανεισμού του ελληνικού δημοσίου προσδιορίστηκε στα 53 δισ. ευρώ για το 2010. Πρόσθεσε ότι το συνολικό χρέος έχει μέση διάρκεια των 7,8 χρόνων, ενώ το 10% ωριμάζει το 2010.
• Στο ασφαλιστικό προανήγγειλε εξίσωση των ηλικιών συνταξιοδότησης για τους άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.
----- ------- ----------- -------------
Υ.Γ. Βρε καλώς τα παιδιά....σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι...μάλλον ξέχασε ο κ. Παπακωνσταντίνου τι μας έλεγε προεκλογικά...Τι λες ρε μεγάλε που θα κόψεις 4% από τα επιδόματα των δημόσιων υπάλληλων;;;
Ούτε ο κουράσμενος δεν τα έκανε αυτά!!!
Για μαζέψου λιγάκι γιατί πολλά θεωρείτε εκεί στο νέο ΠΑΣΟΚ ότι είναι δεδόμενα και θα βρεθείτε προ πολύ μεγάλων εκπλήξεων...
Μην ξεχνάτε ότι στην Β' ΠΕΙΡΑΙΑ δεν δώσατε ούτε ένα υφυπουργείο...
Ο λαός δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για να γίνει υπουργός ο κάθε φιλαράκος του Γιώργου που στην τελική δεν ψηφίστηκε από κανέναν...
Και μην σας διαφεύγει ότι ο κόσμος πεινάει και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί μείωση των μισθών του!!!!
 
Top